Nejste přihlášen/a.
Chtěla bych poprosit někoho,kdo z toho všeho je moudrý,jak to bude od příštího roku kvůli reformě s penězma?Pobírám na dceru příspěvek na péči 1.stupeň a zároveň sociální příspěvek.Ale bylo mi sděleno,že soc.příspěvek se od Nového roku ruší.Dělá to pro mě jako pro samoživitelku dost peněz.Nevím,zda to budou nějak kompenzovat,nebo jestli zase přijdeme o to málo,co je.Díky za každou odpověď
Sociální příplatek, který zůstal od 1.1.2011 pouze pro rodiče dětí s postižením, pokud splňují podmínku výše příjmu do 2,0 živ.minima, by měl být od 1.1.2012 nahrazen zvýšením příspěvku na péči pro děti do 18 let. Částka bude jednotná, ve výši 2.000.-Kč/ měs. pro všechny 4 stupně PnP a podmínky nároku by měly být stejné (příjmy do 2,0 životního minima).
Z toho vyplývá, že pokud jste příjemcem PnP I.st ve výši 3000 Kč, měla byste od 1.1.2012 pobírat 5000 Kč. Nevím, v jaké výši vám náleží sociální příplatek, ale to už si spočítáte sama, zda vyděláte nebo proděláte. Nepředpokládá se, že by případný pokles výše dávek byl nějak kompenzován. Nevím však, zda je toto opatření už schváleno nebo je zatím jen ve stádiu návrhu. Příslušnou novelu zákona o sociálních službách se mi nepodařilo najít.
Pokud jsou vaše příjmy nízké, tak si zkuste požádat na pověřeném úřadu o sociální dávku pomoci v hmotné nouzi - příspěvek na živobytí - zde se příspěvek na péči nezapočítává do příjmu rodiny, takže pokud nebudete mít příští rok jiný příjem než příspěvek na péči případně přídavky na dítě, tak byste měla mít nárok na příspěvek na živobytí. Ale na ten byste mohla mít nárok již nyní, pokud pobíráte jen sociální příplatek a k tomu PnP a Pnd. Zkuste mi napsat, co máte vše za příjmy, pokusím se poradit konkrétněji.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.