Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Živnostenský list a přivýdělek

Od: mirrandda* odpovědí: 1 změna:

Dobrý den, potřebovala bych poradit s následujícím:

Mám ŽL a živím se internetovým prodejem. Práce mě baví, ale jsem stále doma a protože tato práce mi zabere jen pár hodin denně,tak bych ráda ještě někam chodila, třeba na brigádu.. Nejsem si jistá, zda mohu na Dohodu o prac.činnosti či provedení práce. Nebo by bylo lepší třeba Smlouva o dílo? Pojištění si hradím sama, daňové přiznání odávám také. Tak mi připadá divné, že při DPČ by můj zaměstnavatel měl ještě za mě hradit sociálku i zdravotku.

Našla jsem inzerát na brigádu, kde hlavně chtějí OSVČ s ŽL a jednalo by se o Smlouvu o dílo. Jedná se o nějaké balení letáků. Jen si nejsem jistá, jak bych to dávala do daní a zda bych si nemusela přidat nějaký další obor živnost. A je to vůbec legální? Není to tzv. Švarc systém? Předem děkuji.

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

drap*
hodnocení

0x

Můžete se nechat zaměstnat, pracovat na dohodu i na smlouvu o dílo. Nic z toho se ŽL nevylučuje. Pokud si děláte daně sama, váš případný příjem, popřípadě i odvody na soc a zdrav. zahrnete do svého vyučtování na konci roku. Je to stejné, jako když někdo má stálé zaměstnání a k tomu ŽL, na kterých podniká jednou za týden odpoledne.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]