Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat na zkušenosti u rozvodu.Příští pondělí máme 1. stání kvůli péči o dceru.Prozatím u nás nebyla sociálka.Kdy ji asi tak mohu čekat? A co mě čeká? Začínám mít děsné obavy a strach... Mockrát děkuji za informace.
Hodně záleží na přístupu partnera. Není nad to, když se dva dokáží domluvit, pak to probíhá hladčeji. Návštěva sociálky většinou probíhá ještě před soudním jednáním a vyjádření zasílá k soudu. Čeká Vás rozhodnutí o svěření do péče jednomu z vás, proběhne úprava styku dítěte s druhým rodičem a určení výše alimentů, nebo může být dítě svěřeno do péče střídavé vás obou.
doplněno 28.11.11 15:33:Jen ještě doplním: Při soudním jednání soud rozhoduje v zájmu dítěte a může si pozvat i prarodiče,jako svědky.
doplněno 28.11.11 15:36:Co se týče samotného rozvodu, co Vás čeká, to nikdo nemůže říci. Opravdu záleží na tom, jak se k tomu staví druhá strana.
Jestli chcete vědět, jak konkrétně to u soudu chodí, tak tady je pár informací. Rozvodové řízení je jako jiné soudní řízení, takže u soudu budete vždy stát, když budete hovořit. A hovořit budete moci, až vás soud vyzve. Budou po vás chtít občanský průkaz. Pak dojde k výslechu vás a vašeho manžela. Připravte se i a to, že se u soudu dosti často propírá "špinavé prádlo" - jedna strana obviňuje tu druhou a pod.
moje zkušenost:
úpravu styku s dítětem, majetkové vypořádání a výši výživného jsme si smluvně vyřešili sami. soud pouze odsouhlasil. před prvním stáním jsme s, dnes již, "bejvalkou" probrali novinky v našich životech. stání trvalo cca 15 minut a to jsem ještě v soudní síni rozebíral nábytek. paní soudkyni totiž zapadl můj OP mezi dva stoly...
bejvalka na mně počkala a odjeli jsme na kávu. pak jsem ji odvezl domů a čekali jsme na písemné vyhotovení rozsudku...
Dobré ráno, velice děkuji za všechny informace. Jen jsem se chtěla zeptat, zda-li to, že s manželem už teď máme "vyřešené" výši výživného, styk s dcerou i majetkové vypořádání (tedy to částečně) - to všechno musíme dát k soudu písemně či to tam jen "předneseme"? A ještě jedna věc k tomu majetkovému vypořádání... když jsem v osobním bankrotu, ale všechny půjčky, které jsme si pořídili, se pořizovaly bohužel ještě na mé jméno za svobodna, ale s manželem (tenkrát ještě přítel) jsme spolu byli druh a družka, mohu po něm na částku, která ještě zůstává k zaplacení, požadovat nějaké přispění na splácení? Protože když jsme se o tomto s manželem bavili, tak řekl, že kdyby byl sv..ě, tak je to všechno na mé jméno a nic mi na to nepřidá.
Kéž by to všechno proběhlo tak hladce jako u 2masoni...
Dobrý den, co se týče prvního stání ohledně svěření dítěte do péče, můžete dohodu uzavřít přímo u soudu, není nutné mít to písemně předem připravené. V případě dohody, bude soudní jednání rychlé. Co se týče majetku - pokud prokážete, že jste žili ve společné domácnosti v době, kdy dluhy vznikyl a prokážete, že peníze byly použity pro společné potřeby, pak ano, máte právo požadovat po manželovi, aby přispěl. Pokud nejste schopná tyto věci prokázat, pak má manžel pravdu a dluhy, které jsou na Vaše jméno, se ho netýkají. Je to otázka hlavně slušnosti a dohody.
Krásně jednou rozvod charakterisoval herec pan Kopecký: Rozvod je , když musím nahlas a přede všemi popisovat to, co jsem se styděl říkat potichu a jen pro sebe. Bohužel. Jaga.
Jen málokdo z nás se dokáže opanovat a být natolik bez emocí, že dokáže rozvod ustát bez toho praní špinavého prádla.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.