Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
rád bych se zeptal na postup při vymáhání směnky. Dlužník má trvalé bydliště na adrese Městkého Úřadu, jinak bydlí u rodiny v bytě. Je možnost nějak směnku vymoci? Na směnce je uvedena jeho adresa z občanského průkazu která je onen Městksý Úřad. Na směnce je ještě uvedena definice Bez prostestu .
Děkuji za rady a ochotu.
Dobry den,zrejme vubec nezalezi co ma dluznik v obcansk.prukazu za adresu,exekutor jde tam,kde se domniva,ze lze neco zabavit.A je to moc dobre,protoze lumpove si mysli,ze tim,ze se prihlasi k trvalemu pobytu na magistrat mesta,a pritom hezky bydli doma,a mysli si,ze na neho veritel nebo exekutor nemuze!
doplněno 01.12.11 22:27:Dluhy Vas drive nebo pozdeji dostihnou,pred dluhem nikam neutecete.
Musíte k soudu podat žalobní návrh na vydání směnečného platebního rozkazu.Taková směnka je špatná, protože když má někdo bydlište na úřadu, neměl směnku podepisovat, když předem věděl, že jí pravděpodobně nezaplatí. Pokud platební rozkaz nabyde právní moc, je možné ho pak předat exekutorskému úřadu k vymáhání. Pokud dlužník dělá, budou mu to ztrhávat z platu, jestli-že nemá žádný majetek, může exekutor však vletět i na majetek lidí, u nichž prokazatelně bydlí. A ti z toho určitě nebudou mít radost.
pro ,,kapka nadeje,, Dobry vecer,zaujala me Vase odpoved.Premyslim uz delsi dobu nad tim,ze nekteri lide podepisi smenku a uz dopredu dobre vedi,ze ji nikdy nesplati. Nejedna se vlastne o predem pripraveny podvod?... a jeste kdyz ma takovy darebak trv.pobyt na radnici,a to jak Vy pisete,by vubec smenku podepisovat nemel. Moc dekuji za Vas nazor.
Dobrý večer. ,, Sisinko" předem připravený podvod by se musel prokázat a prokázat úmysl je z procesního hlediska, někdy moc těžká věc. Myslela jsem to tak, že jde spíš o neadvekátní jednání, pokud si je dlužník opravdu předem vědom toho, že dluh nemůže splatit, protože směnka je písemný závazek, že majiteli bude vyplacena dohodnutá částka v dohodnuté lhůtě stanovena na směnce. Mnoho dlužníků se ale spoléhá na to, že se mu nemůže nic stát, že mu není co vzít, pokud má trvalý pobyt na radnici, cokoliv písemného do vlastních rukou je téměř nemožné mu doručit, a tak proč by si neudělal dluhy...Vždycky je hodně obtížné pro věřitele takové lidi dohonit a oni to ví a spoléhají na to. Tím samozřejmě nechci říct, že jsou trvale hlášeni na úřadě jen problémoví dlužníci.
kapkanadeje-nedá mi nezareagovat-vám by se líbil postup exekutora,který by na vás "vlítnul" a začal řešit váš majetek ve jménu pohledávky třeba vašeho bratra(na pár týdnů.měsícu u vás bydlícího) s kterou nemáte absolutně nic společného...?! Asi ne,že-takže (naštěstí i v reálu)není to až zas tak jakože přilítně exekutor,vše vybílí v domění,že zrovna v tom a tom bytu žije(žil,zdržoval se)nějaký dlužník...To,že někdo někomu půjčí peníze(provede službu,předá zboží atd.)bez "protiplatby" je riziko především toho dotyčného-jestliže někomu půjčuji kačky na směnku,o kterém vím,že má trv.pobyt na MěÚ,nikde třeba ofiko nepracuje atd.-mohu si začít v okamžiku předání hotovosti gratulovat jaký jsem to ale šikulka...Nemyslím to ve zlém-je hezké třeba pomoci,nebo se pokusit i si jakoby nějakým rozumným způsobem přivydělat z úroku půjčky-ale má to svá pro a proti(jako všechno ostatní)...Je to podobné jako počítat třeba s krádeží auta-ačkoli ho mám třeba vcelku zabezpečené(podobně jako půjčku ošetřenou směnkou)-prostě se může stát,že jednoho rána tam to auto nebude(peníze už neuvidím)...
erikch tak ted nevim,ale kapka nadeje to mysli dobre.V tomto se ji musim zastat,nebot vsude kde jsem na internetu hledala,je psano,ze exekutor jde vsude tam,kde se domniva,ze se dluznik zdrzuje a tam take zabavuje majetek.
Já jsem zareagovala pouze na dotaz tazatele a ten se ptá z pohledu věřitele, nikoliv dlužníka. Pravda je, že každý dlužník by si měl uvědomit, že nesplněním závazku může k exekuci dojít, když věřitel nemá jinou možnost. A pokud u někoho bydlí, měl by si uvědomit, že na jeho dluhy mohou doplatit druzí. Stejně tak oni by si měli uvědomit, že pokud s nimi bydlí, hrozí jim to. Může být trvale přihlášen na úřadě, ale exekutor si moc dobře dovede prověřit místo pobytu dlužníka a pokud člověk nemá jak prokázat, že mu patří v domě vše a dlužníkovi nic, může přijít o všechno. A nejčastěji jsou to právě rodiče dětí, kteří doplácí na to, že si jejich děti nadělají dluhy, které nesplácejí a bydlí s nimi pod jednou střechou. Takhle jsem to myslela, nic víc.
doplněno 03.12.11 21:27:Děkuji ,,Sisinko". Snad se mi to podařilo trochu vysvětlit, protože to opravdu nebylo myšleno zle.
doplněno 03.12.11 21:55:Důsledky svého chování by si měl každý rozmyslet a chovat se zodpovědně k sobě i k ostatním.
"Taková směnka je špatná, protože když má někdo bydlište na úřadu, neměl směnku podepisovat, když předem věděl, že jí pravděpodobně nezaplatí."
Nevím, jak jste na něco takového přišla. Z toho, že má někdo v občanském průkaze uvedeno jako trvalé bydliště adresu ohlašovny pobytu, nelze usuzovat, že dotyčný není schopen platit.
Dlužník má nějaké sociální dávky, občas pracuje občas nepracuje. Záleží jak kde co najde. Co se týká bydliště tak je na Městském Úřadu, ale prokazatelně bydlí u rodičů.
Takže se mám vydat k soudu a pak doufat že soud potvrdí tuhle směnku a vydá platební rozkaz.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.