Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mohu požadovat nájem z poloviny domu

Od: 987 odpovědí: 7 změna:

Dobrý den,může mi někdo poradit. Zdědila jsem polovinu domu po otci a nynější manželka se nemá k tomu,aby mě vyplatila. Na dotaz zda už zadala prodej domu real.kanceláři mi bylo odpovězeno,že má ještě 2 roky čas.Mohu tedy po ní požadovat nějakou finanční částku za užívání celého domu? Děkuji za radu.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

7x

Podle toho, co uvádíte, tak vlastníte pouze polovinu domu. Pokud není shoda mezi podílovými spoluvlastníky a není šance na dohodu, je lepší požádat soud o vypořádání podílového spoluvlastnictví. Jak už uvedla kolegyně, nelze žádat pouze výnosy - příjmy z nemovitosti, ale je třeba se podílet také na výdajích. V současné době není nejvhodnější doba na prodej nemovitosti - pokud to není vyloženě lukrativní nemovitost. Ještě možná doplňte, kdo vlastní druhou polovinu nemovitosti a kdo nemovitost užívá. Potom by bylo docela vhodné se domluvit a je-li to technicky možné, pronajmout svou polovinu do doby, než se ceny nemovitostí trochu zlepší. I když při množství exekucí a následných dražeb to jen tak brzy nebude. Stále je převaha nabídky nad poptávkou. *tuc*

hodnocení

3x

Máte, ale musíte se ze zákona zároveň podílet i na údržbě domu.

doplněno 05.12.11 13:34:

Pardon-chtěla jsem napsat-můžete, ne máte.

doplněno 05.12.11 14:50:

Jen nechápu ty dva roky času...Vy jste se dohodly na nějakém termínu prodeje?

olaf71*
hodnocení

2x

všechno jde, dokonce i brát nájem za dům, který není Váš.

uska*
hodnocení

2x

Vím,,že máte nárok na polovinu domu. Pravděpodobně byl otec podruhé ženatý a dům obýval před smrtí se svou druhou rodinou. Vy jste ten dům pomáhal stavět? nebo rekonstruovat? nebo každoročně udržujete zahradu? podílíte se na údržbě? pravděpodobně NE a NE a NE, ale se domáháte příjmů a výdaje vás nezajímají ... možná se pletu, ale máme v sousedství něco podobného.

Vlastní děti mého kamaráda mu neposlali za 10 let ani pohled k svátku (děti jsou dospělé), ale po smrti je jen zajímalo co sdědily. Známý to udělal dle mne dobře, vše převedl na druhou ženu s dětmi. Když vlastní děti z prvního manželství se o něj nezajímaly za živa, tak proč po smrti? Je mi z toho zle ...

moto*

Vztahy a poměry v rodině tazatelky neznáte, takže těžko můžete posuzovat a dávat za příklad negativní zkušenosti jiných.
Přesně, věcně a správně odpověděla Lidka.

lidka*

Přesně tak. *tuc* Nehodnotíme rodinné vztahy, ale na požádání se snažíme poradit, jak problém vyřešit. Díky moto, potěšilo mne vaše hodnocení. :)

antara
hodnocení

0x

Pokud manželka vašeho otce využívá celý dům výhradně pro sebe, pak samozřejmě máte nárok na nájemné z 50% domu. Předpokládám, že jste ji už uhradila 50% daně z nemovitosti, revize elektřiny, plynu, komínů, natřela 50% plotu, natřela či vyměnila 50% oken, pravidelně sekala 50% trávy, ošetřila 50% stromů a keřů, atd. Pokud ne, pak vás měla macecha vyplatit hned a ani koruna k tomu zapotřebí nebyla.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]