Nejste přihlášen/a.
Zdravím toho, kdo došel až sem.
Mám tíživou životní situaci - ikdyž už jsem plnoletej, pořád chodím na střední školu. Bydlím s matkou, která bere invalidní důchod a já beru sirotčí důchod (otec mi zemřel před 3mi lety).
Poslední roky se to čím dál tím víc s*ere, ale poslední dobou se to s*sralo totálně.
Matce exekutor zablokoval účet, kam chodí i moje peníze. Nebylo na nájem minulej měsíc, nakonec se teda sehnalo, ale zase další dluh. Nechci přijít už znova o bydlení (už jednou se mi to stalo, zůstaly tam všechny moje věci). Prý jí nechá zablokovanej účet klidně rok, než se to soudně vyřeší. Už to bude 3 měsíce, co jsem si žádal, aby mi peníze chodily na složenku a pořád nic. Dokonce mi dnes zamítly přídavky na děti - 700,- co mi poskytly základní věci jednou do měsíce. Nevím proč, určitě se to nějak vyřeší, jenže se ty úřady zase budou táhnout.
Nyní čekáme, kdy přijdou odpojit elektřinu, neustále řešíme, jak zaplatíme nájem a ještě k tomu mám hlad, není ani co jíst.
Už jsem vyšťavil kamarády, už je mi blbý je nějak žádat o pomoc. Navíc už jim asi došla trpělivost a stejně by mě odpálkovali.
Štve mi i chodit do školy, štve mi, jak se každej chlubí, co si nového koupil. Nejvíc mě štve, že nemám třeba ani svačinu a ty šmejdi si kupujou bagetu za pade. Nemůžu ani nikam vyrazit, což bych dost potřeboval, protože už přes rok nemám žádnej vztah, tak by se mi šiklo obejmutí od holky, pochopení...
Taky se bojím toho, že už mě tahle krize strašně ovlivnila, že jsem jinej než ostatní, čím dál tím víc uzavřenej. Nedokážu se bavit s vrstevníkama.
Nevidím žádné východisko. Ano, všechno se to vyřeší, časem, ale já už nedokážu čekat.
Mám chuť s tím vším skoncovat.
Nevěřím moc tomu, že si vůbec tohle někdo přečetl, ale kdyby přece, byl bych rád, pokud se někdo k tomuhle nějak vyjádří. Radu... Pochopení - jestli už někdo v takové situaci byl nebo je.
Já se chci jenom zeptat, proč mamka neměla na zaplacení nájmu a celkově, proč jste na tom tak špatně? Taky jsem přišel o otce, takže dostávám sirotčí důchod. Mamka pracuje jako dělnice, takže plat nic moc, ale k tomu dostává vdovský důchod, a to určitě i tvoje mamka. No a chci říct, že i když nemám otce, tak jsem na tom stejně, jak průměrní lidé. Tzn. základní věci jako nájem, jídlo atd. nejsou žádný problém a když chci jít na pivo, nebo si koupit oblečení, tak na to peníze mám a vysokou studuji bez finančních problémů už 4 roky. Tak mně jenom zajímá, čím to, když jsme na tom podobně. Nechci si nějak rýpat to ne, ale prostě mně to nejde do hlavy. Asi ten invalidní důchod nebude nic moc, ale plat dělnice taky není závratný. Možná, že tvoje mamka moc neumí hospodařit s penězma.
Myslím si, že matka hospodaří dobře. Prostě se jednou něco posr*lo a od tý doby se to kazí víc a víc. Exekuce jsou většinou kvůli tomu, že jsme museli opustit byt - špatně odhlášené energie, exekuce za nevrácený set-top box.
A s tím, co nám zbyde, se kolikrát divím, jak z toho matka dokáže hospodařit a myslím si, že by se nad tím pozastavilo víc lidí...
Kdyby jsem brál já svůj důchod a matka taky svůj, tak si myslím, že bysme vyžili také dobře...
