Nejste přihlášen/a.
Náš předseda družstva si hraje na neomezeného vládce, pořád si dělá co chce. Jeho poslední akce spočívala v tom, že mi přetočil anténu od Wi-Fi na opačnou stranu a znemožnil mi přístup na střechu. Když jsem se s ním konečně spojil, tak mi předložil papír podepsaný jím a jeho nohsledy, že střecha je v havarijním stavu a že mě vyzývá k úplnému odstranění zařízení. Střecha je asi 20let ve stejně havarijním stavu a kdyby mi na to nešahal tak by na tu sřechu ani nikdo nemusel, fungovalo mi to bezchybně téměř 10 let. Co s tím? Jsem bez internetu, mám jej řádně zaplacený a s tím diktátorem si nevím rady.
On je váš předseda statik nebo pracovník stavebního úřadu, že může vydávat výměry o havarijním stavu? Jestli ne, tak já vám pošlu papír, že střecha v havarijním stavu není .
Jinak, takovému zásahu, který provedl, se říkávalo rušení držby práva. Takže, co byste na střechu lezl sám, měl by na ni vylézt on, uvést anténu do původního stavu a zaplatit náhradu škody (uhradit minimálně platby za nevyužívanou dobu připojení). To by sice chtělo soudní rozhodnutí, ale co takhle zaplatit odvokáta, která by napsal úřední dopis s příslušnými paragrafy, v něpž by vznesl ptento požadavek a upozornil na možnost soudní žaloby v případě, že nebude předseda reagovat?
No nevím, to jsou jen "nápady čtenáře detektivek".
Jo je statik "amatér", už jednou rozboral schůzi, kde jsme chtěli odhlasovat stavbu dalšího patra. Ten zájemce chtěl postavit patro, postavit výtah a střechu by jsme měli tímpádem opravenou zdarma. On prohlásil, že to dům nevydrží a bylo, přestože na to neměl žádné podklady, přestože vedlejší dům, úplně stejný dům, úplně stejně starý dům si to tak nechal udělat .
Připusťme, že jste se nikoho neptal a nechal nainstalovat, či si anténu nainstaloval i bez souhlasu. Pak na to měli lhůtu to hodit k soudu pokud by jste na požadavek odstranění nereagoval. Tudíž má smůlu.. Už je dnes pozdě, najděte si na to rozhodnutí NS. Jinak zákon o VB. Dnes se tak instalují satelity aniž by se někdo někoho ptal, bohužel.
Pokud je střecha v havarijním szavu, co pro to dělá předseda, aby tento stav změnil, dá se tam pak vůbec bydlet? Co na to stav. úřad?
Uko,
V bytových družstvech platí především hierarchie samosprávní.Tedy,první jsou družstevníci,na druhém místě samospráva domu,kterou si družstevníci volí a pak následují orgány družstva.Vše podléhá stanovám družstva.Pokud něco funguje jako u vás,něco není v pořádku.Ale od řešení jsou schůze samosprávy.Pokud samospráva funguje a o dům se stará,tak by o tvé anténě,jejím zřízení,měla vědět.Řešení,které teď uplatňují,vypovídá o tom,že sis anténu zřídil sám bez vědomí samosprávy.Pak se musíš podřídit,nebo na schůzi protestovat a navrhnout řešení.Skutečnost je taková,že střecha skutečně podléhá "nedotknutelnosti"
Její oprava je velice nákladná a firma,která ji bude opravovat,si klade podmínku odstranění všech zařízení,na ní namontovaných.
JABRAKA
jabraka:
anténu od Wi-Fi tam mám déle než, vzniklo družstvo a za její dobu už se vystřídalo hodně předsedů, tento se chopil vlády ne zrovna čistou formou a dělá jen problémy, schůze žadné nejsou, to že mě takto násilně nutí odstranit anténu je jen zase jeho otravování a možná i závist. Anténa je instalovaná tak, že by nepřekážela ani případné rekonstrukci střechy. Rekonstrukce střechy, ale vůbec nehrozí, neboť předseda neustále investuje peníze za zbytečnosti a na tu střechu peníze nikdy nebudou. Střecha zcela normálně umožňuje vstup, pro případné ravize hromosvodů nebo opravy STA. Je to očividný naschvál z jeho strany. Když už z nějakého důvodu chce abych to sundal, tak to mohl udělat jakkoliv jinak a ne tím že přetočil anténu.
