Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nárok na volno - návštěva lékaře

Od: novakvit* odpovědí: 6 změna:

Potřeboval bych vědět, jestli mám nárok na nějaký ten den volna v případě, že potřebuji navštívit 2 lékaře mimo město pracoviště. Konkrétně se jedná o Ostravu (kde sídlí lékař) a Prahu (kde pracuji). Na internetu jsem se dočetl, že mám nárok v podstatě na 6 hodinovou propustku, což ovšem v šesti hodinovém intervalu nejde stihnout vzhledem k tomu, že jen samotná cesta trvá 4 hodiny...

Děkuji!

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x
Pokud návštěvu lékaře nelze odložit na mimopracovní dobu, jde o překážku v práci na straně zaměstnance (viz § 191a následující zákoníku práce).
Podrobnější úpravu vztahující se k vašemu dotazu upravuje nařízení vlády č. 590/2006 Sb. Dle tohoto předpisu musí zaměstnavatel poskytnout zaměstnanci pracovní volno s náhradou mzdy na nezbytně nutnou dobu (tj. není možné paušálně stanovit, že půjde o 2 hodiny), avšak musí být splněny tyto podmínky:
a) vyšetření nebo ošetření je provedeno ve zdravotnickém zařízení, které má uzavřenou smlouvu se zdravotní pojišťovnou zaměstnance,
b) toto zdravotnické zařízení je nejblíže bydlišti nebo pracovišti zaměstnance a je schopné potřebnou zdravotní péči poskytnout,
c) vyšetření nebo ošetření nebylo možné provést mimo pracovní dobu.
Pokud je vyšetření nebo ošetření provedeno v jiném než nejbližším zdravotnickém zařízení, musí zaměstnavatel poskytnout pracovní volno na nezbytně nutnou dobu, ale náhradu mzdy nebo platu je povinen poskytnout nejvýše za dobu, za kterou by ji byl povinen poskytnout v případě splnění všech výše uvedených podmínek (jinými slovy - zaměstnavateli nelze klást k tíži, že zaměstnanec navštívil lékaře vzdáleného např. 3 hodiny jízdy automobilem od bydliště/pracoviště, když mohl navštívit lékaře vzdáleného 10 minut chůze od bydliště/pracoviště...).

kapka má naprostou pravdu, přesně ocitováno z předpisů i výklad je OK.

proto bod

hodnocení

1x

To bych rád věděl jaký předpis stanoví jen na 6 hodin, ale klidně jste mohl číst špatně.

Ono záleží hlavně na dohodě, páč pokud pracujete v Praze, určitě najdete lékaře v místě pracoviště...

Osobně se na to dívám z pohledu zaměstnavatele a nevidím důvod Vám platit celý den na návštěvu lékaře v Ostravě, nebo Brně Kolíně či dokonce v Budapešti..

Proč jen lékař z Ostravy?

Můj kolega chodí k lékaři asi 5 km od pracoviště a platím mu celý den... páč jsme se dohodli...

novakvit*
hodnocení

Tenhle problém je zpestřený ale také tím, že zdravotní pojišťovna, se kterou jsem vázán, nemá smlouvu s lékaři v Praze. Jinými slovy si budu muset ošetření v Praze zaplatit, proto bych raději volil alternativu druhou. Navíc si nejsem jistý, jestli je dobré navštěvovat jiného lékaře (když mě "domácí" lékař léčí dlouhodobě a zná mé problémy) jen proto, že je to jednodušší pro zaměstnavatele...

celp*
hodnocení

1x

Pokud vás pošle zaměstnavatel je to plně v jeho režii.Jinak se hradí doba nezbytně nutná.Našim zaměstnancům uznáváme celou směnu o proti dvěma razíkům od dvou různých lékařů.Může to být ovšem řešeno i volnem bez náhrady mzdy.

celpe, i takto to dělám i já, někdy jen i jedno razítko, pokud vím, že to nezneužívá...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]