Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

§ 15 Obchodního zákoníku

Od: snowgirl* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den všem, chtěla bych Vás poprosit o radu. Dostala jsem v práci detektivní úkol. A protože tomu vůbec nerozumím, tak se obracím na Vás. Mám zjistit jestli se dá nějak bránit proti prvnímu odstavci §15 ObchZ.
Např. když obchodní zástupce podepíše smlouvu nad rámec jeho možností, a kvůli ní musí firma platit vysoké a zbytečné peněžní částky. Ale protože je zmocněn podepisovat smlouvy, tak to firma musí akceptovat. Zajímá mě, jestli se lze proti tomu nějak ochránit nebo jestli existují nějaká preventivní opatření.
Doufám, že jsem se vyjádřila srozumitelně :-/
Děkuji moc za odpovědi
Jarka
§ 15
(1) Kdo byl při provozování podniku pověřen určitou činností, je zmocněn ke všem úkonům, k nimž při této činnosti obvykle dochází.
(2) Překročí-li zástupce podnikatele zmocnění podle odstavce 1, je takovým jednáním podnikatel vázán, jen jestliže o překročení třetí osoba nevěděla a s přihlédnutím ke všem okolnostem případu vědět nemohla.
(3) Zmocnění podle odstavce 1 nezaniká smrtí podnikatele, pokud podnikatel nestanovil, že má trvat pouze za jeho života. Zmocněnec však může po smrti podnikatele činit jen úkony v rámci obvyklého

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Je možné obchodnímu zástupci vždy písemně upravit (vymezit) rozsah zmocnění (oprávnění) jeho činnosti.

snowgirl*
hodnocení

Děkuji moc.

trim
hodnocení

0x

Cha chá. To už snad není pravda. Začínám mít pocit, že "kapkanadeje" tady ty nesmysly mele záměrně.

To zmocnění omezit nejde! Resp. vůči třetím osobám to nemá vůbec žádný význam.

Trim: buď to doložte a poraďte tazatelce lépe, nebo přestaňte rýpat, protože dobrá rada z Vás ještě nikdy navypadla!

doplněno 15.11.11 08:28:

Když někdo dá určitou pravomoc někomu, kdo se neosvědčí zrovna nejlépe, tak by bylo smutné, kdyby mu nemohl hranice vymezit, aby na to nedoplácela jeho firma.

doplněno 15.11.11 09:13:

Myslím to tak, že v pracovní smlouvě je možné přesně vymezit rozsah oprávnění, pracovní náplně, plných mocí, hmotné odpovědnosti apod., které by měly vycházet z organizačního řádu společenské smlouvy, zřizovací listiny a dalších dokumentů, které se týkají pravomocí, funkcí a prac. zařazení jednotlivých pracovníků.

Omlouvám se, pokud jsem nepomohla, ale jiná prevence mne nenapadá.

snowgirl*
hodnocení

Aha, takže nějaká "preventivní" opatření nejsou možná, je možné pouze po zaměstnanci požadovat náhradu škody do výše 4,5 násobku platu?

K tomuto viz. § 250, 252a, 257 Zákoníku práce.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]