Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Darování krevní plazmy

Od: lucyla* odpovědí: 3 změna:

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli někdo nevíte, proč plazmu nesmí darovat ten, který pobýval začátkem 90tých let ve VB déle než 6 měsíců, tak je to uvedeno v informacích, které jsem obdržela v SANAPLAZMĚ. Děkuji.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

martinaa*
hodnocení

1x

Teoreticke riziko variantni Creutsfeld-Jacobovy choroby (CJD). Tou dobou byla ve VB epidemie bovinni spongiformni encefalopatie (BSE), která je v prime spojitosti s CJD

stefajir.cz/...

reeve*
hodnocení

0x

Je to proto, že se tam v dané době vyskytovala Creutzfeldt-Jakobova choroba a hlavně její "zvířecí" obdoba - známá "nemoc šílených krav" (BSE).

Přestože je riziko nákazy prakticky nulové (a přenos při transfúzi nebyl dosud prokázán), jde o opatření vyhlášené po roce 2000 ve většině zemí Evropy (i v USA) na základě "principu předběžné opatrnosti" - tedy spíš jako politický krok, který má veřejnosti a médiím ukázat, že "vlády se starají".

V samotné Velké Británii toto omezení pochopitelně neplatí.

hankauk*
hodnocení

0x

Vidíte... vy chcete dávat plazmu v ČR a nemůžete. Já chtěla darovat krev tady v UK a nemůžu, protože jsem po roce 1980 sama potřebovala transfuzi. Protože krev nebyla moje (autotransfuze), tak mě odmítli. Takže když by někdo potřeboval zrovna moji skupinu, tak má smolíka pacholíka. :(

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]