Nejste přihlášen/a.
Je mi třináct let a potřebuju nějaké peníze Je nějaká možnost si je vydělat? :. Vím totiž že se na brigády příjmá až od 15 . Děkuji moc za odpověd
Hejkal mi to vzal z klávesnice Nevím, co by mělo být divného na tom, že si chce člověk vydělat pár korun sám - tak by to přeci mělo být
Ve třinácti jsi podezřelé, že chceš brigádu a v patnácti flákač, když si zvykneš na léta bez ní
Nevím odkud jsi, ale ve větším městě by ses s tím měla chytit. Žádný zázračný výdělek to nebude, ale zase se protáhneš venku, takže dvě dobré věci naráz
Tak na venčení jsem taky pomyslel. Ale co když tě pejsek pokouše, nebo pokouše někoho, když ho venčíš, nebo ti uteče? Já vím, e se to stát nemusí, ale může a hned je tu fůra problémů, i právních. Ty přeci nemáč žádnou odpovědnost (tedy právní, jinak věřím, že odpovědné děvče jsi). Tak to zvaž i z téhle stránky.
Ahoj, zkus se poptat, jestli nepotřebuje někdo někoho na roznášení letáků, to je tak jediné co bys ve svém věku mohla dělat ...
Jinak brigády jsou skutečně až od 15 ti let některé i až od 18.
Ter, já nevím, ale ve třinácti se snad ještě chodí do školy, nebo tomu je už zase jinak? jak by chodila roznášet letáky? Kdy bude dělat úkoly? Bože, já už se v ničem asi nevyznám. Ale z vlastní zkušenosti vím, že mně nosí do domu letáky důchodci, mluvím s nimi a stěžují si na malý výdělek a složitost celého toho podnikání. Musí si pro letáky kamsi jezdit, pak to třídit a pak rozvážet, za jekéhokoliv počasí.
Jistě máš milující rodiče. Co se trochu snažit i ve škole, abys peníze mohla vydělat! Přesně takhle, není to dlouho, byla zde položená otázka.Hledáš práci, tak požádej rodiče o práci, kterou budeš dělat pravidelně doma. Třeba každý týden luxování, denně vynášení koše, mytí nádobí po večeři. / nebo dát do myčky a vyndat/. Domluv si to na měsíc. Řekni kolik peněz potřebuješ, zda by jsi je touto formou nemohla dostat? Vyzkoušej to a uvidíš.
Každou jinou variantu, stejně musíš říct rodičům!
Nebo se také podívej kolem sebe, zda nemáte kolem nějakéstarší nemohoucí důchodci, co potřebují donést nákup, nebo vynést smetí apod.
doplněno 07.11.11 13:00:
Jsi děvče ve třinácti už jsi slečna, každý den máte nějaké úkoly do školy, jestli chceš školu zdárně dodělat, musíš se učit. Když přijdeš ze školy domů, ukliď doma. Nevím, jak máte úklid doma rozdělen. Udělej rodičům překvapení. Když se budou ptát, co se děje, můžeš začít vysvětlovat, zda by jsi nemohla dostat kapesné. Když jim řekneš, že chceš dělat nějakou brigádu, za rodiče mohu říct, že ti lepší dám kapesné za úklid, než tě pustit večer někam chodit po domech roznášet letáky.
Mně se moc nelíbí, že by rodiče měli platit dítěti za vykonané drobné domácí práce. Na chodu rodiny se podílí každý její člen a snaží se pomoci tak, aby rodina dobře fungovala. To by pak mohla matka požadovat peníze za uvařené večeře či taťka za natřený plot. Ale chce to sednout si s rodiči, domluvit se, že se budeš dobře učit, doma pomáhat a jaké Ti jsou ochotni dát měsíčně kapesné. Je to i podle toho, jak s penězi umíš nakládat. Vnučka co dostane, okamžitě utratí za pitomosti - bonbóny, sponky do vlasů apod., vnuk neutrácí zbytečně a peníze si střádá, aby si jednou mohl koupit svou největší lásku - modely vláčků.
