Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěl bych se zeptat na co mám ze strany matky nárok, když je mi 20 a studuju střední školu (nástavbové studium).Dostávám 500Kč na týden z toho 40kč dám denně za autobus, na víkend mám 100-200kč.Jde s tím vyžít, když si předem nakoupím v obchodě, ale tam se nedostanu, protože ve škole sedím 9h a pak si ještě přivydělávám abych něco měl.V domě mám v průměru 10 stupnů a to v koupelně i na zachodě (v zimě i pod nulou).Kuchyn skoro nemám, jen pár lavic a skříní v místnosti.Jídlo si musím kupovat sám, peru si sám, teplou vodu si musím ohřívat v průtokáči ze kterého ji přelívám do vany abych se mohl umýt, el. radiator si do koupelny ani na záchod dát nesmím, jinak bych plítval elektřinou.
Matka si s manželem postavili vedle domu dílnu, kde pracují a vedle ní si zařídili koupelnu s WC, sprchou a kompletní kuchyň, mají tam vytápění a zhruba 25C, jídlo si kupujou jen pro sebe a já tam mám zakázano jít, musím být v domě, kde je zima a vodu si můžu sem tam ohřát v průtokáči a když sem se ptal jestli bych se mohl umývat tam, tak že nesmím, protože její manžel s tím nesouhlasí.
Je tohle normální? Žiju takto už několik let, ovšem když už jsem dnes nemohl ani dostat peníze na autobus, abych se dostal do školy, tak mě to přestává bavit..Můžu něco dělat, nebo můsím vydržet než se odstěhuju?
Obávám se, že se dá dělat jedno pokud se nechcete soudit - odejít a postarat se o sebe. Vyživovací povinnost trvá, než je dítě schopno se samo živit Viz zákon o rodině.
Matka pracuje jako OSVČ, jeji manžel dělá s ní, nevim jeji příjem, ale rozhodně není malý, když si mohli dovolit auto za 500 000. Já si přivydělával v obchodním domě, abych si mohl přispět k tomu málu co dostanu a posledních pár měsíců jsem pracoval, abych si mohl koupit auto. Myslím, že tohle by soud neuznal vzhledem k tomu, že jsem měl příjem a mám majetek. Úplně vidím jak by to dopadlo..Dítě je schopné si přivydělat samo, má majetek v hodnotě X Kč, který by po zpeněžení mohl přispět k jeho výživě, zamítnuto..
Tak to se pletete. Pokud studujete, nejste povinen se sám živit. Lehce se zjistí z odvodu daní, popř. majetku kolik vydělávají a z toho se vypočítají alimenty. Vidíte to moc černě...
Klidně se ptejte dál, nebojte se bojovat za svá práva. Zajděte na sociální odbor, nebo za nějakým právníkem. Sestaví vám zdarma žalobu na přiznání výživného.
Já bych měla jednu technickou - tazatel se sám neživí. Dostává měsíční výživné cca dva tisíce plus (jestli ho chápu dobře) má zdarma bydlení. Soudem může docílit třeba toho, že mu matka místo dvoutáců bude platit čtyři, ale na oplátku ho vyhodí z domu. Třeba.
doplněno 04.11.11 21:20:I když tedy nezmiňuje výživné od otce (předpokládám, že "manžel matky" jeho otec není), tak tam by to nejspíš mohlo jít.
Otec žije někde v Praze, mám ho v RL, ale nikdy alimenty neplatil, už se to kdysi řešilo ale nedořešilo..Vyhodit mě může no, toho je schopná...
Zase pokud by vás vyhodila z domu, tak by sakra musela přitlačit na výživném. A s tím otcem by to nebylo marné dořešit. Pokud není bezdomovec, tak by ho přinutili.
No, sakra ani ne, záleží na okolnostech a náladě soudce. Jako mzdovka jsem loni zaměstnanci srážela exekuci na výživné na studující dospělé dítě 3.500 Kč měsíčně. Mzdu u nás míval kolem dvaceti čistého a pokud vím, tak o kluka se jinak nezajímal, takže nehrozily třeba další peníze bokem, které by soud zohlednil. A z logiky věci pokud má tazatel málo, měl by se prvořadě obrátit na toho rodiče, od kterého nedostává nic. Jinak při vyhrocených vztazích, které tazatel soudem nejspíš dorazí, bude matka u soudu pravděpodobně argumentovat, že syna finančně i materiálně podporuje dostatečně, když ten ani nemá finanční potřebu požadovat výživné také po druhém z rodičů.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.