Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ladič pian - jaké má vzdělání?

Od: dery* odpovědí: 9 změna:

Dobrý den,

zajímalo by mě, jaké vzdělání, popř. kurzy musí mít ladič pian?

Děkuji.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

michalov*
hodnocení

5x

Já se učil ve středním odborném učilišti hudebních nástrojů v HK. Ladit mě učil jeden ladič v Petrofu (malou temperaturou,protože prohlásil,že je to rychlejší.*smich*). Hudební sluch se k ladění nevyužívá.Hudební sluch je na provozování hudby.Musíte však být alespoň trochu muzikant a míte ten hudební sluch,to ano. Používání sluchu při ladění je spíše takové řemeslo.Používáte sluch tak,že musíte umět rozlišit,kdy jsou chór či oktávy sladěné a umět včas zastavit ladící kliku.Na to je potřeba dost cviku.Zvyknete si poslouchat to "vauvauvau vau až to udělá jen " vá". *smich* Je to praxe.Vtip je v tom,že kvarty se ladí o malinko "širší" než čisté a kvinty zase o malinko "užší" než čisté.(jinak by to nevyšlo.To je jasné.Proto to slavné temperované ladění.J.S.Bach z něho byl nadšený.viz některé jeho skladby. ;))Pak se podle sladěné temperatury ladí po oktávách.Nejdříve jsem ladíval dolů a pak nahoru,do discantu.Je rozdíl když posloucháte to zmiňované "vau" v basech a nebo nahoře třeba v 4čárkované oktávě. Musí Vám však také vycházet tercie a sexty.Nesmí se "chvět" moc a nebo zase málo atd. atd. K tomu musíte umět rozlišit občas "falešné" struny,t.j. nekvalitní,které samy o sobě znějí jakoby falešně. Musíte umět spravit či seřídit mechaniku (podpasování,odpad,dusítka,atd...) Vědět jak mechanika funguje,vědět a znát všechny dílky v mechanice (je jich tam požehnaně) atd.A hlavně Vás to musí bavit,protože to je docela makačka.Ono je rozdíl,když ladíte pianinko doma malé holce ,která chodí na ZUŠ,nebo koncetrní křídlo pro nějaký kulturák. Já ladil jen pianinka.Křídla jsem nedělal.Moc mě to nebavilo.Jsou u toho různá úskalí.Hlavně u straších nástrojů.Stává se že naladíte pianino a začne se Vám to znovu rozjíždět,protože količník stojí za prd atp.No nebavilo měto,ale je spousta lidí,kteří se v tom realizují a to je dobře.:)

děkuji michalovovi za poučné povídání... jen mne to utvrdilo v obdivu k ladičům pian... jako ke každé práci, kterou lidé dělají poctivě a s fortelem... ani jsem netušil, co vše a jaké finty se používají...

lidus*

Michale dík, je vidět, že ten umí to a ten zas tohle a každá práce holt chce své. Tak a teď jdu hledat co ta některé pro mě tajemná slova jsou neb to, že má mé piáno "količník" jsem dosud netušila.

Michale - jen pro zajímavost - při ladění klavírů není možné použít elektronickou ladičku? Viděl jsem pomocí tohoto zařízení ladit cimbál a šlo do docela rychle.

lidus*
hodnocení

2x

Můj starý a téměř slepý ladič piána je vyučený seřizovač hudebních nástrojů, dále pak má konzervatoř a roky praxe. Dnes už prý tento učební obor neexistuje, on se učil pro továrnu Jozefa Lídla. ( abych to zjistila, musela jsem mu zatelefonovat a hnedle dostala trochu vynadáno, že náš klavír 3 roky neviděl a tak jsem našeho chudáčka objednala na léčení).

hodnocení

2x

zajímavá otázka...

první, co mne napadlo, byl ten fór: Můj otec je ladič pian.. teda, ani né tak ladič, jako spíše pijan...

druhé, co mne napadlo, že musí mít hudební sluch, a to se naštudovat asi velmi nedá...

a když jsem si otevřel heslo ladič pian, kromě množství stránek mne překvapilo množství úkonů a dovedností, které ladič musí ovládat... třeba uklizečka, zámečník, strojař, mechanik seřizovač, stěhovák, čalouník, truhlář, mazač, lakýrník, a mnoho dalších... a to vše skloubené do jednoho celku, jednoho všeobecně vzdělaného ladiče pian... těžko říci, že by se v rámci rekvalifikace mohl někdo z těch profesí jen tak stát ladičem, to opravdu spíše tím pijanem...

Klavíry a piana se stávají spolehlivým nástrojem, pokud se pravidelně čistí, seřizují, ladí a intonují. Opravy, ladění a intonování klavírů a pian vyžadují vysokou odbornost, talent a zkušenosti. Současná konstrukce klavírů a pian využívá mnoha složitých prvků a sestav. Cílem je dosažení brilantního zvuku a optimálního chodu mechanismu. toto jsem někde na webu tak rychle zkopíroval, už nevím kde, doufám, že si na to nikdo nebude dělat nárok jako na duševní vlastnictví...

zkuste si otevřít třeba tady ladicpian.sweb.cz/... to je namátkou... jaké výkony provádí...

člověk žasne, co vše toto povolání vyžaduje, jaké vědomosti takový ladič pian musí mít... chce to zřejmě hlubší vzdělání a delší praxi pod vedením dobrého učitele, existuje dokonce Deylova ladičská škola v Praze, kde hudební vzdělání získávají zrakově postižení...

myslím, že toto povolání si zaslouží obdiv a úctu... určitě to není jen takové ... pch, ladič pian...

Souhlasím. I mne to překvapilo. Vždycky jsem si myslela, že ladiče pian dělá člověk jen jako "melouch". U nás v Lidušce učí hrát na klavír chlápek, který je zaměstnán ve škole jako učitel hudební výchovy a právě navíc, ve chvílích volna, soboty, neděle, chodí ladit piana. Nikdy mne nenapadlo, že na to musí mít ještě i jiné vzdělání, že nestačí mít jen skvělý hudební sluch a že právě ladič pian může být jeho povolání, které jeho rodinu, bohužel, asi neuživí.

hodnocení

0x
Budete-li dobrým studentem, ladiče pian z vás udělá např. KONZERVATOŘ A LADIČSKÁ ŠKOLA JANA DEYLA
Více zde: konzervator-a-ladicska-sk/...

kjanik112*
hodnocení

0x

Přidám zajímavost: Víte, že ladič, když dostane rýmu, má pracovní neschopnost? Rýma zhorší sluch.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]