Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kontaktní čočky-jaké Dpt.?

Od: andilegh* odpovědí: 2 změna:

Dobry den, potřebuji poradit s výběrem správných dioptrií.
Na zprávě od lékaře mám tyto údaje:
PD: Sf.=-4,75, Cyl.Dp.=0,5,Cyl.osa=180
LD: Sf.=-5,0, Cyl.Dp.=-0,25, Cyl.osa=145
Nosila jsem k. cocky, ale presla jsem docasne k brylim diky vyssim dioptiim, nyni bych znovu chtela zacit nosit k. cocky, ale nevim, zda se Dpt zapsané v lekarské zprave nescitaji.
Dekuji za odpovedi

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

dzordz*
hodnocení

0x

No, jak je vidět, krom sférických dioptrií (první číslo) máte i cylindrické (druhé číslo), tedy astigmatickou vadu. Místo obyčejných sférických tedy budete potřebovat čočky speciální, torické. Tam se udávají obě hodnoty dioptrií i natočení osy, k tomu navíc klasické dva údaje, průměr a zakřivení (ty by mohly být stejné jako u vašich bývalých čoček). Jen mě zaráží, že v prvním řádku máte +0.5, s kladnou hodnotou jsem ještě žádné neviděl, ale to taky může bejt moje neznalost, nejsem žádnej odborník :)

No takže jestli chcete ušetřit pár drobných, můžete si odpovídající čočky podle těchto parametrů koupit na internetu. Jenže to má takové tři háčky: Jestli jsou tohle hodnoty pro brýle, můžou se od čoček lišit o půl až celou dioptrii (vhodné čočky by měly míň). I v případě, kdy se vám to ze svého pohledu zdá ok, je lepší to znovu změřit. Můžou vám špatně sedět (u stejné značky i model od modelu) a to nemusíte sama poznat.

Mnohem lepší by tedy bylo zajít do optiky, kde si přesně tyhle čočky nasadíte a oni vám je přeměří refraktometrem a zkontrolují, jak sedí na oku, jestli pasují a dostatečně se hýbou.

kupcockycz
hodnocení

0x

Dobrý den, to není jen o dioptriích. Ty čočky je potřeba především zkusit. Je důležité jak se budou chovat, aby nedocházelo k protáčení v očích a vy jste dobře a ostře viděla. Každé čočky se na oku chovají jinak a proto Vám doporučujeme zajít buď do Oční optiky, kde se čočkám pořádně věnují a nebo k lékaři, který se jim rovněž věnuje delší dobu a ve větším rozsahu. Případně pokud jste z Brna nb máte chuť se zastavit, domluvte se u nás v jedné z optik. kontakty naleznete na www.kupcocky.cz. Jakmile budeme mít čočky vyzkoušené, můžete si je objednávat z pohodlí domova :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]