Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rodiče mě nechtějí pustit ven

Od: alksja odpovědí: 25 změna:

Je mi 17 a moji rodiče mě nechtějí pustit za mým klukem.Mají právo na to mě držet doma?

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hankauk*
hodnocení

3x

Asi mají... jsou to rodiče, nejsi plnoletá a mají za tebe zodpovědnost. Spíš se zeptej, proč tě nechtějí pustit?

hodnocení

2x

Samozřejmě,že mají*bum*Živí tě,šatí tě,platí ti jistě další záležitosti ohledně vzdělání,a to všechno jistě nejsou malé sumy,a pak,nejsi plnoletá,takže o tebe mají jednoznačně i strach,je to těžké pochopit?*bzum*

hodnocení

2x

Buď ráda, že se o Tebe rodiče bojí, i když si to se svými názory moc nezasloužíš. Je vidět, že Tě mají rádi. Jak píšeš, učíš se sice dobře, ale s tím trajdáním za chlapcem by ses taky doučit nemusela. A vůbec bys tady neměla pyskovat o omezování osobní svobody a o nějakých zákonech. Nejsi plnoletá a hotovo! Rodiče se o tebe starali, máš se jistě dobře a že proti nim tak brojíš, není vůbec hezké. Asi Tě znají a vědí, proč to dělají. A¨T chlapec přijede po obědě za Tebou, projděte se okolo rybníka a pak zase odjede domů. Pokud s ním chceš žít, vydrž do 18 let, sežeňte si třeba podnájem a pryč od těch troubů! Rodiče už pak nebudou povinni Tě živit a vydržovat. O to se budeš muset postarat Ty sama a ta Tvoje láska. Nelíbí - viď? Jsi asi dost sobecká. Pokud bys v17 přišla k dítěti, jistě ho hodíš na krk mamce k těm všem jejím povinnostem. Protože jsi ještě mladá, nic sis neužila, musíš dokončit školu, neumíš se o něj postarat, tak ať to udělá máma.*bzum*

Bylo mi 17 let a chodila jsem ráda s kamarádkami na tzv. Večerníky. Pokud ve škole nebylo všechno jak se patří, či jsem nesplnila nějakou práci doma, taťka mě prostě NEPUSTIL. Prosila jsem, přimlouvaly se holky, co se pro mě stavily, nebylo to nic platné. Odešly samy. Dneska už vidím, že mi rodiče nechtěli škodit, ale mysleli to dobře. To pochopíš, až budeš mít jednou sama takovou vzpurnou 17 letou dívku, jako jsi ted sama. Přemýšlej o tom.:( Jaga.

ladinpraha*
hodnocení

0x

Odpověz si upřímně na několik otázek a přijdeš na to že mají nejen právo, ale i povinnost. Jsi plnoletá? Jsi na nich nezávislá? Mají za tebe plnou zodpovědnost? Je na tebe absolutně ve všem na 100% spolehnutí?

kdokoliv*
hodnocení

0x

No to jsou ale rady ŽÉ? Ale logicky se o Tebe rodiče bojí- to je celé! Není v tom nic jiného - mají Tě zkrátka moc rády.

hodnocení

0x

Rodiče na to právo mají. Všechno je to o toleranci, ale podívej se na to ze strany rodičů. Mají o tebe obavy. Přesvěč je, že je na Tebe spolehnutí, popovídej si s nimi a zvláště o svém chlapci. Aby vůbec věděli, s kým se stýkáš. Čím víc budeš jejich rozhodnutí respektovat, tím dříve se na tebe začnou dívat, jako na pomalu dospělou a povolí, uvidíš.;)

alksja
hodnocení

A podle zákoníku na to mají právo?

Zákon o rodině říká mimo jiného třeba i toto: Rodičovská zodpovědnost

§ 31 (1) Rodičovská zodpovědnost je souhrn práv a povinností
a) při péči o nezletilé dítě, zahrnující zejména péči o jeho zdraví,
jeho tělesný, citový, rozumový a mravní vývoj,

Při výkonu práv a povinností uvedených v odstavci 1 jsou rodiče povinni důsledně chránit zájmy dítěte, řídit jeho jednání a vykonávat nad ním dohled odpovídající stupni jeho vývoje. Mají právo užít přiměřených výchovných prostředků tak, aby nebyla dotčena důstojnost dítěte a jakkoli ohroženo jeho zdraví, jeho tělesný, citový, rozumový a mravní vývoj. Dítě, které žije ve společné domácnosti s rodiči, je povinno podle svých schopností jim pomáhat. Je dále povinno přispívat i na úhradu společných potřeb rodiny, pokud má vlastní příjem, popřípadě majetek, kterého lze použít pro společné potřeby rodiny.

