Nejste přihlášen/a.
Ježíže ukřižovali lidé jenom proto, že jim chtěl pomáhat, Jana Husa upálili jenom proto, že neustoupil od svého názoru, který byl také velikým přínosem pro lidi. Dnes jsou oba pro nás všechny symbolem něčeho. Ale proč museli oba, i když každý v jiné úrovni a v jiném věku, zemřít? Otázka je složitá, já si to uvědomuji. Ale dám ji, proč ne. Jsem zvědavá, co se dozvím.
V případě Husa to byl tlak ze strany katolické církve,protože hlásal to co se církevním hodnostářmů nehodilo do krámu.Inspiroval se učením kontrovezrního kazatele Jana Viklefa (Anglie)Král Zikmund,kdyby jen trochu chtěl,tak Hus umřít nemusel.Král se na něho vlastně vykašlal,přestože ho nejdříve potřeboval pro svůj politický kalkul. Je třeba si uvědomit,že se nejednalo tehdy o tak všeobecné známou a uznávanou osobu jak je tomu dnes.Byl to jen"nějaký problémový kazatel",kterého je potřeba umlčet. Byla to tehdy velmi vypjatá doba,kdy byla snaha oddělit církev od světské moci a jejím podílu na ní.To samozřejmě Zikmund vítal,proto ta podpora Husovi,přestože Husité mu byli trnem v oku ana kterých si "vylámal zuby".Málokdo ví,že husitské hnutí se svým pojetím v tehdejší době přiblížilo demokratickému parlamentu,jaký známe dnes.Což samozřejmě nemělo šanci na přežití. Hlavní díl na Husově smrti nese katolická církev. Takových lidí,kteří zemřeli na hranici z vůle katolické círke byla spousta. Vzpomeňte třeba známého Giordana Bruna,který shořel na hranici za to,že přišel na to,že je vesmír nekonečný a země není středem vesmíru. Je úsměvné vidět,jak dnes po staletích dnešní křesťanská televize Noe vysílá pořady o vesmíru,o mlhovinách,galaxiích či planetách.
doplněno 02.12.11 08:48:Ještě bych doplnil,že samotní Husité nebyli také vůbec žádní svatouškové. Například jejich "spanilé jízdy" do příhraničí byly jen normálními loupežnými výpravami páchaných na obyčejných lidech.
pro michalov = velmi působivé vysvětlení. Moc zdařilý příspěvek. Dal bych bodík ale není zde ta možnost.
Ano, já bych také udělila Michalovi bodíka. Velice fundovaná odpověď. Děkuji. Sice o tom něco také vím, ale Vy jste to dokázal i v té krátkosti příspěvku, napsat dosti obsažně.
Nesouhlasím s tím, že Jan Hus nebyl ve své době tak všeobecně známou a uznávanou osobou, že to byl jen problémový kazatel. Jan Hus byl především rektorem na Karlově univerzitě a to znamenalo i v jeho době hodně. Myslíte, že by se jím neznámý, problémový kazatel mohl stát? Každý ho znal, všeobecné známá a uznávaná osoba to byla už za svého života, proto ten ohlas, proto žije jeho duch s námi do dnešních dnů a bude žít dále i když tady my už tady nebudeme.
Barc, myslím, že se dostal do podvědomí lidí právě až poté, kdy se vzpříčil tehdejší autoritě a skálopevně setrval u svého přesvědčení, i pod pohrůžkou, že to zaplatí životem. Vážím si takových lidí, nebyl sám, dnes už žádní s takovým charakterem nejsou. Zato takových, kteří ho za jeho přesvědčení na smrt odsoudili, těch tady je stále spousta.
Někomu udělají větší radost při ohodnocení kvality jeho odpovědi napsaná děkovná či pochvalná slova tazatele nebo jiného uživatele, někomu lahodí třeba i to ohodnocení formou bodu...
přesunul jsem otázku do rubriky, která se dá hodnotit...
