Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zkusebni doba vs nemoc

Od: tir odpovědí: 9 změna:

dobry den jsem ve zkusebni dobe nastoupil jsem 8.9 .2011 mam dobu zkusebni do 8.12 2011 +na dobu urcitou do 31.12 2011 ale bouzel 17.11 sem omarodil a marodim dale dnes 22.11 me prislo ze me propousti a nemocenske davky me budou vaplaceny dale ale problem je ze ja si musim zaplatit zdravotni minimum nebo emusim abych pobiral dale zdravotni davky a je mozne me propustit i kdyz marodim? diky

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

drap*
hodnocení

0x

Ve zkušební době můžete být propuštěn kdykoli. Okamžitě se nahlaste na ÚP a nemusíte nic platit.

tir
hodnocení

prave ze nemuzu na urad pace tam muzu byt evidovan az od unora tak ze si musim zaplatit zdravotni abych dostal marozeni?

hodnocení

0x
Změna v zákoníku práce platná od 1.1.2011 říká, že: Zaměstnavatel nemůže ve zkušební době zrušit pracovní poměr v době prvních 21 kalendářních dnů trvání dočasné pracovní neschopnosti (karantény) zaměstnance. Důvodem je snaha zamezit zaměstnavatelům zbavovat se povinnosti platit zaměstnancům náhradu mzdy.
doplněno 22.11.11 12:26:

Okamžitě oznamte zaměstnavateli, že je výpověď neplatná a vyzvěte ho, aby jí okamžitě stáhl. Jinak že podáte žalobu na neplatnost výpovědi.
doplněno 22.11.11 12:29:

V případě, že opravdu reagovat zaměstnavatel nebude, je opravdu nutno žalobu podat bez prodlení, aby výpověď nenabyla platnosti.

hodnocení

0x

Mám pocit že Zkušební lhůta by neměla přesahovat polovinu celé doby na dobu určitou což podle mě přesahuje! .! .!

hodnocení

0x

Dobrý den,

jak správně uvádí kapkanadeje, ve zkušební době lze rozvázat pracovní poměr bez udání důvodu kdykoli ze dne na den z obou stran. Výjimkou je prvních 21 kalendářních dnů nemoci, za které Vám náleží náhrada mzdy. Protože jste nemocný od 17.11., zaměstnavatel by měl toto ustanovení zákoníku práce respektovat a pracovní poměr ukončit až 7.12.2011.

Zákoník práce říká:

§ 66 Zrušení pracovního poměru ve zkušební době

(1) Zaměstnavatel i zaměstnanec mohou zrušit pracovní poměr ve zkušební době z jakéhokoliv důvodu nebo bez uvedení důvodu. Zaměstnavatel však nemůže ve zkušební době zrušit pracovní poměr v době prvních 14 kalendářních dnů a v období od 1. ledna 2011 do 31. prosince 2013 v době prvních 21 kalendářních dnů trvání dočasné pracovní neschopnosti (karantény) zaměstnance.
(2) Písemné oznámení o zrušení pracovního poměru podle odstavce 1 má být doručeno druhému účastníku zpravidla alespoň 3 dny přede dnem, kdy má pracovní poměr skončit.

Nemocenské dávky by Vám byly vypláceny až od 22.dne nemoci. Dávky vyplácí OSSZ (na rozdíl od náhrady mzdy, kterou vyplácí zaměstnavatel). Do svých úvah nijak nepleťte zdravotní pojištění (jak píšete "zdravotní minimum"), to nemá s dávkami nic společného. Dávky se vyplácejí ze sociálního pojištění, nikoli ze zdravotního. Rozhodně si nebudete nic doplácet.

Po skončení pracovní neschopnosti se zaregistrujte na ÚP.

tir
hodnocení

omlouvam se vsiml jsem si toho az ted omarodil jsem 17.10 ne 17.11 tak co ted dal? asi uz nic

tir
hodnocení

jeste doplnim odmitl jsem praci u uradu kvuli tomu kde jsem ted pracoval na urad prace se muzu hlasit az v unoru takze si musim zaplatit zdravotni do unora ze sveho

Tak jestli jste onemocněl 17.10., máte už za sebou ty 3 týdny, po které Vám zam-tel platil náhradu mzdy, a teď s Vámi může kdykoli ukončit pracovní poměr ve zkušební době. Teď už by Vám měly až do ukončení nemoci běžet nemocenské dávky z OSSZ. Na zdravotní pojišťovnu si zavolejte a informujte se - je možné, že dokud máte neschopenku, zdravotní pojištění platit nemusíte. Zjistěte si to, než něco zaplatíte. Musíte na zdravotní pojišťovnu ohlásit každou změnu Vašeho stavu, která by se mohla týkat zařazení Vás jako osoby do různých kategorií pojištěnců. Především ZP musí vědět, že skončilo Vaše zaměstnání a že nadále trvá Vaše pracovní neschopnost. Jakmile bude neschopenka ukončena, ohlaste to opět své ZP a zjistěte si, jak je to s povinností zaplatit zdravotní pojištění. A pokud se budete v únoru registrovat na ÚP, nahlaste to rovněž.

dolis72*

zdravotní pojištění samozřejmě platit nemusí a může marodit a pobírat nemocenskou klidně i rok:)

doplněno 22.11.11 21:06:

a na Úp se přihlásit až po ukončení pracovní neschopnosti

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]