Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpověď z práce - nemám školku - co dál?

Od: kikirina* odpovědí: 11 změna:

Dobrý den , potřebovala bych poradit.. Jsem se synem doma na rodičovské dovolené, která mi končí 18. listopadu. Měla bych tedy

19.11. nastoupit do práce, ale bohužel jsme nedostali místo ve školce. Musím dát v práci výpověď , protože zkrátka nevím kam bych syna dala. A nyní nevím co dál, mám jít na sociální úřad nebo na úřad práce? A dostanu vůbec nějakou podporu, když dám sama v práci výpověď? Prosím porad´te, máte někdo podobnou zkušenost? Je to mizerná situace, ve školce nikde místo není. Zkrátka mám práci, ale nemám školku pro dítě a jsem z toho dost rozladěná. Předem děkuji za odpovědi.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

rangy13*
hodnocení

2x

Dobrý den, možností je několik, jen jestli si vyberete tu "na míru". Tak tedy, profesionální hlídání dětí, chůva. Lze počítat minimálně 10.000,- Kč za měsíc. Soukromá školka - ale to máte zase placené, záleží na tom, jestli a jakou v okolí máte - lze předpokládat v rozmezí 3.500 do 7.500 (na základě mých informací z Brna). Pokud neseženete hlídání v rodině ani u těchto soukomých institucí, musíte počítat s tím, že budete do září příštího roku doma. V tom případě si zajdete jen na zdravotní pojišťovnu, kde zažádáte (spíš je to oznámení), že zůstáváte s dítětem po MD doma. Pokud máte jen toto dítě, pak můžete zůstat doma AŽ do jeho 6 let, pokud máte více dětí, tak do 15 let věku dítěte. Má to ovšem háček. Sice nemusíte platit soc a zdrav, být v evidenci úp (což by Vám stejně na příjmech nepomohlo) ale také nesmíte vykazovat žádné příjmy. V tomto případě je to věcí jen a pouze sociálních přídavků a příspěvků, ale v nich udělali a dělají tak razantní škrty a změny, že tak dalece Vám neporadím. Určitě by jste měla nárok na přídavky na dítě a příspěvky na bydlení. Vaše práce není slučitelná s rodinou situací, takže by jste si měla pořádně spočítat domácí rozpočet a zařídit se dle toho. Počkala bych, jak se vyjádří i ostatní.

Já to mám takto. Mám dvě děti, jsem s mladším doma a manžel má na sebe napsané Dohody o vykonání práce. Tu práci dělám já. Jsem "čistá" vůči zdrav. a soc, jsem oficiálně doma, ale příjmy mám.

pt®
hodnocení

2x

"kikino", měla jste se o školku zajímat s velkým časovým předstihem. no nedá se nic dělat, oběhejte, co se dá, snad Vám chlapečka někam umístí. Pokud byste i ukončila pracovní poměr že Vámnemá dítě kdo hlídat, tak to je první věc, na kterou se Vás budou na ÚP ptát. Chcete přece být v evidenci uchazečů o zaměstnání a v tom případě musíte mít hlídání dítěte zabezpečené. Jinak můžete být žena v domácnosti a zdravotní poj. za vás platí stát a to v případě, že: 1. pečujete o jedno dítě ve věku do 7 let a nebo, že: 2. pečujete o dvě děti ve věku do 15 let. Soc. poj. se neplatí, není to povinnost. - stařenka

kikirina*
hodnocení

školku řeším už dávno, ale děti, kterým v době zahájení provozu školky /1.9./ nejsou tři roky u nás zkrátka neberou a místo nikde není. Přitom se příjímaly i děti maminek, co jsou doma bez práce a nebo na rodičovské s dalším dítětem. Mě to docela štve, letos se ani při přihlášce do školky nepožadovalo razítko o zaměstnání jako dříve. Takže je to celé zamotané- mám známou , do práce nechodí a jít nechce, ale dceru do školky dává.. No já já bych zase do práce šla, ale nemám tu školku.. Myslím, že je divný systém přijímání dětí do školky. kikirina