Pokud Vám nikdy nikým nebyla oficiálně schválená instalace, je to problém. Prostudujte si stanovy družstva a podle nich zjistíte, jaké má předseda rozhodovací pravomoce. V neposlední řadě by jste se mohl pokusit nabídnout nájem za instalaci zařízení na objekt. Uvidíte, zda se setkáte s tolerancí a vstřícností.
Znovu opakuji, Wi-Fi tam mám už dlouho až teď když se ten magor dostal k moci tak mu asi po roce diktatury vadí. Kdyby se jednalo o nepovolenou montáž tak by asi nemusel postupovat tak, že mi do toho násilně hrabe bez mého vědomí a oháněl by se asi jinými argumenty , ne?
Náš právní řád termín "už dlouho" nezná a nepovažuje ho za argument. Pokud jste anténu instaloval se souhlasem tehdejšího vlastníka domu, pak o tom musíte mít nějaké potvrzení (včetně požadavků na způsob montáže a údržby, časového vymezení ap.), pouhý ústní souhlas (například od tehdejšího správce) bohužel nestačí. Tento závazek bývalého vlastníka (obce?), že strpí vaši anténu na své střeše, by pak mohl (ale nemusel, záleží na formulaci smlouvy o převodu) přejít i na nového vlastníka - družstvo. Jestliže žádné takové písemné povolení nemáte, družstvo zákonitě a logicky považuje vaši anténu za "černou stavbu" a zcela oprávněně žádá její odstranění.
Nejlogičtějším (a za dané situace zřejmě jediným možným) řešením je na nejbližším shromáždění družstevníků přednést žádost o umístění antény a vyžádat si souhlas. Kdo taková shromáždění svolává (a jak často) musí být uvedeno ve stanovách.
Pánové, nic ve zlém, ale problém není v tom jestli mám nebo nemám anténu na černo. Problém je v tom, že aniž by mě z jakýchkoliv důvodů vyzval anténu sundat, tak mi jí bez mého vědomí otočil a čekal co se bude dít. Když jsem jí chtěl vrátit do původního stavu tak mi neumožňuje přístup k anténě, jedině že jí sundám, protože je střecha v havarijním stavu. Střecha se nepropadá, anténa je uchycená bezpečně a střechu nijak nepoškozuje ani neohrožuje. Ani člověk, který by jí seřídil nemůže střechu ohrozit nebo poškodit. Nedavno tam instalovali nové hromosvody, v případě závady tam mohou technici od STA. Je to prostě jeho naschvál, jako plno jiných. Internet mám zaplacený a nemohu jej přijímat. Schůze se pro jistotu nekonají aby mohl vše dělat ve svůj prospěch, družstevní peníze utrácí za nepotřebnosti a tak na opravu střechy nebude ve fondu oprav nikdy dost peněz. Odvolat jej nemůžem, protože chybí hlas. Nadpoloviční většinu má ve svůj prospěch v podobě důchodců, kteří se jej bojí. Na podepisování má dva důchodce kteří mu podepíší cokoliv i zpětně..
Nechci polemizovat o morálních kvalitách soudruha předsedy, nicméně zkuste se zamyslet nad možnostmi bezdrátového připojení. Na většině území by to neměl být problém. Já užívám bez problémů 3G, ale to je v Praze.
Pokud kladně hodnoitíte mou odpověď, pak dík. Pokud to myslíte ironicky, pak jste hloupý, protože nechápete, že v případě tazatele vůbec nejde o bezdrát, ale libovůli pana šéfa - skutečnost, že jde přes Wi-fi na tom nic nezmění. Až budu mít čas, vysvětlím Vám, co je 3G a jak se liší od Wi-fi - rozdíl je asi jako mezí škodovkou a dieselem, lidově řečeno, já o voze, ty o koze.
3G mám, ale to používám na svém NB s kterým se pohybuji v terénu a jsem málo kdy doma, Wi-Fi používá i moje máma na Skype. Zřizovat další 3G nehodlám, už jenom proto, že v těch místech není dobrý signál. A nevidím důvod proč bych měl kvůli vrtochům nějakého blba rušit zařízení, které mi funguje už téměř 10let bezchybně a řádně za připojení platím?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.