Nejste přihlášen/a.
Ahoj ... je mi 16 let a chtěla bych se zeptat ... otěhotnila jsem z přítelem , ale nemůžu říci kdo to je ... musí se otec psát dopapírů? Nebo nemusím uvádět otce?
Nemusíte uvádět otce, ale promyslete to dobře i do budoucna, jestli je ten důvod skutečně závažný. Jestli je to jen kvůli takové banalitě, že budou rodiče zuřit, tak se na to vykašlete, to budou jen chvíli. Díte má právno na otce, otec má právno na dítě; a dítě je drahá věc, jestli alimenty máte nebo nemáte bude v rozpočtu důležitá věc po dalších víc než dvacet let života.
Zuzanko, je ti 16 a máš problém? Ne, nejsi na to sama, problém máte oba dva, ty i přítel. nejsi plnoletá, což zřejmě přítel je, tak ať se přítel ke společnému problému postaví čelem, jako chlap. Nenechej vše na sobě, jsi těhotná a potřebuješ oporu a zastání, protože nosíš pod srdcem děťátko vás obou. - stařenka
V tomhle veku doporucuji a to durazne dite odnosit porodit a dat k adopci protoze aby dite melo dite neni vubec rozumny...
Drive se rodilo v 16 zcela bezne a pohoda, i dnes ma spousta 16letych deti a zvladaji to. Nejste nahodou muz? Protoze dat dite po porodu k adopci, kdyz ho zena devet mesicu nosi v tele, vytvari se citove pouto (at chcete, nebo ne), a pak ho nahle dat pryc - to udela maloktera zena. To uz je dle me lepsi potrat, kdy se zena na dite nestaci pripoutat. Zit s vedomim, ze nekde je moje dite, jak asi vypada, jak se ma, jestli vubec zije a jestli mu nekdo neublizuje... toto ustoji jen velmi silna osobnost.
Přesně to mně napadlo...klobouk dolů před tou, která tohle dokáže. Vůbec si nedokážu představit dát vlastní dítě k adopci. Brrrr. To prostě nejde - matky pochopí. Děkuju bohu, že jsem nikdy nemusela stát před volbou potratu. Ale odnosit a předat, to je opravdu jen pro vyvolené.
Otce napsat do rodného listu nemusíš, ale můžeš ho napsat do rodného listu dítěte a měl by tam být napsán!
Proč?
Je ti šestnáct, nejsi ani vyučená, nemáš školu.Je to jen názor ženy, která má rodinu a děti.
doplněno 07.11.11 14:52:Promiň, když je přítel pod zákonem, to ti nepomůže vůbec, co budeš dělat? Máš život před sebou. On bude studovat a ty budeš nikdo? Zahodíš všechno, vzdělání, to je celý život? Když si dítě necháš, do rodného listu ho napiš, dítě bude mít otce.
Jak už psali ostatní, uvádět jej nemusíš, ale pro Tebe i pro dítě je lepší, když ANO. Budeš bez vzdělání, bez peněz , bez práce, co tomu dítěti dáš? Jen ho tím potrestáš. Tatík si užil a nebude mít žádné povinnosti. Tak si třeba najde nějakou další -náctku, kterou "oblaží", když mu to s Tebou tak lehce prošlo.
Když chceš přivést dítě na svět, musíš uvažovat i o tom, jak jej zajistíš. Máš několik desítek tisíc? Kočárek, plínky, výbavička, dětská kosmetika, hračky, postýlka, strava... to všechno zaplatíš sama? Pokud na to máš, proč ne. Ale přesto by bylo lepší, kdyby se i otec zapojoval do života dítěte, když už ne jinak, tak aspoň finančně. Ne Ty, ale dítě na to nárok má. Tak mu to nedělej ještě těžší.
Docela by mě zajímalo stanovisko Tvých rodičů - jak to přijali, co Ti radí, zda jsou schopni a ochotni Ti v budoucnu pomoci. Pokud ne, je ten otec a jeho příspěvky ještě daleko důležitější a potřebnější. Jaga.