Hejkale, já jsem právě jednou z těch, které rády uštědřují bodíky, (viz minulost), ale tak nějak jsem měla pocit, že v tomto případě jsem raději děkovala jiným způsobem. Dobře, chápu, ale i nechápu Tvé upozornění a právě jsem dala bodík. Snad Tě to uspokojí. A kam jsi tedy přesunul tu otázku? Do které rubriky? Smím-li se zeptat. A abys věděl, zrovna o Hejkalovi, jsem měla jiný názor. Ale člověk je omylný, a já tím člověkem jsem.
Nechci nic hodnotit, asi mám špatný monitor. Já tady mám konkrétně u této otázky, na kterou právě odpovídám, možnosti hodnocení. Také jsem ohodnotila ihned. Tak se tedy klidně přiznávám, nerozumím, nechápu, potřebuji vysvětlit. Suzy. mluvím o otázce "záhady lidstva" . je tedy možné, že mně se zobrazuje možnost odpovědi, a těm druhým ne. Ale nad tím jsem vskutku nepřemýšlela, neboť jsem otázku položila podle svého vnímání, asi bude chybné. Ale děkuji, podívám se do rubriky společnost.
doplněno 03.12.11 22:04:Ale to už je fakt na hlavu, vždyť právě v té byla otázka položena. A vidím, že měli i jiní rádcové možnost hodnocení. O čem to zase mluvíme, nejsem v obraze.
doplněno 03.12.11 22:15:Víte, já u toho počítače také nesedím od rána do večera. prostě jsem najela na svou otázku a jednoduše v ní pokračovala, bez problémů. Asi to Vaše upozornění mám v mailu, ale nevšimla jsem si toho. Mám mailů hodně a někdy se na ně ani nechodím hned dívat. Otevřela jsem počítač a klikla ihned na poradnu. Tak jestli tam bylo upozornění, že byla má otázka přesunuta jinam,neviděla jsem to. Teď to zavřu a jdu se podívat.
Suzy, Hejkal se Vám snaží vysvětlit, že otázka byla přesunuta do rubriky Společnost, kde je možnost rozdávat hokejky, proto tedy už lze přínosné odpovědi hodnotit. Ve Volné diskusi toto nejde. A špatným monitorem to určitě nebude!
A když už, tak pokud nejste žena, tak "na sebe sama", ne "na sebe samu".
doplněno 03.12.11 23:59:Ale už se v těch výpadech na mou osobu začínám ztrácet. Napište jasně, co Vám na mě vadí. To je pro Hejkala a Strejce. Čím jsem se Vás dotkla, kde jsem udělala chybu. Pravidly poradny se řídím zrovna v takové úrovni, jako ostatní rádci, vulgární nejsem, spíše se držím zpátky. Je pravdou, že dokáži použít slušných slov k tomu, abych trefila hřebíček na tu pověstnou hlavičku. Je to tedy v tom? Byli byste raději, abych se uchýlila k vulgárnějším výrazům, jak to je zvykem? No takovou radost nikomu neudělám, to by mne hlavně nebavilo.
To nejsou žádné útoky..
Je to nepochopení určitých věcí z Vaší strany...
Jak píše sys strejc, momentálně v této otázce některé vaše příspěvky popř jejich část nedávají absolutně smysl..
Popř. řešíte nesmysl.. . popř. věc která se zdá ostatním jasná a nerozumí skoro nepochopitelné otázce..
Nicméně pročtením celé diskuze od shora-dolů a hlavně svých příspěvků a reakcí na ně, se myslím podaří udeřit onen hřebíček na hlavičku...
Ackoli jsem se jiz vyjadrovat nechtela, zda se mi, ze se to cele zvrhlo v jakousi divnou frasku.
Bylo by nejlepe tuto diskuzi ukoncit.
Jasně hangar. Co na tohle dodat? Já jsem nelogická, některé mé příspěvky postrádají smysl, řeším nesmysly. Víte, asi se vyjadřuji způsobem, kterému zrovna Vy nerozumíte, proto se Vám zdá nesmyslnný. Ale já přece nemohu za intelektuální úroveň jiných lidí. Já například, Vám, a Vám podobným, rozumím velice dobře. Ale nic s tím nenadělám.
doplněno 04.12.11 21:46:A neciťte se uražený! I já bych mohla, když jste mé příspěvky nazval nesmyslnnými a nelogickými. Co mi tím chcete komunikovat? že jsem blbá? No tak jo. U vás budu určitě pitomá.
