Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kdo platí rozhlasový poplatek?

Od: damiromana odpovědí: 2 změna:

Dobrý den,

mám dotaz. Kdo platí rozhlasový poplatek, když jsem si do práce (do kanceláře) donesla své vlastní rádio? Doma mám zaplaceno, ale šéf po mě chce zaplatit i za to co mám v práci - ikdyž je moje a poslouchám ho jen já. Pracuji u firmy která je s.r.o..

Děkuji za odpověď.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Wiki říká:

Koncesionářský poplatek je zákonem (č. 348/2005 Sb., o rozhlasových a televizních poplatcích) stanovený měsíční odvod vlastníků televizorů a rozhlasových přijímačů. Fyzická osoba má povinnost platit jen z jednoho přijímače (např. tedy není nutné platit za autorádio, pokud platí za domácí rozhlasový přijímač), podnikatel platí každý přístroj použitý k podnikání.

Další podrobnosti můžete nalézt v příslušném zákoně č. 348/2005 Sb., o televizních a rozhlasových poplatcích, nebo se obraťte s dotazem na e-mailovou adresu poplatky@rozhlas.cz.

doplněno 23.11.11 11:49:

§ 3
Poplatník
(1) Poplatníkem rozhlasového poplatku je fyzická osoba nebo právnická osoba, která vlastní
rozhlasový přijímač

§ 5
Základ poplatků
(1) Poplatník, který je fyzickou osobou, platí rozhlasový poplatek z jednoho rozhlasového
přijímače a televizní poplatek z jednoho televizního přijímače, a to i v případě, že jich vlastní, drží
nebo z jiného právního důvodu užívá
více

(3) Poplatník, který je fyzickou osobou, která je podnikatelem13), platí rozhlasový nebo televizní
poplatek z každého rozhlasového nebo televizního přijímače,
který používá k podnikání nebo v souvislosti
s ním;

nepíšete, z jakého důvodu máte platit za Vaše rádio v práci... rádio je věc osobní potřeby, jako mobil, fotoaparát a pod... platíte za něj doma, není v majetku právnické osoby...

jiná věc je, jak se zaměstnavatel dívá na to, že posloucháte počas pracovní doby rádio... ale opravdu je to jiná věc...

hodnocení

0x

Těžko říct. Právnická osoba (tedy ono s.r.o.) je poplatníkem za každý přijímač, který vlastní nebo déle než 1 měsíc užívá. Je tedy otázkou, zda vaše radio užívané v prostorách firmy se bere tak, jako že ho užívá ona firma (pro potřeby svých zaměstnanců). U autorádií to třeba tak je, že i za zaměstnancovo autorádio vložené do zaměstnavatelova auta musí zaměstnavatel hradit poplatek. Nevím, jestli na tohle je nějaký oficiální výklad zákona, ale pokud není, jako zaměstnavatel bych měla v rádia v kanceláři obavy, aby pak náklady na poplatky nebyly hozeny na moji hlavu. Tím spíš, pokud má do kanceláře přístup i někdo jiný, než vy (další zaměstnanci, zákazníci) - aby mi pak autorské organizace ještě o hlavu neomlátily poplatky za veřejnou produkci.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]