Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestly mám nárok na 13 plat když jsem nastoupil do práce 1.6.2011 jsem zaměstnán u interšpar jihlava. Děkuji za odpověd Pekárek
Záleží opravdu na tom jak máte 13. plat upravený. U nás bere 13. plat, jen pokud jste zaměstnán celý rok. Na žádné poměrné částky se nehraje. Tak je to stanoveno vedením a basta. Nediskutuje se o tom.
A k některým dalším: Proč rušit 13. plat? Důvod? Vždyť z toho tečou státu docela slušný daně. A znamená to taky, že firma na to má. Že je úspěšná. Proč ta hrozná závist? Nebo je to něco jiného?
Ono bohužel například ve státním sektoru je zvykem velkoryse rozdávat 13 a někdy i 14 výplat a jsme v mínusu Jen tak vesele dál,vzhůru k ekonomickému krachu.jen rozdávejte dokud to ještě nikdo neukradl.
V soukromém sektoru je to pouze benevolence zaměstnavatele jestli dostanete 13tý plat.
Tady bych se Standy zastal. Taky teď nevím, kde. Ale už mě párkrát nadzdvihlo, když jsem slyšel, že si ve státní organizaci vyplácejí 13. platy, nebo že je požadují a dohadují se o výši.
13. platy se naposledy vyplácely asi před 10 lety. Od té doby není možné 13. ani 14. platy poskytovat. Jestliže někdo tvrdí opak, tak neříká pravdu. Takové argumenty - někde jsem slyšel, někdy jsem četl - to vůbec nemá význam.
Vypadlo mi "po roce"..
doplněno 30.11.11 15:09:
Ze zákona na 13. plat nárok není.
Třináctý plat? Když dávají třináctý plat za odměnu za celý rok a vy jste nastoupil 1.6. 2011, tak je logický, že by vám ho taky mohli dát,ne?
Proč se nezeptáte přímo na osobním oddělení vaší personalistky proboha? Ta to bude vědět 500% jistěji než my tu, pokud tu není někdo zaměstnán stejným zaměstnavatelem.
Zahlédl jsem tu také příspěvek kde se hovoři o zrišení 13. platu... Proč? Protože váš zaměstnavatel vás takto neoceňuje a závidíte těm ostatním? Navíc se jedná pouze o vůli zaměstnavatele, nikde to neukládá ani nezakazuje zákon. Neuvěřitelné.
peterleben copak si neuvědomujete, že 13 plat nemá opodstatnění a že veškeré benefity prostě jen nedostanete běžně v platu ale pak velkoryse jako odměnu na kterou ovšem nemáte žádný nárok a tak je to jen a jen na rozhodnutí zaměstnavatele? Chci také 15 důchodů, co je mi po tom, že rok má jen 12 měsíců!
Nemá smysl toto nějak zakazovat nebo řešit. Zákoník práce už tak přináší spoustu nesmyslů. Třináctý plat je jenom forma mimořádné odměny. U nás se kupříkladu odměny dávají v průběhu roku, pokud se daří plnit rozpočet zakázek. Taky je to nenároková složka mzdy. Jinak důchod je přece něco úplně jiného, to se nedá míchat.
Jj, stejne tak jako ma Vas pronajimatel narok na 13 najmu od Vas za byt, elektrarny na 13 Vami zaplacenych zaloh, mobilni operator na 13 vyuctovani, stat na 13 zdr.+soc. pojisteni z vaseho platu atp. Vzdyt od ceho ma rok 12 mesicu, ze.
Zřejmě si nerozumíme... Někdo v zaměstnání dostává stravenky, jiný vánoční benefity, jiný zase výraznou slevu na nákup třeba výrobků svého zaměstnavatele a někdo dostává "prémie", odměny ve formě vyšší výplaty na konci roku... Zkrátka se jedná o prémie, kterým se zažitě říká 13. plat...
To co jste výše uvedl s tím vůbec nesouvisí a je to naprosto z cesty!
Ja pracuji u soukrome firmy a
13 plat beru v polovine roku(cervenec)
14 na vanoce (Prosinec)
15 + premie v lednu podle toho kolik se vydelalo za rok.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.