Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proplatit dovolenou na neschopence?

Od: kasandra70* odpovědí: 3 změna:

Dobrý den, jsem na rizikovém těhotenství, musí mi zaměstnavatel proplatit zbývající dny dovolené?

Děkuji

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Naopak, v době trvání pracovního poměru Vám zaměstnavatel nesmí dovolenou proplatit. Dokud trvá pracovní poměr, lze dovolenou pouze čerpat.
doplněno 07.11.11 11:40: Avšak požádáte-li zaměstnavatele o poskytnutí dovolené tak, aby bezprostředně navázala na mateřskou dovolenou, bude zaměstnavatel povinen Vám ji poskytnout. Teprve po vyčerpání dovolené můžete začít čerpat rodičovskou dovolenou (nelze totiž souběžně čerpat dva typy volna).

nutria*
hodnocení

3x

já nevím jak je to přesně podle zákona ale mě ji proplatily po ukončení PN a nástupu na MD...kdysi to bylo 6-8 tádnů před porodem...musela jsem ale o to písemně požádat... proč se nezeptáte přímo na účtárně firmy? Jistě Vám paní účetní rády poradí.

Ano, mzdovky to někdy udělají, ale je to špatně - není to podle zákoníku práce. Nevyčerpaná dovolená se proplácí pouze při skončení PP.

§ 222 odst. 2:

Zaměstnanci přísluší náhrada mzdy nebo platu za 4 týdny nevyčerpané dovolené pouze v případě skončení pracovního poměru. Náhrada mzdy nebo platu za tu část nevyčerpané dovolené, která přesahuje 4 týdny, přísluší zaměstnanci nejen v případě skončení pracovního poměru, ale i v případě, že zaměstnanec nemohl tuto dovolenou vyčerpat do konce příštího kalendářního roku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]