Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prohlášení o křestním jménu dítěte

Od: katshenka* odpovědí: 14 změna:

Dobrý den..

Prosím o radu:

Jelikož jsem nesplnila zákonem stanovenou lhůtu a dítě se nám s nynějším partnerem narodí dřív, než uplyne 300 dnů od mého rozvodu, bude automaticky do rodného listu dítěte zapsán jako otec bývalý manžel.

Chtěla bych se ale zeptat, jak je to se schválením křestního jména, na matrice mi totiž žádný formulář vyplnit nedali s tím, že mám přijít, až uplyne 300denní lhůta. Jako rada mi bylo sděleno, aby exmanžel napsal prohlášení, že souhlasí s tím, aby se narozené dítě jmenovala tak a tak nebo že souhlasí s tím, aby si matka pojmenovala dítě podle svého uvážení.

Moc se mi to nezdá, teoreticky si to můžu na papír načmárat sama, jelikož podpisy se v tomto případě prý neověřují. Nerada bych, aby následně v porodnici nastala situace, že mi dítě nepojmenují a dojde to až k soudu.

Děkuji za odpověď,

Katka

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

To je nějaká blbost. Někdo si z vás udělal srandu. Předpokládám že s bývalím není žádná komunikace? No já bych to aspoň formálně zkusil a pak bych se mohl ohánět tím, že jsem se ho přece ptal. To bude ještě náročné...

katshenka*
hodnocení

S exmanželem jsme v kontaktu, není problém, aby mi toto požadované potvrzení podepsal.

Mně jde spíš o tu zákonnou stránku - všechno musí být papírově podloženo, ohánějí se zákonem na ochranu dítěte, ale tohle mi přijde dost neošetřené.

Navíc bývalý manžel se mnou u porodu nebude, že ano, aby mi podepsal papír o křestním jménu..

Tak si to nechte podepsat bianco dopředu. Úředníci často přehánějí. Stačí se jich zeptat který zákon nebo nařízení toto řeší a jsou mimo. Držím palce.

hodnocení

0x

Nebudu vám radit, zda máte či nemáte zfalšovat něčí podpis. Z vašeho dotazu nevyplývá, jak se k početí dítěte staví bývalý manžel a jak váš přítel. V rodném listě dítěte totiž nemusí být automaticky uveden jako otec váš exmanžel. Podívejte se, co o tom říká § 58 zákona o rodině:

Narodí-li se dítě v době mezi stoosmdesátým dnem od uzavření manželství a třístým dnem po tom, kdy manželství zaniklo nebo bylo
prohlášeno za neplatné, lze otcovství popřít jen tehdy, je-li vyloučeno, že by manžel matky mohl být otcem dítěte. Narodí-li se dítě
do 300 dnů po rozvodu manželství a jiný muž o sobě tvrdí, že je otcem dítěte, lze otcovství manžela považovat za vyloučené též na základě souhlasného prohlášení matky, manžela a tohoto muže. Toto prohlášení musí být učiněno v řízení o popření otcovství.

katshenka*
hodnocení

S exmanželem máme dobré vztahy, není problém, aby mi podepsal, co budu potřebovat. S přítelem momentálně žiji a z 90% se staráme i o mou první dceru, kterou mám určenou do péče.

K Vaší reakci: odstavec zákona je sice pravdivý, ale jak se píše nakonci, prohlášení musí být učiněno v řízení o popření otcovství.

Žaloba o popření otcovství se podává až po narození dítěte nejpozději do jeho 6-ti měsíců věku a jmenované řízení probíhá na soudě, kam se samozřejmě dostavíme všichni tři, aby mohl přítel zároveň otcovství potvrdit. Jde ale o to, že příjemní se dítěti určuje ihned po narození, aby mu mohl být vystaven rodný list, a proto jak zákon uvádí, pokud se dítě narodí do 300 dnů od uplynutí právní moci rozvodu, automaticky získává příjemní po bývalém manželovi.

Mně se ale jedná o jméno křestní a jeho prohlášení.

pb®

A nebylo by nejjednodussi se proste rychle vdat? Muj znamy se takhle zenil asi 14dni pred terminem porodu.

katshenka*
hodnocení

No to by samozřejmě řešení bylo, ale já se nechci vdávat takhle narychlo, s bříškem a ještě ke všemu tak "neromanticky" jen kvůli birokracii našich úřadů.. :((

Je to smutné, ale již jsem se s tím setkala. S křestním jménem musí souhlasit Váš exmanžel. Pokud nebudete mít jeho souhlasné prohlášení, Vaše mimčo bude mít v kolonce jméno uvedeno - NEZJIŠTĚNO. Matrika pak obešle Vašeho exmanžela, aby jméno dítěte potvrdil a mohlo tak být zapsáno do RL.

doplněno 15.11.11 14:32:

Pokud nemáte s Vaším exmanželem komunikační problém, je opravdu lepší to vyřešit ještě před porodem jeho souhlasným prohlášením.

katshenka*

A nevíte, prosím, jak tento souhlas obstarat? Je na to nějaký specifický formulář nebo opravdu stačí jen jakoby "čestné prohlášení" exmanžela, že souhlasí s tím, aby se dítě jmenovalo tak a tak?

Mimochodem jsem před chvílí mluvila s vedoucí pracovnicí na matrice pro město Brno a ta mi řekla, že křestní jméno se v tomto případě neřeší, že do porodnice donesu oddací i rozvodový list, oni mě budou brát jako svobodnou matku a až teprve odešlou všechny potřebné dokumenty na matriku, aby mohl být vystavený RL, tam teprve budou zjišťovat, jestli byla splněna zákonná lhůta či nikoliv a jaké příjmení tedy bude dítě mít. Ale v porodnici prý budou brát zřetel jen na mě a pojmenují dítě podle toho, co udám já.

Tak já už nevím, každý totiž tvrdí něco jiného a nejhorší je, že se neshodnou ani na úřadech.. :/

Formulář dostanete většinou již v těhotenské poradně. Do formuláře vyplníte vámi zvolené jméno dítěte. Formulář musí být podepsán oběma rodiči. V případě, že toto prohlášení nestihnete do porodu dítěte vyplnit a oba podepsat, je možné tak učinit ještě ihned po porodu, dříve než jsou všechny doklady předány matrice k vystavení rodného listu a určení rodného čísla dítěte.

katshenka*

Děkuji, poptám se tedy přímo u svého mudr.

anik*
hodnocení

0x

dobrý den asi by bylo lepší zajit přímo na matriku a tam to řešit.mě tam také dobře poradily a hlavně tomu rozumí.

To není dobrá rada! Kdyby tazatelce na matrice dobře poradili, nevkládala by tento dotaz sem. *bzum*Chce to lépe číst...

katshenka*
16.11.11 10:22
hodnocení

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]