Nejste přihlášen/a.
Proč jsou Židé považováni za prokletý národ? Je to kvůli zradě Jidáše?
Děkuji za Vaše názory
Židé byli zpočátku právě Bohem vyvolení, ale zneužili svých výsad k tomu, aby hřešili ve všech směrech. Jednak nespoutanou prostopášností bez hranic a hlavně touhou po bohatství a zlatě, kvůli kterému se mezi sebou vraždili. Je to na dlouhé vyprávění, ale dodnes platí za hříchy svých předků. Co se týče Jidáše, tak jeho zrada je pouze ošklivý čin jednotlivce, kvůli němu to není, i když se svým chováním proslavil natolik, že dodnes říkáme, "zradil jako Jidáš". Ale také ne vždy, musí právě být specifická situace, zrovna taková, v jaké zradil on člověka, který mu byl nejbližší a který mu naprosto důvěřoval.
Dobrý večer!
Velmi dobrá odpověď, Suzymon a doplním táké to, že Židé jsou velmi pracovití a pokorní. Mnohé majetky si nastřádali právě svou skromností a pílí, hezký večer Bizon
Ano, protože jeich původní "hřích" byl těžký a proto se po celá staletí snaží z něho vykoupit. Dnes jsou to právě oni, kteří nejvíce drží pospolu, ačkoliv tenkrát se mezi sebou vraždili, a bratra neznali, pokud by jeho smrtí mohli nabýt jeho majetku. Dnes do své komunity nikoho nepřijímají lehce. Jak jsem uvedla zhora, bylo by to na dlouhé povídání. Ale pokorou a skromností, zrovna nevynikají, spíše tou pílí. A právě proto, že se stále ještě nenaučili té pokoře a skromnosti, neustále mají dojem, že jsou nespravedlivě pronásledovaní. Je to filosofické téma, na dlouhé hodiny výměny názorů.
Já nesouhlasím s tím, že Jidáš zradil. Bohužel, je to tak vykládáno a už se toho asi nezbaví. Jenže... Ježíš si Jidáše vybral k tomu, aby jej později v zahradě Getsemanské označil a tím pádem došlo k jeho uvěznění a později ukřižování. I když Ježíš věděl dopředu, co který z jeho učedníků řekne a jak se zachová, bylo to vše plánované. Ježíš si Jidáše vybral záměrně, protože potřeboval, aby došlo k jeho odhalení. Jidáš by měl naopak být zván hrdinou. Nesl psychické břémě toho, že musí Ježíše označit, byť mu jeho svědomí říkalo, že ne. Dokázal to, co by ostatní učedníci nedokázali. A tudíž... dnes bychom o Ježíši nevěděli... nebyl by ukřižován, neobětoval by se za nás.
To máte jako s Pánem prstenů. Froda všichni vychvalovali, jaký to byl pašák a hrdina. Prdlajs... Hrdinou příběhu je Sam Křepelka, protože musel snášet Frodovo fňukání, změny nálad a nakonec i "vyhazov". Sam se o všechno staral a zachránil Frodovi život. Kdyby to neudělal, v životě by se Frodo do Mount Doom nedoplazil.
Bohužel, i v dnešní době hrdiny nazýváme ty, o kterých se hlasitě mluví, ale jejich činy jsou často diskutabilní. O pravých hrdinech, kteří v tichosti konají dobro a nezviditelňují se, nikdo neví.
