Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak dostat dluh z bývalých podnájemníků?

Od: olmika* odpovědí: 7 změna:

Bývalí podnájemníci mi nedoplatili dluh nájmu. Při stěhování zanechali část svých věcí v mém domě s tím, že si věci vyzvednou po doplacení dluhu. V tom smyslu jsme sepsali i dohodu podepsanou oběma stranami. Bývalí podnájemníci se už skoro rok vymlouvají, že nemají peníze (jde o 7000,-Kč, přitom jezdí na zahraniční dovolené). Dům jsem už prodala a potřebuji se věcí zbavit. Právník mi sdělil, že nejsem povinna věci schraňovat, a pokud na mou písemnou výzvu k doplacení a odvezení věcí nereagují, můžu je vyhodit. Napsala jsem jim už několikrát, vždy reagují výhružkami, že mě dají k soudu pro krádež, pokud to udělám. Řeší tuto situaci směnka, kterou by oni podepsali? A co dál? Oni sází na to, že věci v domě nemohou zůstat, když už jsem dům prodala, snaží se mě dotlačit k vydání věcí bez zaplacení dluhu. Jaká je jiná pomoc?

Děkuji za odpověď, Hanka

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

buss
hodnocení

0x

Co si furt dopisujete, jděte k soudu, exekutorovi.

hodnocení

0x

pomoc? poslechněte radu právníka. také byste si mohla vyčíslit skladné. jenže soudně se domoci svého práva je v tomto státě téměř nemožné. takže věci s klidným srdcem vyhoďte. o krádeži němůže být ani řeč. jek by vůbec chtěli dokazovat, co v domě zanechali.

směnka by dluh určitě vyřešila, ale tu vám zřejmě dobrovolně nepodepíší... to by totiž mohli rovnou raději dluh vyrovnat.

peníze už stejně, s největší pravděpodobností, neuvidíte!

jenicekpoplatnik
hodnocení

0x

Když konzultujete tyto záležitosti s právníkem, tak proč se ptáte na diskusním serveru, kde většina diskutujících si nikdy nepřečetla ani občanský zákoník? Pokud máte věci v zástavě na svou pohledávku (píšete v tom smyslu jsme sepsali dohodu), tak ty věci samozřejmě vyhodit nemůžete. Směnku naopak samozřejmě předložit můžete (pokud na ní není pozdější splatnost) a když dlužník nezaplatí, pak podejte soudu návrh na vydání směnečného platebního rozkazu.

olmika*
hodnocení

Děkuji za odpověď, ale nerozumím tomu. Komu můžu předložit směnku? Jaká na ní musí být splatnost? A pokud jsou v domě jejich věci, které na seznamu nejsou, ty vyhodit můžu?

atreus*

S tou směnkou se odpovídající domníval, že máte od nich směnku podepsanou.

Pokud ji od nich nemáte, tak, jak již výše uvedeno, vám ji nepodepíší.

hodnocení

0x

Pokud Vám vyhrožují, nedejte se zastrašit a pohrozte jim také. Upozorněte je na to, že oni jsou Vašimi dlužníky a že na ně podá Váš právník žalobu o zaplacení, pokud nezaplatí do tehdy a tehdy a věci, že jim dáte někam na jejich náklady uskladnit v přítomnosti svého právníka a dalších dvou svědků a dokud Vám nezaplatí dlužnou částku, poroste jim další dluh za uskladnění.

Na hrubý pytel zkrátka patří hrubá záplata a třeba to na ně zabere.

lui*
hodnocení

0x

Nezbývá než soud. Tady máte zástavní právo popsané. Co a jak lze a nelze.

zakony.kurzy.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]