Nejste přihlášen/a.
Dá se koncem roku na penzijko vložit celá roční částka s tím, že mi připadnou všechny státní příspěvky tak jak je to u stavebka, nebo dostanu příspěvek jen za zbývající měsíce po založení pojištění. Poradci tvrdí každý něco jiného.
Vždycky to bývalo tak, že abyste měl nárok na tu podporu od státu, musel jste spořit pravidelně každý měsíc. Pochybuji, že se to změnilo. Penzijní připojištění není stavební spoření. U penzijního připojištění proto je nutné spořit pravidelně a podle vložené částky za měsíc je přičtena ta podpora od státu.
Pokud chcete od státu příspěvek na penzijní připojištění, musíte mít v daný měsíc připsaný vklad ve správné výši na váš účet podle smlouvy. Zpětně se podpora nevyplácí, ale lze si vložit peníze na tento účet dopředu a fond bude postupně podporu nárokovat dokud se tato předplacená suma nevyčerpá. Lze předplatit na libovolně dlouhou dobu, ale jako investice se to nevyplatí.
Jinak státní příspěvky se nepřipisují každý měsíc, ale fond je u státu nárokuje za každé uplynulé čtvrtletí a stát má na jejich výplatu další dva následující měcíce.
Ze zkušenosti, pár let nazpět, když jsem "zapomněl" a posléze vložil v jednom měsíci částku za ten měsíc + za dva předchozí, došel podle výpisu příspěvek za všechny tři. Za celý rok ale nevím.
doplněno 04.11.11 11:13:Kdybych to neviděl sám na papíře, taky bych tomu nevěřil. Schválně jsem to ale tenkrát kontroloval, protože jsem očekával, že ty dva prošlé měsíce nedostanu.
Když mi končila smlouva na důchodovém pojištění, rozdělila jsem konečnou částku na dva díly. Jeden díl jsem nechala převést na můj běžný účet a s druhým jsem zahájila novou smlouvu na 5 let. S celou částkou najednou. Takže neplatím měsíčně, ale z toho, co jsem tam vložila najednou, rozpočítali platby na každý měsíc, po dobu pěti let. A toto jsem udělala už podruhé. Státní příspěvek tím pádem mám stále, u všech tří smluv. Důch.připojištění jsem zakládala u Vojenského penzijního fondu, pak fond ještě 2x změnil majitele a teď patřím AXA.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.