"hankauk", nevím zda jste četla "Nový zákon", ale dozvěděla byste se tam, že Ježíš řekl: "Jeden z Vás mně zradí". Učedlníci sedíci vedle Ježíše se zeptali o koho jde a Ježíš jim tiše odpověděl, ten, komu namočím chleba v jídle, pak si chleba namočil do omáčky Jidáše. A v tom Jidáš vstal od stolu a chystal se odejít. Ježíš mu jen na cestu řekl: "Co chceš udělat, udělej rychle". A na to Jidáš odešel a Ježíše zradil, řekl žoldákům. Ježíš si Jidáše nevybral, jen jej označil. - stařenka
Ano stařenko, takhle to znám i já. Ale nedokázala jsem to napsat tak stručně a výstižně jako Ty. Já se vždycky rozpovídám a nedokážu sledovat jenom jednu "nit", okamžitě se mi na klubko myšlenek nabalují další a další, až se do toho zamotám
Ahoj Suzy, snažila jsem citovat fakta z textu. Filozofovat o věci je něco jiného. A Hanka začala rozvíjet svou filozofii o příběhu, tak jsem jí připoměla text. - stařenka
Hana, já se určitě hádat nebudu. Ani Ty a ani já, myslím, nejsme kompetentní natolik, abychom odhalily záhadu, která přetrvávává staletí. Ale Tvůj náhled na "věc", je velice zajímavý a pro mne je docela logický. Mohlo by to tak i být. Ačkoliv... A to je přesně to, co si myslím, že není možné diskutovat v této úrovni. Je to polemika na "dlouhé lokte". Ale to, cos napsala, se mi hodně líbí, i tak by to mohlo být. Ale je tu stále to "ale", které rozvádět nebudu, protože bychom se dostaly moc moc daleko od původní otázky, a hlavně, chtělo by to přímý kontakt, aby bylo možno na každou repliku okamžitě reagovat a ne čekat, až někdo něco napíše. Ale Tvůj příspěvek se mi líbil. Ahoj Suzy.
Ne, není to k vůli zradě Jidáše. Sahá to do historie několik století před Kristem /př.n.l./. Izraelité byli podle Bible vyvolený národ Bohem, a z Izraelského /Židovského/ národa se měl narodit Ježíš. Jenže postupem času se odklonili od uctívání Boha a stali se tak zavrženým národem. Pak se Izraelský národ dostal do područí okolních národů a již nikdy nebyli svobodným národem. Nevedlo se jim, jako celku dobře, byli pronásledováni a zavlečeni po celém světě. Ovšem některým jednotlivcům se vedlo a vede dobře. Tolik z biblické historie, chce to trochu počíst. - stařenka
To se táhne celými staletími. Určitá náboženká nesnášenlivost spojená s příběhem Evangelií a pod.Odborníci v tom úplně nemají jasno. Stupidní nenávist a přezíravost,která přetrvává ještě mezi dnešními lidmi, vnikla v raném středověku v době křižáckých válek. Podnětem bylo spousta hloupých a nesmyslných fám,které se šířili mezi obyvatelstvem jako epidemie.Tak např. že "Židé vraždí neviňátka",nebo to,že otrávili studně a tím rozšířili černou smrt ( morová epidemie),atd. Jak byly tyto pomluvy hloupé je vidět na příkladu "otrávených studní".Židé tehdy žili více méně v uzavřených komunitách ve městech a tak je morová epidemie nezasáhla tak,jako většinové obyvatelstvo,které se stýkalo s kde kým. To,že Židé neumírali na mor bylo podezřelé. "Ti divní lidé za zdí,často při zlatě(byli zdatní obchodníci),to nejspíš udělali naschvál..." A už to jelo.Zvlášť,když většinové obyvatelstvo nemá tak úpně čisté svědomí...Dnes je strachu mezi lidmi hodně,ale tehdy bylo ještě víc a takovéto fámy se dokázaly během krátké doby "rozhořet "ve velký "požár..." Mimochodem jaké postavení Židé měli ve vrcholném středověku lze vidět na příkladu našeho idealizovaného Karla IV,který s klidným svědomím přihlížel vyvraždění celé takové uzavřené Židovské čtvrti v Noriberku,jelikož se rozšiřováním města dostala z původní předměstské,nelukrativní, části, do lukrativnějšího středu Norimberka. Král Karel si usmyslel postavit kostelíček...A ten musí být ve středu města.A když tam nemáme místo,tak si ho uděláme.Jsme přece král... Dodnes tam kostel stojí v celé své kráse.Jestli se nepletu,byl v něm myslím korunovám jeho vymodlený a zbožňovaný syn Václav IV.
