Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
Pracuji v malém obchodě. Máme otevírací dobu od 7 do 16 s polední pauzou od 12 do 13 hod (žádnou jinou přestávku nemám). Následně k tomuto sloužím každý druhý týden sobotu od 8-11. Existuje něco jako "měsíční norma" pracovních hodin? Nevím jak se započítává ta pauza (která mi je tedy skoro k ničemu), ale mám dojem že jsem v práci poněkud déle než ostatní Za případné odpovědi předem děkuji.
Pokud já vím tak žádná měsíční norma není.Pouze by se mělo dodržovat 8 hodin volna mezi směnami.Mimochodem to máte ještě dobrý.Moje žena děla po-pá 7.30-19.00 bez přestávky a so-ne 8.00-16.00.Samozřejmě za min.plat na pásce celkově za devítku bez příplatků za víkendy a svátky,a na pána podnikatele nikdo nemůže on je svatý.
Jste si jistý, že v uvedených časech je vaše žena opravdu v práci? Takovou pracovní dobu totiž nemají ani v Číně a člověk nic podobného vydržet nemůže. Že vy si z nás tak trošku střílíte?
Zřejmě má Vaše paní krátký a dlouhý týden. Ale jinak Vám věřím, že musí ty hodiny v zaměstnání pracovat. To víte, záleží zda je podnikatel, co zaměstnává lidi, také člověkem a dokáže vidět práci i z druhé strany. - stařenka
Zákoník práce žádnou měsíční normu nezná, při pravidelném rozvržení pracovní doby (to je váš případ) stanoví pouze týdenní pracovní dobu, která nesmí překročit 40 hodin. Za sobotní službu vám náleží náhradní volno. Přestávky jsou v pořádku, zaměstnavatel je povinen poskytnout vám přestávku v délce nejméně 30 min, což činí.
Domnívám se, že to není moc hodin práce, běžná doba. I když nepíšete, kolik za to dostáváte plat. Kolik vás v obchodě pracuje? Někdo, ten obchod musí zajišťovat, financovat, platit vás.
Za komoušů, jak se rádo říká v dnešní době, moje práce začínala ráno před šestou hodinou na píchačky. Připravit pro podřízený rozpis prací, co je potřeba udělat dnešní den. 6.15 porada a vysvětlení práce 6.45 hod. Kočírování, zařizování, porady, většinou přes oběd, nebo se někdy povedlo spojit poradu s obědem... 14.00 běžná kontrola, zda vše proběhlo bez závad, většinou zde byla jena, nebo více havárek denně, to se řešilo okamžitě. Po 15.00 hod. pošta, dopisy, faktury, napsat, odsouhlasit, rozhodit do kaslíku kam patří. 17.00-18.00 hod v tom čase většinou odjezd domů. Nepočítám podklady pro výplaty a různé a jiné běžné věci. Žádné volno. Nestěžuji si. Dnešní mládež chce kapitalismus, slušné výdělky, ale nechce pro to hnout svojí kostrou.
Myslím, že po čtyřech hodinách máte nárok na přestávku na jídlo. V práci trávíte 8 hodin a hodinu máte polední pauzu. Nemyslím si, že jste v práci déle než ostatní, pokud máte tuto pr. dobu ve smlouvě. - stařenka
§ 88
(1)
Zaměstnavatel je povinen poskytnout zaměstnanci nejdéle po 6 hodinách nepřetržité práce přestávku v práci na jídlo a oddech v trvání nejméně 30 minut; mladistvému zaměstnanci musí být tato přestávka poskytnuta nejdéle po 4,5 hodinách nepřetržité práce. Jde-li o práce, které nemohou být přerušeny, musí být zaměstnanci i bez přerušení provozu nebo práce zajištěna přiměřená doba na oddech a jídlo; tato doba se započítává do pracovní doby. Mladistvému zaměstnanci musí vždy být poskytnuta přestávka na jídlo a oddech podle věty první.
(2)
Byla-li přestávka v práci na jídlo a oddech rozdělena, musí alespoň jedna její část činit nejméně 15 minut.
(3)
Přestávky v práci na jídlo a oddech se neposkytují na začátku a konci pracovní doby.
(4)
Poskytnuté přestávky v práci na jídlo a oddech se nezapočítávají do pracovní doby.
Moje mamka chodi do prace na 7, pokud ma kratky den, prichazi kolem pul 5, pokud dlouhy, kolem pul 7. Pauzu na jidlo sice maji v zakone, ale jaksi kvuli podstavu nestihaji, takze leda rychl do sebe nahazet kousek jidla a honem zase za dalsim clovekem. Nekdy obedva az po te ctvrte. A kvuli tomu podstavu musi do prace dovyridit sve veci a a papiry nekdy i v sobotu - ovsem za to uz placena neni.
Takze hodinova pauza je dle me luxusni a pocet hodin je zcela v norme.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.