Ahoj. Já jsem si to tvé psaní přečetla. Situace, v níž momentálně žiješ, je asi více než úděsná. Ale věř, že všechno jednou skončí a bude líp. Teď je krize všude okolo nás a zřejmě bude ještě hůře. Bohužel naše vláda nevidí, jak žije osamělá invalidní matka se synem. Naše papaláše toto vůbec nezajímá. S tím je nutno se smířit, anebo při příštích volbách volit někoho jiného. Chápu, že se cítíš mizerně a závidíš lépe finančně situovaným spolužákům. Zkus z této situace vytěžit pro sebe co nejvíce. Ber to tak, že co tě nezabije, to tě posílí. Tak jak se to zpívá v jedné písničce - jednou jsi dole, jednou nahoře. Ty jsi momentálně možná trošku dole, ale určitě jednou budeš na tom líp. Nenapadlo tě třeba, že bys zkusil si najít nějakou brigádu? To, že se nedokážeš bavit s vrstevníky má důvod v tom, že jsi úplně někde jinde než oni. A děvče si určitě taky najdeš. Ale chce to prostě čas. Já vím, že se mi to tu asi píše, ale v tvojí kůži nejsem. Hlavně nevzdávej školu, vzdělání potřebuješ, abys jednou našel dobré zaměstnání. Tak hlavu vzhůru a věř, že bude líp.
Člověk si své rodiče nevybírá. Někdo se narodí do hojnosti, jiný obrací každou kačku. Z Tebe mluví smutek, ale i závist těm zajištěnějším. A to není dobré mít v sobě zášť.
Mamka jako ID asi moc peněz nebere. Co kdyby si sehnala nějakou práci, aspoň na částečný úvazek? Vím, práce dneska není a pro ID teprve ne. Ale třeba můj manžel /ID - postižení nohou/ sehnal přivýdělek jako vrátný. Je to práce sedavá, ohlašuje a zapisuje návštěvy, mačká knoflík na ovládání závory... Kamarádky mamka /je už ve starobním důchodu/ zase odpoledne uklízí v bance a nemůže si ten přivýdělek vynachválit. Hledá se těžko, ale jednou by se přece jen mělo poštěstit. Ať mamka hledá, kdyby něco takového sehnala, bylo by to hned lepší.
Ty si můžeš sehnat brigádu. Důležité je, že jsi už plnoletý. Nevím, kde bydlíš, pokud ve městě, je tam jistě řada supermarketů. Tam rádi berou na doplňování zboží a prý se nechá slušně vydělat. Slyšela jsem, že až 800 Kč za noc. To by bylo slušné, že? Já jsem asi 3 x byla na noční inventuře a opravdu ta odměna byla slušná. Většinou je to na noc, proto berou až od 18 let. Vím, že bys nemohl ve dne chodit do školy a v noci pořád makat, ale co třeba noční na sobotu a na neděli? Pak bys měl čas na vyspání.
Co se týče toho sirotčího důchodu, asi by bylo nejlepší, kdyby sis zařídil svůj vlastní účet, kam by sis dal důchod převést. Pak by se nemohlo stát, jako teď, že by ses k penězům nedostal, když mamce zablokují účet. Hodně štěstí ve všem.Jaga.
Děkuji za rady.
Bydlím ve městě, tak se podívám po brigádách v supermarketech.
A spíš než zášť mám v sobě pocit méněcenosti. Připadám si jako "socka", ikdyž vlastně jsem. A taky není dobrý pocit, když mi třeba kamarádka řekne, jestli jdu na pivo a já jí řeknu, že nemám peníze. A nebo, když už mě nebaví jí to omílat pořád dokola, řeknu jí, že se mi nechce, ikdyž bych šel strašně rád.
Když pominu matčino zdraví, tak se bojím toho, že kdyby zjistili, že někde pracuje, vezmou jí důchod úplně. Musela by sehnat jedině práci na černo a ta se shání ještě hůř. Občas na něco narazí, to nás taky drží poslední měsíc... a obdivuji jí za to... A citím se blbě, že já nic sehnat nemůžu. Musím se víc ptát...
V jedné věci nemáš pravdu. K invalidnímu důchodu lze řádně pracovat. A nikdo jí důchod nesebere. Vidím to podle manžela - normálně dělá, má smlouvu, odvádí sociální a zdravotní. A zaměstnavatelé je berou docela rádi, protože na invalidy dostávají nějaké dotace od ÚP, proto, že začlenili ty lidi se sníženou prac. schopností do prac. procesu. Tak na práci načerno ať se mamka vykašle, stejně těchto lidí každý využívá a dělá si s nimi, co chce, ale ať hledá práci regulérní. Na ÚP by jí jistě poradili. Jaga.
