Nejste přihlášen/a.
Prosím o info, jak postupovat při převzetí pohledávky, když už běží soudní řízení.
Obchodní partner má dlužníka, kterého zažaloval (žaloba o zaplacení), ale už se mu dál nechce dluh vymáhat a chtěl žalobu stáhnout.
Přemlouval jsem ho, aby vytrval, ale nechce se mu dál věnovat sporu energii, spor se táhne řadu let a soud ještě nevynesl rozsudek. Dohodli jsme se, že dluh převedu na sebe (na internetu jsem našel vzor smlouvy o postoupení pohledávky).
Zajímalo by mě ale, jak to oznámit soudu. Stačí na soud poslat kopii té smlouvy? Původní žalobce se stáhne a já zaujmu jeho místo jako nový žalobce? Jak to přesně soudu formulovat? A musí být podpisy úředně ověřené?
Pohledávka není tak zajímavá, abychom najímali advokáta, proto otázku řešíme svépomocí.
Domnívám se, že se bude muset podat nová žaloba, mění-li se žalobce. Při nové žalobě bude potřeba přiložit smlouvu o postoupení pohledávky s ověřenými podpisy.
doplněno 25.11.11 21:26:Tak beru zpět...K soudu je potřeba zaslat žádost, aby mohl ve sporu pokračovat právní nástupce žalobce a k tomuto doložit tu smlouvu o postoupení.
Aha, toho jsem se obával
A nevíte, zda lze v té nové žalobě uplatnit do nákladů řízení i zaplacený soudní poplatek z předchozí žaloby? Protože když původní žalobce stáhne žalobu, tak soudní poplatek předpokládám propadne.
Jak jsem již doplnila výše, pokračovat ve sporu se dá. K číslu jednacímu pošlete k soudu žádost a smlouvu o postoupení. Soud by to měl vzít na vědomí a ve věci dál pokračovat.
Ještě jsem si uvědomil jednu překážku - ten dlužník je nekontaktní, bydliště má na městském úřadu, a sice víme, kde žije, ale na té adrese si poštu nepřebírá (nemá schránku).
Dočetl jsem se, že původní věřitel musí dlužníka informovat o postoupení dluhu, jinak je postoupení neplatné.
Takže soudu bych asi normálně doložil kopii doručenky, že dlužník oznámení o postoupení dluhu dostal. No jo, jenže když obálku nepřevezme, tak jinak to asi vyřešit nelze, že? Trochu jsme v pasti?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.