Vždy mi připadá úsměvné,když někdo obviňuje Židy ze světového spiknutí,či já nevím z čeho ještě...Strach dokáže v mysli vytvářet obludné představy...
Jéééé, ženy, já se nehádala. Já to o tom Jidášovi napsala obecně jen jako reakci.
Každopádně se nehádám ani o obsahu bible a co je v ní citováno. Já viděla dosti zajímavý dokument o Jidášovi a o jeho evangeliu, které před lety rozvířilo hladiny vod katolické církve a věřících vůbec. Je mi jasné, že zažitá dogmata se těžko "vyvracejí". Ovšem mě baví to, že ne vždy se musíme spokojit s tím, co nám je podáváno jako jediná pravda. Mám ráda, když můžu mít byť nepatrné procento pochybnosti a možnost vytvořit si vlastní úsudek.
doplněno 13.11.11 22:13:A pravda je ta, že jsme moc mladé na to, abychom u toho byly. Tudíž se mohlo stát cokoliv. A kdoví, jak to vůbec doopravdy bylo?!
Jak říká klasik Jára Cimrman: "Můžeme o tom diskutovat, můžeme o tom vést spory, můžeme s tím i nesouhlasit. Ale to je tak všechno, co se proti tomu dá dělat."
Hanko, je dobře, že si děláte sama svůj úsudek, proto máme rozum. Jen k tomu úsudku potřebujeme všechna dostupná fakta, jinak se spokojíme s částečnými, a úsudek může být zkreslený. Mějte se. - stařenka
doplněno 13.11.11 22:20:Hanko, zase jste vypustila podstatná fakta, proto používáte Cimrmana. Ale nechci zapřádat rozpor, prostě vycházíte z toho, co znáte. Mějte se. - stařenka
Má pravdu ten který tvrdí že jeto komplex mnoha příčin.
Vším se však táhne jako trpká nika, lidská závist, chamtivost a touha po hmotných statcích. Zástupných důvodů je jistě mnoho náboženské, ekonomické, i jistě izištně osobní důvody... proč byli celou svou existenci pronásledováni. Na nich se prezentuje úroveň a morálka celého civilizovaného světa a nejen jeho. Je v tom skrytý mindrák schovávající se za vyššími cíly, falešnou morálkou a politikou. Nemohu než v úžasu obdivovat houževnatost a úspěšnost tohoto národa a jeho vajímečných jedinců . Vždy se jim dařilo se zvednout z bláta a jít dál. Přesto, že podmínky po celou jejich existenci byly mizerné. Ale sačila vždy jen krátká chvíle, kdy na chvíli útisk pominul, aby si dokázali vydobít to, o čem jiní jen snili, ale bohužel, neměli dost pokory a houževnatosti toho dosáhnout. Stále hledám komplexnější vysvětlení ale zatím jej nenacházím. Nepochybuji o tom že těch důvodů pronásledování bylo více. Už jenom proto že nejsou militantní, jak to známe u jiných národů dnes. Těm agresivním se vždy daří potalčit, porobit a vzít si co se jim zamane. Dnes jsou židé kompaktnější než kdy dříve a dalo by se říci že i militantní...čeká je stejný osud i v budoucnosti? Historie by tomu nejspíš byla nakloněna. To už nám ale nebude dáno se dozvědět... Jsem rád, že jsem si mohl přečíst všechny na této stránce prezentované názory. Ale odpověď na mou touhu pochopit důvody, zatím nemám. Je nejspíš skryta v náboženství, smýšlení, morálce a nátuře tohoto odvážného a nikdy nepokořeného národa.
S.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.