Taky mě napadlo to co chresta. Musí být důvod, proče nemáte peníze a neplatíte. Maminka je ID a dostává důchod. Pak musí mít i vdovský důchod, ty sirotčí. Pokud i přesto vám peníze nestačí, můžete požádat na sociálce o příspěvek na bydlení apod. Pokud bydlíte někde, kde platíte vysoký nájem, přestěhujte se do menšího, kde budete platit méně. Pokud má maminka nějaké půjčky či dluhy, které nemůže splácet, zkuste konsolidační půjčku. Vícero půjček se sjednotí a výsledkem bude menší měšíční suma než několik větších. Musíte si sednout a spočítat, kolik máte měsíční příjmy a za co je utrácíte. Žádná situace není bezvýchodná, jen prostě někdy není vidět světlo na konci tunelu, i když tam je. Tunel je prostě někdy delší, než bychom chtěli/očekávali. Východiskem by mohl být i osobní bankrot, ale to bych viděla opravdu jako to nejposlednější řešení.
Co prarodiče? Tam byste pomoc nenašli třeba s přechodným bydlením?
Jen tak mimochodem, za 300 se dá nakoupit celkem dost. Je jasné, že tím nepokryješ celý měsíc, ale minimálně 2 týdny určitě.
Něco jsem vysvětlil chřestovi... A ještě konkrétně tobě... Na příspěvek na bydlení bychom měli nárok pouze, kdybychom měli trvalé bydliště v místě podnájmu.
Nájem máme už tak nízký. Měli jsme ho ještě nizší, ale v bytě nám netekla teplá voda a domácí byl dost divnej. Zas tak menší částka to nebyla, proto je lepší bydlet tady. Když není na nájem tady, tak by stejně nebylo na nájem ani tam.
Půjčku nám asi nikdo nedá, když není z čeho splácet.
Nějak to snad dopadne...
Prarodiče mi zemřeli dost dávno, vlastně si je ani nepamatuju.
2 týdny za 300,-? To je asi 21kč na den a to nevím, jestli se z toho nají 2 lidi. Je to možná přehnaný... Ikdyž je pravda, že už jsme kolikrát jedli za 20kč celý den. Nejde to ale pořád...
No hochu, je to strašné, těch 21,- Kč na den, to je tak na chleba se sádlem a čaj, to už si nemůžeš koupit ani ovoce. To neví nikdo z okolí, jak na tom jste? Že by Vám někdo přinesl nějaké ovoce, ze své zahrady, nebo něco na přilepšenou? Je vidět, že se snažíš mamce pomoci to vyřešit a udělat pořádek s tvými penězi, které ti patří. Snad se toho už brzo dočkáš a peníze ti přijdou složenkou. A co ve škole, ví profesoři o vaší situaci? Já bych jim to řekla, třeba ti někdo pomůže, buď radou nebo i jinak. - stařenka
Pozastavím se nad tím, že Vaší matce exekutor zablokoval účet. Musí nechat nezabavitelné minimum a v té souvislosti bych Vás chtěla upozornit na to, pokud se obrátíte na sociálku o pomoc, nezapomeňte, že i na tyto peníze může popř. exekutor ,,vlítnout". Tak opatrně...
Nemate doma co jist, odpoji vam elektrinu, neni na najem. Odkud jsi tedy pripojeny na net?
To, že není na nájem a že nemáme co jíst nemá nic společný s tím, že jsem připojený na net nebo snad jo?
Eletřinu ještě neodpojili.
A internet platím 300kč za měsíc, minulej měsíc mi přišlo ještě těch 700,-, tak jsem si ho mohl zaplatit. Chci odmaturovat a v dnešní době by se mi to bez internetu nejspíš nepovedlo...
Vite, casto nam sem nekdo pise podobne dotazy, a v 50% pripadu si tazatele delaji legraci. Nevim, zda je to Vas pripad, nemusi byt... ale pokud nekdo nema ani na jidlo, jaktoze ma na internet? Uvazuji logicky, kdyz jsem v krizi, co je pro me prednejsi? Jidlo, nebo internet?