U mě není nikdo pitomý..leda občas já sám...
Stále jsou hledány útoky...
Ale slovosled/užití slov ve větách prostě postrádají občas logiku..
Očividně to vidí všichni včetně syslů jen adrsát hledá stále tam kde nemá...
S intelektuální úrovní kohokoliv to nemá nic společného...
Jak již psala martina /ukončeno/ a hotovo...
Co jsem chtěl říct jsem napsal.. nic skrytého v tom není, ale kdo chce vždy si něco najde...
A TOTO Co mi tím chcete komunikovat? JE TO jako strojový překlad či co a to není jedinná věc o kterém psal...
Ale konec, nikdy jsem tu s nikým prakticky nehádal a ani v tom nemám chutt začínat...adios.
Brou noc všem a všemu...
Lidé nemají rádi jedince,kteří se něčím odlišují.
Já to vidím ve svém okolí a když se kolem sebe podíváte jiným pohledem,uvidíte to i Vy.
Pro Zajdu, a pro jeho první příspěvek, který byl napsán pod dojmem prvního impulsu, po přečtení otázky, mám také , neboli bodíka. Pak už jsi se holt nechal trošičku zviklat předchozím příspěvkem. Ale pro mne to na věci nic nemění. Díky. A právě, já to tak také vidím.
Jak už psala zajda888, lidi nemají rádi,kdo vybočuje ze stáda.
Stačí si to přirovnat k dnešní době. Rodiče chtějí, aby se jejich děcko učilo, aby se něčím vyučilo a mělo se jednou lepší. Upozornují na drogy, alkohol a jiné problémy, ale to ono s tím nesouhlasí, myslí si, že jen rodiče prudí, nic jim nechtějí dovolit, všechno zakazují. Jen oni mají pravdu, všechno vědí nejlíp.Rodičům nerozumí.
Jedinec, který netáhne s většinou, je podezřelí. Má-li jiný názor na život, než většina, je špatný, posmívají se, hledají proti němu všechno možné.
Lidi dříve, ale i nyní, se nechtějí chovat lepší, nemohli by krást, někoho pomluvit, někoho zabít, museli by se řídit určitými pravidly, nemohli by vládnout a ovládat druhé. Nechtějí dodržovat něco, co je omezuje. Tak raději člověka, který smýšlí jinak, zatlučou do země, aby neviděli svoje chyby. Je to forma závisti, když to nemám já, nejseš jako já, tak ho prostě zatratíme, je nás přece víc.
suzymon- děkuji, ale neodpověděl jsem vyloženě na položený dotaz. Já v té době nežil, tak jsem to jen převedl na dnešní dobu.
Ježíše neukřížovali jen kvůli tomu, že chtěl lidem pomáhat. Stejně tak jako neupálili Jana Husa jen proto, že neustoupil od svého názoru. Oba dva jmenovaní totiž podstatně vystoupili z davu, vyčnívali a svým postojem a názory se nehodili do obrazu klidného a pospolitého stáda více či méně spokojených lidí. Toť můj názor. Všimněte si moc dobře, že jakýkoliv jiný názor než ten stádní (to jest většinový) je vládnoucí garniturou potírán, zesměšňován a zahrabáván deset sáhů pod zem. Je těžké být jiný než dav. Chce to osobní statečnost a sílu vzdorovat bučícímu stádu.
Vidíš Eulálie, a přesně proto jsem otázku založila. A jelikož jsi reagovala tímto způsobem, a nejenom Ty, vidím, že byla položena velice dobře. Je opravdu velice těžké být jiný než je "dav", a proto se snažím vzdorovat a proto jsem byla donucena svou vnitřní pohnutkou položit otázku. Skryla jsem svůj záměr úmyslně, do archetypu, kterým je dnes Jan Hus a Ježíš. Děkuji Ti. A nejenom Tobě. Doufám, že jsem Tě moc nerozhodila. Suzy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.