Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
Mohu vykonávat živnost i když dělám brigádu za 2500-3000Kč měsíčně, popřípadě i více např. 6700Kč?
A jestli ano, tak kolik mi může finanční úř. odečíst apod. info.
Díky moc všem za rady
Ano možné to je. Finanční úřad sám nic neodečítá. Každý živnostník za uplynulý rok podává daňové přiznání, kde uvede souhrn příjmů a výdajů a jejich rozdíl, ze kterého se pak vypočítá daň. Ta je v současné době 15% z hrubého zisku. Samozřejmě se z toho platí také zdravotní a sociální pojištění. Do daňového přiznání už se neuvádí příjmy, ze kterých daň byla stržená v průběhu roku srážkou, a to právě bývá u brigád, které jsou uzavřeny na dohodu.
děkuji za odpověď, já totiž nejsem zkušeny co se týče ŽL a daní apod.
Můžete mi to napsat i laicky?
Vyřízení živnostenského listu a začátek podnikání znamená na začátek zejména sérii registrací na úřadech, spoustu papírování a samozřejmě úplně na začátek úvaha a výpočet, jestli to celé má smysl. K tomu je nutné znát princip výpočtu daní, a obou pojištění. Nemá smysl to tady podrobně vysvětlovat, když je to na spoustě webů velmi přehledně a polopatě. Zkuste si pročíst třeba www.jakpodnikat.cz a pak můžete klást konkrétní dotazy k tomu, čemu nebudete rozumět.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.