Brigad je dneska spousta, chodila jsem i budu chodit ja i tisice studentu pred nami... chce to hledat, kdyz mate ten internet, tak si vyjedte brigady z Vaseho kraje. Neco se urcite najde. Bude to namahave, ale budou penize.
Já to chápu, divných lidi je dneska až moc.
Ještě abych to vysvětlil - za 300,- toho člověk moc k jídlu už nekoupí. Takhle mám internet celý měsíc, potřebuju ho ke škole a hodí se, když hledám třeba rady.
A teď ho můžu použít k tomu, abych se pokusil najít brigádu.
Jj, k tomu ho pouzijte Nedavno zde bylo receno, ze za nocni inventury v obchodacich se plati kolem 900,-, to je slusne, ne?
Pokud muzete na par hodin po skole kazdy den a jste ochotny obetovat cast vikendu, muzete treba do Kauflandu za kasu..
Noční by šla, ale ne pořád. Když na ní příště narazím, tak do toho jdu. Posledně mi to zhatilo to, že chtěli asi 400,- za vstupní prohlídku či co.
Bude to znít divně, ale práce za kasou by mě možná i bavila.
A víkendy klidně i obětuju. Stejně je teď většinou trávím doma, protože nemám peníze na to, abych někam šel.
Jen abych mohl chodit pravidelně do školy a měl čas se na to doma občas mrknout...
ahoj.četla jsem si tvůj článek a jestli chceš si o tom pokecat resp.psát budu ráda když se ozveš a napíšeš mi do vnitřní pošty(já nevím jak ti do ní mám napsat)dneska mi je 24 let a žila jsem v celkem podobné situaci jako Ty takže můžem pokecat a třeba ti i poradím co a jak.ahoj monika
aha.Děkuju moc za radu, mě to bylo divné, že jsem tam nic nenašla kam mu napsat...což je škoda.
Hangar: Tak já to zítra zkusím - úřední den
kapkanadeje: Všechny brigády už jsou vybraný, je krize, i moji kamarádi nemůžou sehnat brigádu. Ale možná se málo snažím. Máš pravdu, měl bych víc bojovat. Jenže co tak koukám na nárazovky, jsou dopoledne a to já MUSÍM do školy, chci maturitu, chtěl bych na vysokou... Snažím se.
Zrovna lidi, co brigádu zas tolik nepotřebujou, jí maj. Přes známosti...
Ale pořád máš pravdu, musím si sehnat nějakou brigádu, ikdyž se fakt bojím tý maturity. Jenže největší problém vidím v tom, že bych měl peníze třeba až za 14 dní. A co bude pak?...
první co mě napadlo:" a co nějaká brigáda?". Ale stejně tak vím, že je práce málo a blbě se shání. Nicméně zkuste to.
Nevěšte hlavu. Už jsem byl párkrát ve zdánlivě naprosto bezvýchodné situaci a dnes to dávám k lepšímu když se ve společnosti picnu. Vždycky může být hůř. Uděláte maturitu a otřepete se z toho. Staří tak moc nechápou že dnes je net důležitější než žvanec. Zkušenosti zocelují. Ti co si dnes kupujou bagetu za 50 při prvním problému zkolabují, kdežto vy se jen usmějete a vyřešíte to. Držím palce!
Je mi zle a je mi smutno z toho, kde to žijeme. Poslanci mají dotované ceny v bufetu a kluk na škole má hlad. Včera bylo na netu, jak ministerstvo školství dotuje Hnědočechům studium. Zkus tam poslat @ nebo se zeptat na sociálce nebo místním odboru školství, zda je nějaký dotační program i pro "ostatní" studenty. Někdo jim to musel poradit a zařídit. Jsi v těžké životní situaci, měl by jsi mít na něco takového nárok. Asi to nebude hned, ale mohlo by to vyjít a stát by měl přispívat na studium. Základní funkce státu je, že se stará o své občany, kteří jsou v těžké životní situaci (bohužel ne v ČR).
Zkus nějakého právníka zdarma, mohl by být na úřadu práce nebo v nějaké poradně. Zeptej se, zda je právně správné, že Ti sebrali sirotčí důchod, i když je na účtu maminky.