S tou prací je to trochu složitější. Zdaleka ne každý je v evidenci na úřadě práce. Navíc tady máme statisíce živnostníků, tedy lidí, kteří pracují, ale nemají zaměstnání. Těm by se děti automaticky do školky nepřijímaly vůbec? Snad jedině kdyby se znásobily kapacity školek - "pro jistotu". Pokud máte slušnou práci, dá se ještě uvažovat u soukromé školce nebo jiné formě hlídání.

V něčem máte pravdu. Mé vnučce byly 3 roky až 11. 9. a proto byly s přijetím veliké problémy. Chybělo jí zkrátka těch 11 dní. Nakonec byla vedena jako náhradnice a jedno děcko nenastoupilo, tak se nám to podařilo ji umístit.

Jinak v našem okolí berou do MŠ děti nezaměstnaných matek či matek na MD s dalším dítětem pouze tehdy, jedná-li se o předškoláka. Ten poslední rok před zahájením školní docházky je víceméně povinný a takové dítě musí být do MŠ umístěno. Ostatní děti /mladší/ nezaměstnaných matek ale v žádném případě neberou. Jaga.

hodnocení

1x

Nemá možnost manžel, udělat si práci a střídat se při hlídání? U vás v práci není možno si domluvit změnu pracovní doby, podle manžela? Babičky nejsou, stačilo by, než bude nějaká školka? Jde o to, zda se vyplatí přijít o zaměstnání, zůstat doma?

hodnocení

0x

Dobrý den, určitě se zaevidujte na úřadu práce, protože ten za Vás bude odvádět sociální a zdravotní pojištění. Aby Vám nevznikl dluh.

hodnocení

0x

To je to myšlení našich papalášů. V nedalekém městě byly před rokem 1989 celkem dvoje jesle a 5 školek. Jedna z nich byla podniková /od Tesly/. všechno to bylo dostatečně obsazené. Po revoluci došlo k vracení majetku, rušení kdečeho a jsme tam, kde jsme. Ve městě zbyly školky dvě, které praskají ve švech, jesličky zmizely úplně, je plno neumístěných dětí a naštvaných rodičů. Jen tak pro zajímavost - z jedné té zrušené školičky je dneska honosný úřad práce.

Vnučka má od domu ke školce asi 150 m /přes hřiště/. Přesto, že se otvíralo letos další nové oddělení pro 25 dětí, na vnučku se místo nedostalo. Rodiče sháněli, jezdili i po sousedních vesnicích, až ji umístili v jedné zapadlé obci, vzdálené asi 10 km. Bylo to navíc úplně opačným směrem, než oba pracují. Přesto byli rádi i za to. Asi 4 dny před 1. zářím jim volali z té původní školky u nich doma, že jedno dítě nenastoupí, takže naši malou přijmou. Tak jim to nakonec na poslední chvíli vyšlo, ale byly to skoro větší nervy, než při přijímačkách na VŠ. Takhle jsme to všichni společně dopracovali.*zed* Jaga.

moxa*
hodnocení

0x

A dají vám vůbec v práci dohodu?

Jinak je výpovědní doba dva měsíce...

Pokud by se našlo ve vašem okolí "hlídací centrum", bude levnější, než soukromá školka.

Je mi vás líto, to se dnes stává asi často *mala*

hodnocení

0x

Ještě bych dodal k ostatním - jak máte vyřešené hlídání během výpovědní doby - typicky 2 měsíce počínaje 1. dnem v měsíci po doručení výpovědi zaměstnavateli?

doplněno 07.11.11 13:52:

No vida, už mě někdo předběhl...

hodnocení

0x

Zajděte na Úřad, školský odbor. Přijímání dětí schvalují oni. Třeba budou mít řešení. *hej*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]