Nejste přihlášen/a.
Dobry den, jsem jedinym vlastnikem RD, kde vazne VB k dozivotnimu uzivani. Opravneny z VB zde jiz cca 5 let nebydli, ale zaroven se nechce dohodnout na nejakem vyrovnani, ci vyplaceni. Chche si to drzet, jako zadni vratka. My se rozrustame a misto jiz akutne potrebujeme. V notarskem zapisu je popsano, kterych mistnosti presne se toto VB tyka. Vzhledem ke stari a jiz spatnemu stavu domu (90 let-temer vse v puvodnim stavu) planujeme velkou rekonstrukci, ale zaroven kompletni modernizaci. Samozrejme tedy i v prostorach kde vazne VB (cele patro). Proto planujemem pristavbu k RD, kde bychom opravnemu stale drzeli jeho narok na bydleni a vybudovali mu vse nove. Podotykam, ze patro, kde vazne VB je bez plynu, bez vody, bez koupelny a bez wc (to uzival spolecne s nami v prizemi). Takze nove mu vybudujeme sice mensi (2 mistnosti misto puvodnich 3) ale za to ve vyssi bytove kategorii a bez schodu, coz je v 65 letech jiste prinosem. Muj dotaz zni, zdali toto mohu udelat bez nejakeho notarskeho zapisu, zkratka jen tak na zaklade sveho rozhodnuti. Pripadne pokud z toho pro me plynou nenejake sankce. dekuji.
Jedině se musíte dohodnout na změně. smlouvy. Katastr nepomůže. JInak odkazuji na vybrané části občanského zákoníku.
§ 109 občanského zákoníku: Právo odpovídající věcnému břemenu se promlčí, není-li po dobu deseti let vykonáváno.
§ 151p občanského zákoníku:
(3) Vznikne-li změnou poměrů hrubý nepoměr mezi věcným břemenem a výhodou oprávněného, může soud rozhodnout, že se věcné břemeno za přiměřenou náhradu omezuje nebo zrušuje. Nelze-li pro změnu poměrů spravedlivě trvat na věcném plnění, může soud rozhodnout, aby se namísto věcného plnění poskytovalo peněžité plnění.
(4) Patří-li právo odpovídající věcnému břemeni určité osobě, věcné břemeno zanikne nejpozději její smrtí nebo zánikem.
Ano dekuji. Vim, ze Katastr s tim nemam mnoho spolecneho v teto fazi. Kdysi jsme sepisovali u notare a predpokladam, ze jedine tam mohu udelat pisemnou zmenu. Asi predpokladam spravne, ze se musime k uprave smlouvy dostavit obe strany, ze? Hmm, to bude problem. Dotycny je nepristupny a jen tak na zadne zmeny nepristoupi. Uz dva roky resime a navrhujeme mu ruzna reseni. Jsme jako jeho rukojmi! zacarovany kruh, ze ktereho nelze ven. Proto zvazuji udelat to na zaklade sveho rozhodnuti. Predpokladam, ze jedina obrana z jeho strany je podani zaloby , a to neudela, nebot je to v rodine. Timto jsem si naprosto jista.
Ta promlceci lhuta je zajimava, to jsem nevedela. Takze po 10 letech se mohu obratit na jaky urad? na soud s zalobou?
Ten "hruby nepomer " jsem pred casem poptavala u pravnika, bohuzel ale tento argument silne stoji proti argumentu "dozivotniho uzivani" takto je presne definovano ve smlouve. Rikal ze muj uspech procesu i presto toto je 5050. A to jsem jeste dva roky musela trpet najemnika, ktereho si opravneny z VB do sveho patra nastehoval. Bohuzel ale na toto nemam jediny hmatatelny dukaz, neplatil najem, jenom prispival na energie, nikde zadny zaznam, ani posta mi nevysta vstric tim, kdyz jsem chtela dobrovzdani, ze mu sem dorucovali postu.