Zaurguj úředníky, ať přestanou okamžitě posílat sirotčí důchod na mámy účet. Zeptej se jakou na to mají lhůtu nebo se zeptej toho právníka, jak jim to může nejdéle trvat.
Pak mě napadají různé nadace, charity a neziskové organizace. Od čeho jsou, sedí tam spousta lidí, kteří berou plat, zkus někoho z toho oslovit, možná i to by mohlo vyjít. Ještě mě napadá katolická charita, tam by měli být slušní lidé.
Nevím odkud jsi, pokud z Prahy, někde jsem četla, že u Armády spásy se nechá najíst. Možná není jen v Praze a v případě nouze nejvyšší mají i azylový dům, kde by jsi mohl bydlet.
U nás v létě vykupovala sběrna papír 1 kg za 1,-Kč, v září za 0,50 haléřů. Zkus se zeptat, vím, že to není moc. V obchoďákách je spousta krabic, v CK zase katalogy, někde jsou i staré, které už stejně nikdo nechce, vedle kontejnerů na tříděný odpad leží většinou spousta papírů a krabic, co se nevejdou dovnitř. Není to moc, ale aspoň něco na jídlo. Přeji Ti ať se něčeho někde domůžeš. Dej zítra vědět, jak jsi dopadl.
Ani nevím, jak se takové příspěvky řeší. Ale nejspíš bych musel na sociálke v místě trvalého bydliště a na cestu nemám. Obětoval bych klidně i peníze na jídlo, ale potřebuju pomoct co nejdřív. Časem to bude lepší, až budou chodit mně i matce peníze. Úřady to strašně natahuj. Na konci srpna, kdy tahl situace vznikla, jsem psal dopis i fax na ČSSZ s tím, že potřebuji, aby zastavili posílání peněz na matčin účet a aby sirotčí chodilo mně poštou. Během tý doby jsem tam asi 3x volal a pořád nic. Konečně včera byla řeč s jednou milou úřednicí, která to začala řešit a dnes ráno mi volala, že mám znovu poslat žádost a fax, že s listopadem už nic neudělají a že prosinec zkusí aspoň pozastavit. Takže peníze v nedohlednu a nevidím žádnou možnost, jak to urychlit.
Za bezplatným právníkem byla matka včera. Nejspíš s tím asi ale nic neudělají, protože sirotčí důchod je psaný ještě na matky rodné číslo. Nicméně tam jde matka dnes znovu, prý něco sepíší.
Na nadace jsme už také koukali. Budeme je muset také oběhat, ale myslím si, že jsou lidé na tom ještě hůř než my. Lidé, co bydlí na ulici a nebo v jiných zemích a umírají na hlad. Takže ikdyby se nějaká pomoc pro nás našla, cítil bych se blbě vůči těm lidem...
Jsem z Plzně. O armádu spásy se budu zajímat, až na tom bude ještě o něco hůř...
A o sběru papíru by se také dalo uvažovat. Spíš si ale zažádám ve škole o individuál a najdu si třeba na dva měsíce nějakou stálou brigádu, než se to trochu uklidní... Sice mám před maturitou, ale nic jiného mi nezbývá.
Co se týká výplaty sirotčího důchodu, to se řeší návštěvou na OSSZ v místě trvalého bydliště. Není možné, aby kdokoli poslal na úřad dopis a úředníci vykonali něco tak závažného, jako začít zasílat důchod jinam než dosud, jenom na základě dopisu. Na důchodovém oddělení se prokážete obč.průkazem, úřednice ověří, že jste to opravdu Vy, ověří rodné číslo a pošle na ČSSZ (což je jediný plátce důchodů) pokyn k přesměrování výplaty. Chápete, že dopis, fax, e-mail tuhle situaci nevyřeší? Telefon už vůbec ne. Úředníci musí prostě příjemce důchodu ověřit. Kdyby to bylo tak jednoduché, jak si myslíte, mohl by si každý nechat posílat na svůj účet důchod třeba sousedův. Prostě by zavolal a hotovo.
