Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer, jsem tu zase s otázkou
. Mohl by mi tu někdo vysvětlit nějak jednoduše kdo je to arcibiskup, a co dělá? Četla jsem to na wikipedii, ale mě by stačila čtvrtina z toho co tam je, prostě úplně jednoduše, aby se to dalo pochopit ![]()
Kaču
Vedle arcibiskupů kteří stojí v čele církevní provincie existují i arcibiskupové titulární. Získali titul jako výraz osobního uznání anebo jako ti, kdo zastávají nějakou důležitou funkci v církvi - například apoštolský nuncius. Pražský arcibiskup je ale současně primasem českým.
" Titul Primas je spíše titulem čestným. Objevuje se v 17. století. Je označením pro biskupa, který stojí v tom nejvýznamnějším biskupství v rámci nikoliv církevní provincie, ale státního útvaru. U nás tedy titul metropolita i primas český náleží právě pražskému arcibiskupovi."
I když poslední čtyři pražští arcibiskupové byli současně kardinály, není tento titul s úřadem spojen automaticky. Proč?
" Zatímco pojem arcibiskup je spíše funkcí, která je spojena s velkou zodpovědností a mnohými úkoly, tak pojem kardinál je titul. Do funkce arcibiskupa jmenuje papež na určitou dobu, titul kardinál, například kardinálu Vlkovi zůstane. Titul kardinál, není automaticky spojen s funkcí pražského arcibiskupa. Na druhou stranu, když se podíváme do historie, mnoho pražských arcibiskupů, například čtyři poslední, byli rovněž kardinály."
Kardinálové tvoří v církvi poradní sbor papeže a pokud jsou mladší 80-ti let, jsou povinni se účastnit konkláve, které volí nového papeže. Znakem kardinála je jasně červená barva klobouku a roucha a kardinálský prsten.
I když patří pražský arcibiskup obvykle k nejznámějším představitelům katolické církve u nás, její hlavou zůstává předseda České biskupské konference. Tím je v současnosti Jan Graubner. rozhlas.cz/...
Ano, naprosto jednoduché vysvětlení a výstižné! Dal bych bodíka, není kam... ![]()
...arcibiskup je šéf přes biskupy...
...docela mne to pobavilo, měl jsem k nedělnímu obědu prdelku z kachny, zatracený asociace, omlouvám se za odbočení od tématu, Admine, radši to rovnou smázni... ![]()
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.