zuzanko,mela by si opravdu zvazit,jestli je nezbytne nutne nehlasit otce.Nikdy si nemuzes byt ani uplne jista,ze ti prez jeho sliby,ze ti bude i tak prispivat,pokud mu treba nenarusis napr. jeho manzelstvi,pokud je to zenac,nebo at uz z jakehokoliv duvodu ti slibi,ze prispivat bude i tak.Nesazej na to,presto ze opravdu on chce.Muze prijit v zivote spoustu veci,kdy se ocitne treba bez penez a pak se zacne kroutit.Tohle nekdy nedokazes posoudit ani ve 20,vse je o zkusenostech.Nebo pokuds patris mezi zeny,ktere si chteji nechat deti jen pro sebe a otci nic..tak to je vskutku nevyzrala uvaha a letama ,mozna pochopis,ze jsou potreba vzdy dva,nejen v intimite.nerypu.ale takhle to je.mozna ze by jsi mela naznacit duvod,proc nemuzes hlasit otce.da se vse pochopit a tady na poradne ti to muze byt jedno,nikdo te neprijde osobne napadat.Jasne ze se tu setkas s nepochopenim,ale zase zrovna tak z duvodu nezkusenosti,nema ze si nekdo vyhoji komplex,to vse muze prijit.Nazor si musis rozsortyrovat.Ver ale ze v 16 clovek krom svych predstav a snu,nemuze jeste tuto situaci racionalne posoudit.Nechtela by jsi prece jen driv nez neco pokazis,zeptat se na jine veci,nez-nemusim hlasit otce.?Vyhnes se tu zbytecne zabihajici diskuze,ktr´tera se muze zvrhnout v ulne neco jineho,odsouzeni a podobne.Jsem zastancem toho,psat veci jak jsou a bezej.vetsinou nejvic kejhaji potrefeny husy.Pamatuj vse jde vysvetlit proc clovek taka tak ucinil,presto,ze nekdy vysvetlovani stoji mnoho sil,setkas se nejdriv s nepochopenim.Ono vse kolem co se deje je lidske,presto,ze to nekdo nekdy tak nenazve.Kazdy jedinec jde svou cestou a nikdy nemuze uplne predvidat kam ho az dovede.snaz se o to,aby tve dite prvnim krokem nenaslo spatnou cestu.jak nakrocis tak jdes a tahne se to s tebou cewly zivot.Zajist mu budoucnost,otce jsi uz vybrala at bude s vami ci ne,to se neda zmenit.
Ono predne uvest otce ditete do rodneho listu neni jen tak. Rozhodne to neni o tom, ze se dite narodi a na porodnim salu se zeptaji matky, tak maminko,kdo je tatinek? A rodicka odpovi ale Pepa Vomacka a oni ho tam napisou. U nesezdaneho paru je treba Souhlasne prohlaseni rodicu, kdy na matrice otec podepise, ze je otcem nenarozeneho ditete. A nebo pak po porodu, ale na to je treba aby otce urcil soud.
Vidím že je tady sposta názorů ale málo rad. Tak za prvé otce uvádět nemusíš. Za druhé pokud nejsi vdaná určuje se otec podle druhé nebo třetí doměnky. Druhá doměnka říká že se považuje za otce muž, jehož otcovství bylo určeno souhlasným prohlášením rodičů učiněným před matričním úřadem nebo soudem. Tzn jde to i dodatečně.Pozor je tam ale lhůta která začíná běžet od doby kdy se otec o narození dozví( nejsem si jistej jestli to ale není naopak na popření) všecho to řeší 94/1963 Sb. V každém případě bych si ale nechal před notářem vystavit smlouvu o otcovství se všemi náležitosmi. Nemůže potom dojít k popření.
doplněno 17.11.11 13:16:Jo a jelikož ti není 18 tak toto prohlášení je možné pouze před soudem.
Milá Zuzanko .
Dovol abychse podělila o můj příběh Před třema rokama jsem studovala druhý ročník prodavač smíšené zboží. Na praxi jsem potkala jednoho kluka, začali jsme spolu chodit atd .. však to znáš. Jednoho dne jsem zjistila že jsem těhotna , doktor mi řekl že mám 3 dny na potrat. Jak mile jsem viděla to miminko, začala jsem plakat a ihned se rozhodla že na potrat nejdu . Po čase se mi nrodila dcera Natálka
¨a já otce do rodného listu nezapsala, jelikož řekl že to není jeho, a že se starat nebude.At se nestara, já ho přesvědčovat že je to jeho miminko nebudu . Ze začátku jsem byla zoufála, nevěděla jsem nic o dětech,jak začala plakat, plakala jsem sní protože jsem nevěděla co chce .Měla jsem deprese . Až jednoho dne jsem se probudila a uvědomila jsem si a v duchu řekla :CO JSI CHTĚLA TO MÁŠ, TED SI NESTĚŽUJ . a tak začaly mateřské púovinosti, po čase jsem našla i nového tatínka, který se nechal zapsat do rodného listu
Nyní je otcem Natálka a našeho nenarozeného Matýska, který už se pomalu připravuje na svět
Takže nenech se ničím a nikým odradit , Ty jsi matka a je to tvá volba . a to miminko ti jednou za to poděkuje
takže hlavičku vzhůru a držím palečky
měj se krásně, hodně štěstíčka Vám obou
s pozdravem Matinka
)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.