Nejste přihlášen/a.
Ahoj, je možné přijít v pondělí na kontrolu k lékaři a domluvit se hned na datu ukončení neschopenky za týden nebo tak dlouho dopředu to nejde?
Ne, to možné není. Lékař může ukončit prac.neschopnost nejvýš 3 dny dopředu. Pochybuji, že by se s Vámi byl ochoten domluvit na delší době, Váš zdravotní stav se může během týdne i zhoršit.
Marodit do 10.11 a 5.11 lékař ukočí neschpenku? To je ten doktor děda vševěda, že ví jak pacientovi bude za 5 dní? Osobně si myslím, že pokud to některý udělá, nemůže to právně obstát.
Třeba 5.11. se již ví, že je zdravotní stav v pořádku, akorát se ještě pár dní dá na rekonvalescenci, rozcvičení atd...?
Jasně, můžete se s lékařem domluvit, když k němu přijdete 20.11., že ukončí DPN k 30.11. Musel by na ukončení napsat, že je vystavil nejdřív 27.11. (28,29,30 jsou 3 dny předem) a že platí do 30.11. Nedovedu si představit, že by to některý doktor takto udělal, je to proti zákonu.
Zákon 187/2006 Sb. o nemocenském pojištění:
§ 59 Ukončování dočasné pracovní neschopnostiOšetřující lékař rozhodne o ukončení dočasné pracovní neschopnosti
a) pojištěnce, jestliže vyšetřením zjistí, že mu jeho zdravotní stav umožňuje vykonávat dosavadní pojištěnou činnost, a to dnem, kdy tuto skutečnost zjistil, nebo nejpozději třetím kalendářním dnem od tohoto vyšetření,
Hm, pravda, tohle by se vážně nemělo.
Vezměte si kdyby mi přišla kontrola třeba 25. a na neschopence by zjistili, že před pěti dny mi ji ke 30.11. doktorka ukončila a přitom do rozhodného dne zbývá ještě 5 dní. To by byl velký průser.
Mně se kdysi stalo - kontrola pá 29, posledního v ne a pojištovna zaplatila pouze 29dní - odpověděli, že doktor mě viděl naposled 29, takže ty další dva dny zaplatí až další měsíc. Nevím, zda to tak platí i teď.
Ale nikdo Vás neobere... dostanete doplaceno příští měsíc. Prostě OSSZ nezaplatí to, co není potvrzené. Jednoduše - lístek na peníze nebo neschopenka je něco jako šek do banky, ale na státní peníze. Na šeku taky nemůže být ledasjaké datum, to jaksi každý chápe, jenom s tou neschopenkou pořád ne a ne... A zdravotní pojištění s tím nemá nic společného.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.