Super postřeh. Smutné je to, že to nikdo klukovi neřekl hned, jak to řešil v srpnu! To je prostě do nebe volající. Úředníci jsou tu pro nás, ne my pro ně. Jsou placení za službu občanům, tak proč tak nečiní?! TO MĚ ROZČILUJE! ... Absolutní nekompetentnost!
Na call centru mi řekli, že to takhle řešit jde. Tak snad to prostě tak je, protože to bych žádal podruhý zbytečně.
A jinak se tohle řeší přes ústředí v Praze, tam na cestu fakt nemám a nebo bych musel na pobočku v místě trvalého bydliště a to je Tachov a to mám taky trochu z ruky.
A i z Tachova mi poslali na to takovej dotazník, jenže ten byl vypsanej pro matku, to si poslala matka, já to musel řešit takhle...
Uvidím...
Ty jo, já bych je srovnal...od srpna reklamovat změnu účtu a oni na to kašlou? Vždyť to je dnes otázka pár minut /když moc/. Odkud jste /aspoň přibližně/.
Jsem ráda, že jsi napsal, jak to pokračuje. Překvapuje mě Tvůj velmi vyspělý sociální názor a cítění. I přesto, v jaké jsi situaci, víš, že jsou na tom někteří ještě hůře. Toho si na Tobě velmi vážím. Ale podívej se na to asi takhle: nadace jsou neziskové a hodně příspěvků dostávají od státu. Kdo Tě okradl tím, že dávky neposílá Tobě? STÁT! Je pravda, že jsi měl žádat osobně, ale to Tě měli napsat, jak se to dělá. Od toho tam sedí a jsou dobře placení. Proto se nestyď a zkus se zeptat v nějaké nadaci, charitě. Třeba by jsi mohl jednou pomoc oplatit nějakým dobrovolnictvím, pomoci druhým, až na tom budeš lépe. Nemám na mysli, že by jsi někam posílal peníze, ale je možnost se starat o postižené, nemocné, děti, zvířata apod. Tak by to mělo fungovat, pomoc za pomoc.
Zítra jsem u zubaře, ale v pondělí dojdu na úřad se zeptat, jak by to mohlo být s dávkami na studium a co je proto třeba doložit. Dám Ti vědět, jak jsem pochodila. Omlouvám se za tykání.
Děkuji, to mi hned zvedlo náladu. Tykání mi nevadí, stejně se v životě nejspíš nikdy nepotkáme, tak proč jsi netykat... A i já se teda omlouvám za tykání.
A co mi hlavně zvedlo náladu - matka šla k tomu bezplatnýmu právníkovi, aby jí pomohl sepsat nějaký papír. Čekala hodinu a nikde nikdo... Pak se rozhodla jít na nadaci Člověk v tísni. Já vždycky myslel, že takové nadace jsou pro lidi, co jsou na tom hůř, ale když jim tam matka vysvětlila, jak jsme na tom, ta jedna příjemná paní vykulila oči a nechápala, že nepřišla dřív. Začala matku uklidňovat a hned jí poradila jednu věc - Když člověku zastaví účet, má právo si z něj ten člověk ještě vyzvednout jednorázově 2x žívotní minimum => dostali jsme něco přes 6 tisíc.
To byste nevěřili, jak nám to doma pomohlo! A zapanovala tu dobrá nálada.
Zaplatili jsme elektřinu, koupili se věci, co už jsme dlouho potřebovali - prášek na praní, mýdlo, toaleťák a další... A pak se nakoupila strašně zásob, už jsem dlouho neviděl plnou ledničku a hlavně plnej špajz. A pořád nám dost zbývá...
Jen mě mrzí, že lidi nejsou o takových zákonech a právech tolik informování. Nebýt té nadace, tak bychom na to asi nikdy nepřišli...
(mám doma číslo toho paragrafu, kdyby někdo potřeboval - taková kouzelná formule )
Navíc jí ta paní z nadace řekla, ať se zastaví zase v pondělí a že se dál bude řešit ten zastavený účet - asi by fakt šlo z toho účtu vybrat můj sirotčí důchod za 3 měsíce.
Tohle nám hodně pomohlo a já se budu snažit té nadaci nějak pomoci... ale jak se znám, tak si na to asi nenajdu čas... takže doufám v to, že ta nadace vydrží, než začnu pracovat a já jim tam rád začnu pak posílat peníze - tohle mi fakt vytrhlo trn z... (víte).