I když je to v rodině, jak píšete, není nikdy jistota jak se ten druhý zachová. Nespoléhala bych na to, že žalobu nepodá. Nemůžete nikdy vědět, která ,,dobrá duše" mu poradí. Pokud to uděláte na základě svého rozhodnutí, bála bych se toho, že bych to ve finále musela dát do původního stavu. Případné spory se pak táhnou několik let a bohužel i mezi příbuznými. Zvažte, jestli to stojí za to a postupujte opatrně. Držím palce.
doplněno 14.11.11 15:36:K tomu promlčení - k promlčení dochází ve chvíli, kdy osoba, která je z věcného břemene oprávněna, ho 10 let nevyužívá. V tomto případě je třeba obrátit se na soud s návrhem na výmaz věcného břemene z listu vlastnictví v katastru nemovitostí.
Dobrý den, šlo by o porušení práva plynoucí z věcného břemene. Jako majitel nemovitosti můžete dělat úpravy, které potřebujete. V prostorách věcného břemene se musí úpravy ale slučovat s VB. Tedy když oprávněný má v užívání tři konkrétní místnosti, nemůžete mu z toho udělat dvě místnosti. Můžete dělat cokoli, ale musíte mít prakticky na vědomí, že nemůžete měnit VB.
Já se domnívám, že se asi nevyhnete soudnímu jednání ohledně změny VB. Asi bych ještě zkusila písmnou formou a to doporučeně s dodejkou navrhnout mu toto řešení, které zde uvádíte ( nevyužívání VB, nutná rekonstrukce atd.) Zároveň ho vyzvěte, aby se v určeném termínu písemně vyjádřil k vašemu návrhu. Budete mít podklad pro případné soudní jednání. Po dokončení přístavby k RD mu opět navrhněte náhradní VB po dobu rekonstrukce patra. Možná se mu tam nakonec zalíbí a změna VB by mohla být bez problému. Bez oboustranné dohody na změně VB asi nic nezmůžete. Doporučila bych konzultaci s právníkem, který se na tuto problematiku specializuje.
Bez notářského zápisu věcné břemeno změnit nemůžete. Píšete-li, že vámi uvažovaná změna věcného břemena bude pro oprávněného výhodná, dohodněte se s ním na změně charakteru věcného břemena a sepište o tom příslušný záznam. Počítejte však s tím, že si může klást podmínky, aby omezil svá případná rizika. Například může chtít, aby nejprve byly vybudovány prostory pro jeho budoucí bydlení, a teprve pak uvolní místnosti, na něž má nárok dnes.
Věcné břemeno je skutečným "břemenem", které výrazně omezuje možnost vlastníka s nemovitostí libovolně nakládat, včetně možností rekonstrukce. Vlastník s tím musí počítat, koneckonců vždyť právě díky tomu břemenu získal nemovitost levněji (v případě příbuzných často úplně zadarmo).
Já mám trošku problém s těmi místnostmi, které se VB týkají a které jsou doslovně jmenované v zápisu. Pokud VB dělá problémy, tak ale nemůže využívat vaše sociální zázemí. Bohužel, vybral si místnosti, které chce a o ostatním nebyla nikde zmínka. Otázkou také je, zda je v zápise uvedeno, jak VB bude VB užívat či zda je to nějak omezeno (trvalé bydlení, či občasné, či nebude vůbec přítomen)?
Dekuji. Tedy doplnuji. VB je napsano na cele patro. a samozrejme castecne na spolecne prostory jako je socialni zarizeni v mem prizemi, jako jsou schody do sklepa, schody na pudu, samozrejme se dale vztahuje na cast sklepa, cast pudy, cast zahrady. Aby zde mohl prochazet a castecne i vyuzivat. To ale neni momentalnim predmetem problemu. VB je vyslovne popsano jako ...cituji ...dozivotni a bezplatne uzivani, ktere bude uzivat vylucne jako v soucane dobe, tedy k trvalemu bydleni. (zapis je z roku 1994, kdysi zde trvale bydlel)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.