§ 35Dítě je povinno své rodiče ctít a respektovat.

a číst, slečno, umíte? tak si ten zákoník přečtěte.

nebo rodičům sdělte, že odcházíte domu a materiálně (hlavně finančně) se zajistíte sama. tak jsem to před 25 lety udělal já. bylo mi skoro 18 a nelituji toho... školu jsem dokončil!

doplněno 01.12.11 20:12:

oprava: že odcházíte z domu

marenka*
hodnocení

0x

Tak tohle jsem zrovna řešila v neděli s naší stejně starou dcerou. Chtěla jít z neděle na podnělí, že by v pondělí šla rovnou do školy. Nedovolila jsem to. Proč? Sice se bránila, že jí nechápu, že nechce hned dítě a vdavky. Ale vyvedla jsem jí z omylu. Nepustila bych jí ani ke kamarádce. Proč? My, jako rodiče tvrdě dřeme, abychom zachovali životní úroveň, na kterou jsme zvyklí a která je potřeba pro i základní chod domácnosti. Naše milé děvče nedře. Má pětky, čtyřky, doma téměř nepomáhá. Pohoda klídek.

Stejně jako si já nedovolím courat po nocích, tak si to nedovolí manžel. Proč tedy ona? Dokud tu bydlí, bude dodržovat řád, který je zde nastolen. Je dán tak, že všechno funguje. Nic víc, nic míň. Pro vás téměř dospělé děti to vypadá jako šikana, ale není to tak.

lidus*
hodnocení

0x

Ohánět se zákony a lidskými právy hmm to dnes umí i děti ze základky. Dostanou pár facek a už volají na Linku bezpečí. Asi se nechováte moc dobře a rodiče ví co dělají, mimochodem dělají to pro vaše dobro. Jsem zvědavá zda úderem plnoletosti odejdete za svou láskou a začnete se sama o sebe starat. Rodiče jsou za vás zodpovědni a tedy právo jistě mají!

stribrnak*
hodnocení

0x

Alksjo ,na Tebe by možná plati Igor Hnízdo!počkej a doufej,že ty jiná nebudeš až budeš mít své děti,vydrž do 18ti a pak můžeš dělat co chceš!

alksja
hodnocení

Ve škole mám jedničky a dvojky a to jsem na gymplu,takže v tom problém nebude.oni mi chcou akorát ničit můj život,ve všem mě jenom omezují

slonbonjohn*

No jistě, to chápu, když už ti ten mizernej život dali, tak ti ho přece nebudou ničit!

zrzka*

slečno, v tom případě tu už doporučení padlo. Když jsou na Vás rodiče tak strašně zlý, tak se sbalte a začněte si vydělávat, přitom dodělejte školu a udžte si stejný životní standard jako Vám teď zajišťují rodiče. Osobně doporučuju vydržet alespoň do maturity. Já odešla hned po škole a není to med.
Opravdu by mě zajímalo čím jsou rodiče na Vás tak zlý a jestli Vy jste opravdu ta "svatá" ;)

kt8d5*
hodnocení

0x

Nech se zbouchnout a garantuji ti, že až polezeš dveřma porodnice s miminem v náručí, své rodiče pochopíš . . . . .

martinaa*
hodnocení

0x

Nechteji, aby ses s klukem vubec stykala, nebo te nechteji pustit k nemu domu? Kolik mu je let? Bydli sam, nebo u rodicu? Pracuje/studuje? Rodice se s nim videli?

Pokud o nem nic nevedi, nebo vedi a nelibi se jim to, nediv se, ze maji strach. U holek se to bere jinak, nez u kluku, holka daleko snadneji vleti do maleru a je daleko vice ovlivnitelna.

A razim jednu zasadu - koho chleba jis, toho pisen zpivej. Rodice te zivi, drzi te na skole, staraji se. A ty se chces ohanet nejaky zakonem, jestli maji pravo nepustit te za klukem? Zkus o tom popremyslet. Jen proto, ze rodice neskaci, jak ty bys chtela, jsou hrozni a jen ti komplikuji zivot? Nemyslim si.

alksja
hodnocení

JJ znají ho,už u nás několikrát byl,ale já k němu prostě nemůžu a to bydlí 53km daleko.Tohle je prostě omezování lidských práv a svobod

zrzka*

Děvče, Vaše starosti bych chtěla mít. A pevně věřím, že z toho jednou vyrostete a budete se chovat jako dospělá.*modla*

Starastlivý rodiče jsou ten největší dar, který jste mohla dost. Když máte k dispozici internet zapátrejte si o tom, co se v dnešní době děje. U nás platilo pravidlo: "Dokud bydlíš doma, budeš poslouchat, a až budeš bydlet ve svým, dělej si co chceš, ale tak, abychom se za tebe nemuseli stydět." *zed*Naprosto přesně si ještě pamatuju tohle období vzdoru, i když už od Vašeho věku mi 7 let uběhlo.

