Nejste přihlášen/a.
dobry den zdedil jsem pred peti lety chatu,tenkrat byl odhad nejak okolo 500 000 .odhad mi realitka ztratila a ted mam zajemce ,ktery by chtel chatu koupit uz jsem se docetl ,ze k danovemu priznani potrebuji i odhad.slo by napsat kupni smlouvu s tim,ze kupujici si dan z prodeje zaplati sam?a kolik je ted ta dan?
Nešlo. Tedy šlo, ale proč by to kupující dělal, vždyť by mu to kupní cenu navýšilo... Zákon na to pamatuje, poplatníkem je automaticky prodejce a ručitelem pak kupující, pakliže si to tedy v té smlouvě nevymíníte jinak. Pět let starý odhad by Vám byl stejně k ničemu, nechte udělat nový. Daň se pak počítá buď z ceny odhadní nebo ceny prodejní, podle toho, která z nich je vyšší. Co se týče částky, přesně to nevím, na netu není problém to najít, my platili před třemi roky tuším nějaká 4%, ale nechytejte mne za slovo...
doplněno 14.11.11 19:56:Tak je to méně, 3%, viz třeba: finance.cz/...
Honzo,určitě je možné,aby prodávající zaplatil daň z převodu nemovitosti.Ale odhad nesmí být starší jako půl roku.,
JABRAKA
takze kdyz se s nim domluvim ze zaplati dan z prodeje a on to veme na sebe ,tak uz s tim do budoucna nebudu mit zadne problemy?
Myslím že když to zakomponujete do kupní smlouvy, udělat to tak lze. Cena chaty bude dnes třeba 600tis., daň tedy 18tis., asi budete kupujícímu nucen slevit, když to po něm chcete zaplatit. Ale stejně si myslím, že ručitelem se stanete Vy, finančák se okrást nenechá...
a co kdyz se stane ,ze ja tu dan z nemovitosti nezaplatim a kupujici je rucitel ,takze by to zaplatil teda on a financak po me bude neco chtit? to je otazka jen tak mezi reci
Ano, pakliže do KS nespecifikujete plátce daně, budete jím automaticky Vy a kupující bude ručitelem. Pakliže nezaplatíte, finančák bude chtít zaplatit po kupujícím, jak se s tím pak vyrovná on, to už je na něm...
takze jednoduse a zkracene:kdyz se domluvim s kupujicim,ze zaplati dan z prodeje tak si odhad bude delat on a ja jsem z obliga.jeste me napadlo ,kdybych do smluvy napsal ,ze musi jako rucitele napsat on sam nekoho,slo by to?abych nebyl na tom skodny,kdyby se na to vyprd a po me by pak finyncak neco chtel platit...
Smlouvou nemůžete přenést daňovou povinnost na nikoho. Daňovou povinnost má prodávající, kupující ručí. Finančák si to po nich vezme, jak se sám rozhodne.
Osobně se domnívám, že ručitelem je vždy druhý v té transakci, nelze se z toho takto vymanit a za ručitele prohlásit nemajetného kamaráda. Tohle si finančák, potažmo stát, ohlídá. A na rovinu, vždy je lepší, když to zaplatíte Vy jako prodejce. O tu cenu navýšíte prodejní cenu chaty, zaplatíte daň a máte klid. A samozřejmě zaplatíte i ten odhad. Já bych šel tedy touto cestou: Nechal udělat odhad (tipnu 5.000Kč, k tomu daň z převodu, řekněme těch 18.000Kč, něco zaplatí kupujcí při zápisu do KN, tuším 500. Takže to máme 25.500, o polovinu bych nesl já, polovinu kupující, takže prodejní cena by nebyla 600tis ale 612tis...
Daňové přiznání musíte dávat stejně Vy jakožto prodávající. Kupující je jenom ručitel, záleží na finančním úřadu, jestli půjde po něm. Po Vás může jít jistě (penále, pokuty).
Do smlouvy by to nějak sepsat šlo, ale pokud se v tom takto špatně orientujete, není pravděpodobné, že to zvládnete mít tam správně.
Doporučoval bych, abyste to nekomplikoval, nechal si udělat odhad a dań sám zaplatil. Radši si o ty náklady zvyšte cenu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.