Jsem se nějak rozepsal. To bude tou dobrou náladou a větší chutí do života... umyl jsem se, oholil, vyleštil boty, na zejtra pořádnou svačinu, vypraný věci... I jsem se mohl soustředit na učení a budu mít klidný spaní Aspoň si takhle člověk naučí vážit maličkostí...
Takže prozatím mám klid. Už jen vyřešit můj sirotčí, matky ID, ale největší krize je asi za námi.
No výborně, to je skvělá zpráva. V pondělí na úřad zajdu, jak jsem slíbila. Popros mamku, ať se v pondělí zeptá v té nadaci na příspěvek na studium. Možná bude paní v nadaci lépe informovaná než úředníci na radnici ( ví toho více než právník) .Na úřadě možná budou vědět, ale možná nebudou chtít říct, někdy dělají jako by to šlo z jejich kapsy. Pak můžeme porovnat informace. Pokud na to nějaký nárok je, bylo by škoda toho nevyužít.
Bylo by fajn sem dát číslo paragrafu( kouzelná formulka ), moc lidí o možnosti vyzvednutí 2 x životního minima neví.
Ahoj, jsem ráda, že to s Tebou dobře dopadá. Ten příspěvek na studium by pro Tebe byl velice dobrý, zeptej se, jak jej získat. Před pár dny unikly na veřejnost nechtěně informace z ministerstva školství o podpoře romských studentů a o výši jejich příspěvků. Z kapes těch, kteří pracují. Vše bylo tajné, přestože bychom o podobných věcech měli být všichni informováni. Byla to taková DIŠKRIMINÁCIJA naruby. Hnědým dávat, bílým ne? Na podporu při studiu by měl mít snad nárok každý slušný nemajetný student a ne jenom jedno etnikum.
Dost mě to znechutilo. Proto se neboj a žádej také o příspěvky. Když mohou dostat jedni, proč ne Ty? /ale možná se budeš muset natřít hnědým krémem na boty, aby Ti to přiklepli./ Jaga.
Zeptám(e) se.
Ten článěk jsem četl. Zajímalo by mě, co museli dokládat, aby to dostali.
Poslední dobou mám dojem, že se staváme mi tou menšinou. Už dlouho se řeší, že když rom napadne bílýho, nic se neděje, ale když bílej napadne roma, hned je to rasismus. Na úřadech je to zase diskriminace...
Jo, fajn, děkuju
Ale nemusíš tam chodit kvůli mě... Jen jestli tam máš cestu...
Dobrej nápad, matce to řeknu.
Jsem línej kouzelnou formuli opisovat, ale našel jsem o tom článek na netu:
http://diartova.blog.idnes.cz/c/178747/Blokace-uctu.html
Díky moc za odkaz, tohle fakt neví skoro nikdo.
Ještě jednou jsem četla, co jsi psal. Zamítli Ti přídavek na dítě. To budeš muset nějak vyřešit. Pokud se to vyřeší k dobrému a doplatí Ti to ( a to by měli ), hned tam nahlaš, ať to pošlou složenkou, aby to exekutor hned zase neznárodnil.
doplněno 14.11.11 19:20:Zdravím, dne jsem byla na úřadě, ale prakticky nic jsem se nedozvěděla. Úřednice ni sdělila toto: o ničem nevím, to se musíte informovat na ministerstvu školství. Pak řekla, ať se zeptám přímo ve škole. Což by bylo celkem logické, tam by mohli o nějakých příspěvcích na studium vědět. Jak dopadla mamka v nadaci? Snad už se to bude ubírat lepším směrem.
Ještě posílám odkaz na přivýdělěk, darovaní krevní plazmy. Je to i v Plzni, za jeden odběr dávají 400,-, trvá to prý tak hodku. Prvně se tam musí být déle, protože dělají vstupní vyšetření a testy krve, což také není na závadu. Já osobně se na to už dlouho vypravuju, ale asi nikdy nevypravím. Do Plzně občas jezdím, ale většinou s babičkou k doktoru a těžko babičku někam na 3 hodiny odložím.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.