Já vím, že se Vám to nebude líbit a že Vám to všichni říkají, ale oni to s Vámi rodiče opravdu myslí dobře. Chtějí pro Vás jen to nejlepší. Vychovat dítě není jen tak. Za Vaše prohlášení o omezování lidských práv a svobod bych Vás ztřískala i já. Protože nejsou jen práva, ale taky povinnosti. A až se začnete chovat jako dospělá a myslet jako dospělá, tak teprve potom se k Vám tak rodiče budou chovat. A přesto o Vás budou mít do konce života strach a když na to příjde půjdou pro Vás i do pekla. O tom je rodičovství. Nemůžete se jim divit, že Vás nechtějí pustit samotnou do neznáma. Zvlášť, když se chováte jako rozmazlenej spratek. *nevi* Oni za Vás mají zodpovědnost. Mimochodem přesně minulý víkend v sobotu v noci jsem viděla taky takovou vzpurnou slečinku. Práskla doma dveřma, sbalila saky paky a vyrazila za přítelem. Opili se jako hovada a slečinka si roztřískala hlavu o schody. Já mám zničený oblečení od její krve a ona bude mít do konce života jizvu přes celý čelo. A to se stalo v jednom městě, kde bydlí ona i její kluk. Co všechno se může stát ve vzdálenosti 50 km ani nechci domýšlet. *blee*

kdokoliv*

Zrzko zaujal mě tento popis a musím uznat, že je popsán úplně přesně, dal bych "dobrá odpověď" jenže nejsi registrovaná ale i tak moc dobré.

zrzka*

Díky *hi*

už deset let se starám bráchovi o děti, takže ty rodičovský pocity mám tak nějak získaný i přesto že sama svoje prcky ještě nemám. Brácha mi říká "mamina v záloze" *haha*

martinaa*

Mylis se, o zadne omezovani prav a svobod se nejedna. Rodice jsou za tebe zodpovedni a podle toho se take chovaji. 53 km neni ani blizko, ani daleko, a stat se ti muze cokoli - muze te nekdo prepadnout, okrast, ublizit ti...Rodice se proste boji, nejsi prvni, ani posledni. Nicmene stale jsi neodpovedela na otazku PROC te nechteji poustet. Kvuli dalce? Penezum za spoje? Obavam, ze by se ti neco stalo? Ptala ses jich vubec, nez jsi je odsoudila, jak te omezuji?

Kricenim a neustupnym trvanim na svem postoji niceho nedosahnes. Ani urazenim a ohanenim se zakony. Zkus si spise s rodici sednout a v klidu si promluvit, co se jim na tom cestovani za klukem zda divneho.

marenka*

Tohle je prostě omezování lidských práv a svobod... tak tohle by mi dcera řekla jenom jednou. *sok*

doplněno 01.12.11 23:00:

Ty jim neomezuješ práva a svobodu? Tím že Ti mamka pere, žehlí, vaří, oba vydělávají, abys byla oblečená, najezená, v teple a čistu? Vydrž rok, sbal se a tradá do života. Já se taky těšila, jak budu dospělá a svobodná, rodiče jsem považovala pomalu za tyrany. Taky jsem si dala pěkně na ...

diwi
hodnocení

0x

Je docela rozdíl mezi tím, že u Vás Tvůj kluk několikrát byl a tím, že Ty bys k němu jela přespat. Buď ráda, že máš rodiče, kterým záleží na Tvé budoucnosti, protože kdyby jim to bylo jedno, pustili by Tě.

Jsou za Tebe zodpovědní, to znamená, že Tě musí chránit, i kdyby to znamenalo Tvé dočasné duševní nepohodlí. Že chceš proti nim jít nějakými zákony, které si ani neumíš vyhledat a pořádně přečíst, a ještě ke všemu kvůli přespání u kluka, je dost hloupé a negativně to svědčí o Tvé duševní vyzrálosti, ... takže se jim nedivím, že si zatím nepřejí, aby se tak stalo.

Budeš je nejdřív muset přesvědčit, že jsi dospělá, aby tak s Tebou mohli začít jednat.

martinaa*

Ja treba musela pred par lety byt do 17 let ke 22:00 doma, u pritele jsem smela prespat az po 18. roce. Prislo mi to docela normalni, ze dodrzuji pravidla, ktera nastavili rodice. Obcas me to stvalo, ze nemuzu na tu a tu akci, ale pak jsem jako starsi zjistila, ze to bylo pouze pro moje dobro, tata se o me hodne bal - a hlavne - o nic jsem neprisla:)

Dnes se vsechno bere jako teror, omezovani a deti se ohaneji zakony.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]