Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Podání vysvětlení § 158 odst. 6

Od: lojzax odpovědí: 8 změna:

Ahoj,

dnes mi přišla Výzva k podání vysvětlení s předmětem: ZP - VÝTRŽNICTVÍ. Jedná se o potyčku, která skončila jinak než bychom předpokládali. Začalo to kamrádsky pošťuchovanim, potom na mě letěla rána které jsem uhnul, šlo to přes drržení a várováním že to špatně skončí jak se neuklidní a skončilo to ranou a zlomeným nosem, což bylo neúmyslný. Měl bych pár dotazů

Četl jsme, že když hrozí "obviněnému" trestní stíhání, může podání vysvětlení odmítnout. Co bude dál, můžu o tím zhoršit? Když si vlastně začal on, akorát se do mě netrefil a já se jen bránil, přece si nenecham dát na hubu, čí je to vina? Oba jsme měli v krvi alkoho, je ot pohoršující okolnost? Jak bych se měl teď zachovat?

Předem děkuji za odpovědi

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

des*
hodnocení

0x

Hlavně pravdu,jako chlapi,kteří když se ožerou,tak dělají jako kluci.

standa1*
hodnocení

0x

Asi půjde také o to kdo podal to oznámení,jestli kolega se zlomeným nosem nebo nudící se osoba co zrovna koukala z okna...

lojzax
hodnocení

No trestní oznámení je podáno právě od tý osoby, u toho byli přítomni 2 svědci oba střízliví, takže jsou na mé straně. Jen se bojím říkat pravdu, když v tom je alkohol a hlavně on na mi jakoby nic neudělal, jen se pokusil. takže otho se bojím že může použít. Avšak to je snad jeho chyba, když já uhnul, přece se nenchám mlátit ne?

standa1*

V tom případě bych se nebál,šlo přeci o obranu ne? Když na mě někdo vytahne kudlu tak taky nebudu čekat až mě vykuchá,navíc pokud svědci jsou na vaší straně.

sargo*

Podání vysvětlení není nic hrozného, oni jsou policajti fakt hrozně slušní a valný zájem se vámi zabývat nemají ;) Určitě se držte pravdy, už z praktického hlediska, že nevyladíte detaily se svědky, nebude to sedět tak dobře, v případném později se do toho můžete zamotat a ani nemluvím o tom, že prostě nemáte důvod lhát, dva chlápci si dali po čuni, no, to se stává pořád. :)

hodnocení

0x

Dnes a denně se používá odmítnutí výpovědi. Pak je na policajtech vše zjistit a dokázat. Což se jim většinou nepovede. Pokud máte dokonce svědky, jsou nahraní. Přiměřená sebeobrana a je to. Rozhodně bych se k tomu vůbec nevyjadřoval. V nejhorším to později můžete zdůvodnit tak, že jste poškozenému nechtěl přitížit. Jak se jednou přiznáte, fláknou vám úmysl a už se vezete.

juldab*
hodnocení

0x

Já vám poradím přesný opak co ostatní. Dostavit se musíte ale odmítněte podání vysvětlení s tím že bys svou výpovědí mohl přivodit stíhání za přestupek sobě nebo osobě blízké. Oni pak ti pak bud musí zdělit obvinění ( což by stejně udělali pokud něco mají nebo pokud by ses prokec) nebo to nechj být. Pokud ti ho zdělí tak aspon budeš předem vědět co kdo povídal nebot od tohoto okamžiku máš právo nahlížet do spisů a přečteš si celý udání. Vypovídat můžeš začnout kdykoliv. A čím mín výpovědí bude tím menší pravděpodobnost že tě nachytají při lži. Každej z nás se občas splete a pak to klidně můžou vydávat za tvou lež. Jak říkám jako kafemlejnet "mohl bych způsobit stíhání za přestupek" a neupřesnovat. At ukážou karty oni.

doplněno 23.11.11 00:09:

Jinak odmítneš to podle § 158 odst. 7 tr ř

hodnocení

0x
Vidim to na neprimerenou sebeobranu a podminku. Takze mlcet a nechat mluvit svedky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]