Nejste přihlášen/a.
mám problém... je mi 24 let, pracuji 3 roky v kanceláři (obchodní úsek) a plat, který za práci, která vyžaduje poměrně velkou zodpovědnost a znalosti mám 16 tis čistého. V oboru je průměr přes 20-23 a více. Má pracovní výkonnost je stejná jako na úrovni kolegů ... (olomoucký kraj)
Jak mám dále postupovat ke zvýšení? pohovor se šéfem není dobrá varianta, jelikož mu to příjde vzhledem k nízkému věku (3 roky praxe) optimální. Jak dále?
1) hledat si jinou práci (poté s novou nabídkou požádat o dorovnání)?
2) hledat a jakmile něco bude odejít?
3) oznámit nadřízenému úmysl odejít, pokud nedojde ke zvýšení a poté hledat?
Moje mama dela psychicky velmi narocnou praci, za kterou ma 16,5 cisteho. I po ni se pozaduje mnoho znalosti, ma velkou zodpovednost (za cca 1500 lidi). V praci je momentalne od pul 7 - minimalne do 17, 18h, nove vedeni snizilo stavy o sedm lidi, takze to, co ma delat 22 lidi, dela pouze 15. Lidi se posledniho pulroku hrouti, jedna kolegyne zmerela na mrtvici, dve odesly na vlastni zadost a leci se u psychologa. Nejste v tom sam
Rada by odesla, ale kam? Prace dnes moc neni, a tak radeji lidi vazne drzi hubu a krok.
Jsem pro bod 1.
"zuh", záleží, co umíte, co dokážete nabídnout. jste v oddělení úseku ta nej, nej? Nikdo na Vás nemá, co se týká vědomostí, spolehlivosti a zodpovědnosti. Ví Váš, šéf, že by to byla pro jeho podnik nenahraditelná újma, když odejdete? Pak bod č. 3. Pokud jste průměr, čili žádný zázrak a máte 16 tisíc po třech letech, tak držte ústa a modlete se, aby nepřišel někdo lepší. Tak to vidím já. - stařenka
Je Vám 24 let, pracujete v kanceláři 3 roky a máte 16 tis čistého. Takové místo byste si měla, naopak, držet. Co by jiní zato dali, kdyby je měli! Byli by rádi, že mají práci, jsou v teple a berou takové peníze jaké máte Vy.
To přece není důvod, aby se spokojil s tím, co má. Pokud bere ve svém oboru podprůměr bězný v dané lokalitě, tak není něco v pořádku. Buď nemá takové schopnosti nebo nedokáže přesvědčit zaměstnavatele o své nepostradatelnosti. Navíc jsem pochopil, že se svojí situací není spokojen. To je přesně ten správný okamžik něco s tím udělat. A upřímně řečeno - mě osobně je jedno, co by za to ostatní dali. Já potřebuji uživit sebe a svoji rodinu.
Dnes se bohužel musí držet huba a krok, takže určitě to Áčko.
Mě 16 tisíc nepřipadne tak málo. Jste v teple, dáte kafe kdykoli... jsou na tom lidi mnohem hůř. Ale nic ve zlém.
A kdy byla ta skvělá doba, kdy zelenáč s tříletou praxí nemusel držet "hubu a krok"? Vztahy mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem se řídí pracovní smlouvou a zákoníkem práce. Na nějaké velké diskuse tam moc prostoru není.
Bod 2 je správně. Největší posun ve financích se dá docílit pouze změnou zaměstnavatele, kdy si během vyjednávání u přijímacího pohovoru dohodnete v rámci svých vyjednávacích schopností vyšší mzdu. V ideálním případě byste měl mít v těchto chvílích co nabídnout, nejlépe něco, co ostatní konkurenti neumí nebo nemají, ať máte pro své vyjednávání nějaké argumenty.
Bod 1 nemá význam - proč řešit současnou práci, když budete mít jinou? Bod 3 by nemusel mít patřičný efekt. Pokud chcete více peněz a máte možnost, jděte jinam. Pokud chcete z nějakého důvodu setrvat na současném místě, argumentoval bych spíše svými schopnostmi než se pokusil násilím šéfa někam tlačit. Ono by se totiž mohlo stát, že by vám šéf řekl, že když chcete odejít jinam, tak klidně jděte.
Když Vám šéf nechce přidat (Vaše mzda mu přijde optimální), tak Vám nejspíš nepřidá. U varianty 3 by se klidně mohlo stát, že řekne, ať jdete. U varianty 1 by možná přidal, ale třeba by se k tomu cítil dotlačen, ztratil by ve Vás jistotu (což je mnohdy dobře) a v případě potřeby byste šel pryč spíš Vy, než někdo jiný. Jestli se Vám v práci nelíbí a normální domluva se šéfem nedopadá dobře, doporučuju variantu 2.
Jinak zkuste ještě zvážit, zda nespokojenost opravdu celkově převažuje a zda nemáte třeba nějaké jiné (byť skryté) výhody. Peníze nejsou úplně všechno. Podle vydávaných statistik bych taky měl brát asi dvojnásobek (sakra, kde to ti statistici berou?!). No, nejspíš jsem neschopný ňouma.
Tak podle mě byste měla s tim počkat přinejmenším do příštího roku. Váš šéf v příštím roce nejenže bude možná uvažovat o zmrazení platů, ale možná i propouštění kde se dá. Jestli jste ze všech nejlepší a to musíte vědět podle výsledků, tak bych to opatrně zkusila. To co si může dovolit ten nejlepší, si nemůže dovolit obyčejná úřednice. Klidně se poohlížejte po jiném zaměstnání, které by vám vyhovovalo lépe, či bylo lépe placené. Když to vyjde, pak teprve nejdříve požádejte o zvýšení platu, když to nepůjde, nastoupíte do místa, které už je máte sjednané.
Vážení... průměrným platem se v dnešní době nelze ohánět. Když si vezmete průměrnou mzdu v ČR, kdo z vás ji má? Je to relativní pojem.
Denska je všechno rychlejší. Já začínala se mzdou 3500 hrubého a pravda je, že dneska už bych za 16 tis čistého nepracovala - pokud by mě k tomu nedohnaly existenční důvody. A to by jeden pracoval i za méně. Pokud máte dojem, že jste málo ohodnocen, zkuste hledat práci jinde. Myslím tím i zeměpisně jinde. Buď v rámci ČR nebo to zkuste v zahraničí. 24 let je tak akorát vyjet ven a sbírat další zkušenosti. Jestli je vaše firma mezinárodní, zkuste se poohlédnout v rámci firmy po místě v jiné zemi. Ev. v takové začněte pracovat a budujte si kariéru. Jinak se obávám, že zůstanete pořád na jednom místě a za pár let možná budete šéfem kanceláře.
Tak si myslím, že "zuh", je sám "ŠÉF" a sbíra rozumy, jak naložit se zaměstnanci, jelikož již nereaguje, myslím si, že se v koutku pěkně baví. - stařenka
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.