Jinak je to pravda s těmi letáky, ale není to opravdu moc placené. Mně nabízeli za měsíc roznášení /1 x týdně/ asi 650 Kč. Ale možná, že i to by Ti stačilo. Jinak opravdu až od 15, případně 18 let. Jaga.
A když je Ti trapné si pořád o peníze rodičům říkat, udělejte si společná pravidla, kolik Ti dají týdně, nebo měsíčně, podle domluvy. A co si z toho budeš hradit. Když uvidí, že s penězi umíš dobře nakládat a hned je nerozfofruješ, třeba Ti časem i přidají. Nastavte si opravdu pevné mantinely, abys věděla, že třeba každé pondělí dostaneš stovku a nemusela o to žebrat.
Já jsem si celý život myslela, že by se děti měly učit a naučit, jak zacházet s penězi. Hospodařit s určitou částkou po určitou dobu. Moje dcerky dostávaly kapesné. Ta starší nejprve jednou za 14 dní a ta mladší jednou za týden. Kolik to bylo nemá cenu psát, protože tenkrát se daly koupit za 1 korunu 3 věci v cukrovinkách (lipo, dílek mejdlíčka, energit) Časem se den výplaty kapesného posunuly na jednou za 14 dní u obou a peníze za láhve, které vrátily, byly jejich. Dostaly určitou sumu a s tou musely hospodařit po celou dobu. Za to kupovaly i dárky a platily pokuty. Pokuty byly za nepořádek v pokojíku. Ale nebyla jsem pes. Nahlásila jsem dopředu-Domyju nádobí a zajdu na kontrolu. Už se těším, zase se napakuju." Obě zmizely a pokojík byl jako ze škatulky. Starší v jedné chvíli kašlala na školu. Vysvětlila jsem jí, že já mám výplatru za práci a ona má za práci kapesné. Práci-učení neodstavila, peníze nebudou. Zafungovalo to perfektně. Věděla, že to splním.:D Obě tak věděly, kolik co stojí a jak si peníze rozplánovat. Dnes jsou z nich dobré hospodyně. Vyjít s penězi umí. Neznám, že by si od kohokoliv půjčily.
Johanko, nemohla by ses s rodiči také takhle domluvit? Vysvětlit, na co potřebuješ, kolik potřebuješ a co za to můžeš na oplátku nabídnout ty. A k čemu by pravidelné kapesné bylo. V klidu si to promysli a v klidu to rodičům řekni.
Já bych jen rád připomněl, hlavně se nenech nachytat na inzeráty typu:
"Práce pro každého" nebo "Domácí práce - pošlete mi 300,-Kč a já Vám pošlu spoustu nabídek"
popř. "Manuální domácí práce - pošleme vám materiál za 1000,-Kč, poté odkoupíme výrobky za 2000,-Kč"
a podobně. Jsou to z 99% podvody, žádné peníze nikomu předem.
Letáky nejsou špatný nápad, ale stejně to musí někdo dospělý vzít na sebe a Tebe mít jen jako pomocnici. Roznáší se samozřejmě za každého počasí, nejlepší by bylo chodit dohromady třeba s nějakou kamarádkou nebo se střídat. Často shánějí lidi na roznos v letáku od Kauflandu. Popřípadě se můžeš zeptat přímo v obchodě. Myslím, že by Ti mohli dát kontakt na někoho, kdo to má na starosti.
Jak už tu někdo psal, i sběr bylin je dobrý nápad, ale to je spíš na prázdniny.
Každopádně ať už si domluvíš cokoliv s kýmkoliv, měli by o tom vědět rodiče.
Hodně štěstí.
Jako jedinou možnost vidím pozeptat se po známých a v okolí, jestli někdo nepotřebuje pomoci - např. složit dřevo, posekat zahradu, donést nákup, v zimě uklízet sníh, pokud bydlíte v paneláku tak se domluvit s ostatními, že budete vykonávat úklid společných prostor a oni vám za to zaplatí...a tak podobně.
Oficiálně žádnou brigádu neseženeš, to opravdu až od patnácti...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.