Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
zaměstnavatel mi nabídl pracovní smlouvu s minimální mzdou a k tomu abych si zařídil vedlejší Živnostenský list nebo jak to říkal. Prý budu dostávat víc peněz a jelikož se jedná o ŽL vedlejší nebudu se muset starat o účetnictví a nebudu muset podávat daňové přiznání atd. Nevím vůbec jak to chodí na ŽL a rád bych se zeptal jestli v tom není nějaký zádrhel a zda je pravda že se nebudu muset starat o účetnictví, na internetu sem se dočetl, že ne pokud nebudu mít vyšší zisk na ŽL než cca 60tis. / rok. To ovšem mít budu.
Děkuji za všechny odpovědi a rady.
O účetnictví se starat musíte. Když máte živnost jako vedlejší výdělečnou činnost, tak si daň. přiznání děláte sám nebo si to raději necháte zpracovat účetním. Jen je to jednodušší v tom, že daň odvádíte jednou za rok a to poměrově. Doporučuju vám navštívit jednak jakpodnikat.cz/... a pak také nějakou šikovnou paní účetní.
Výhodou je, že nemusíte být závislý úplně na s výdělkem na zaměstnavateli. Nevýhodou je, že pokud se v této problematice nevyznáte a věříte zaměstnavateli každé slovo, tak vás oškube...
Když jste zaměstnanec, tak za vás měsíčně platí zálohy na pojištění a musí se o vás starat. Zajistit sociální zázemí a pracovní pomůcky. Když jste externí pracovník jako živnostník, tak se o sebe musíte postarat sám a stejně tak zálohy.
Je rozdíl jestli jste zaměstanec se živností , nebo jen živnostník, ale na každá pád máte povinnost vést si jednoduché účetnictví.
Děkuji za odpověď.
Mám mít pracovni smlouvu u jednoho zamestnavatela a chce po me abych si zalozil i ŽL aby mi mohl ty penize davat na zivnost a aby to nemuselo byt v pracovni smlouve a tudiz aby se neodvadeli tak velke poplatky statu.
Co se tyka ucetnictvi, zvladnu to jako uplny amater v ucetnictvi si vest sam.? A take bych se rad zeptal jak to je s tim když budu mít zisk vyšší než oněch cca 59tis. / rok.
Pokud máte zaměstnanecký pracovní poměr a k tomu živnost, tak si vedete jen příjmy a výdaje a nějakým free prográmkem vystavujete faktury a objednávky a celé to pak jednou za rok dáte účetní, která to zpracuje tak aby to bylo vpořádku.
S příjmen nad 59 tisíc vám neumím poradit, protože o tom nic nevím. Moje osobní zkušenost velí, aby odborné věci dělali odborníci - v tomto případě účetní.. Mám jen nejasné tušení, že to má vliv na poměrnou paušální daň..
Přečtěte si živnostenský zákon, jaký vedeljší ldyž se ani ŽL nevydává. A to účetnictví by dělal kdo, vy mu něco vyúčtujete a co pak? No a pak pojištění s a z a daň z příjmu. Je třřeba se nad tím zamyslet, má-li to cenu.
Čtěte zákony a ne co je na intu pokud to není citace zákona, či odkaz, ovšem při dnešních rychlých změnách... nejlépe sbírku zákonů.
Ano, jemu to usnadníte.
Zákony čtu a vyznám se v nich, ale v tomto bohužel ne, na vaši radu se do něj podívam.
Ve finále jde o to že sem chtěl čistou mzdu 15tis. ale zaměstnavatel si to nemůže dovolit, tak mi nabídl minimální mzdu plus že by mi zbytek do 15tis doplácel fakturou na ŽL. Tak nevím zda nemít tich 15tis hrubého (12,5tis čistého) a nemít problémy a starosti navíc díky účetnictví, placení sociálního a zdravotního atd.. To jsem se zase dočet :D : pokud budu mít vyšší příjem z živnosti než ze zaměstnátní tak si musím platit pojištění i z živnosti.
" jinjik", Vy vidíte rozdíl =2500,- Kč, ale nevidíte další Vaše výdaje a povinnosti ohledně podnikání. Rozhodně Vám doporučuji zůstat v pracovním poměru za =12.500,- Kč, získejte nějaké pracovní zkušenosti do praxe a určitě absolvujte alespoň nějaký kurs na účetnictví, jelikož se opravdu ptáte na základní věci. To, že máte Bc, neznamená, že máte praktické zkušenosti. podívejte se alespoˇna stránky o podnikání. - stařenka
To by byla debata na dlouho ohledně tohoto tématu. Spíš se vás zeptám jak byste se zařídili vy v mé situaci vzít 12,5tis /měsíčně na pracovní smlouvu, nebo 15tis v kombinaci PS a ŽL, s tim že bych na PS měl minimální mzdu.
Zustan jenom zamestnanec a snaz se o tech 15 000,- , budes na tom lip a budes mit cistou hlavu.
Ten tvuj zamestnavatel je peknej vycuranek, on na tobe chce usetrit ty penize, co za tebe musi platit a zjednodusit si ucetnictvi.
doplněno 03.11.11 15:54:Jeste pro zajimavost doplnim par veci, nebude ti muset platit dovolenou, marodeni, neco se mu nebude libit a muze te rovnou vyhodit a bez vypovedni lhuty, kdyz nebude prace, tak ti nemusi zaplatit, takhle mas aspon neco malo jistyho, tak ted uvazuj.
A zadny vedlejsi ZL neni.
Tich 15tis cistyho mi bohuzel neda, to vim..:/ ale asi si necham tich 15tis hrubyho aspon a treba budou casem naky bonusy atd. a mimochodem nevite jestli se z techto slozek (bonusy, premie) plati pojisteni.? se plati snad jenom dan ne.?
A pokud nebudou bonusy tak uvidim jak to pujde, je mi 23, dodelal sem bakalare a nebudu delat nakyho vocasa za 12,5tis... jenze ted to tou praci neni zrovna slavny..
Nevím, proč si myslíte, že z bonusů a prémií by se nemělo platit pojistné. Takřka všechny mzdové složky, které podléhají dani, podléhají i odvodům pojistného. S přesně vyjmenovanými výjimkami, jako je např. odstupné.
Pokud budete opravdu pracovat za 12,5 tis., tak za "vocasa" určitě nebudete. To z Vás dělá spíš to, že ač vysokoškolsky "hrdě vzdělaný" projevujete znalosti jako jedinec, jehož nejvyšší metou ve vzdělání byla 7. třída základní školy a oprávnění na VZV získané již na třetí pokus.
Jestli chces, tak si ten ZL udelej, ale pro nej delej dal jako zamestnanec na pracovni smlouvu a sam si pak delej po pracovni dobe na ZL neco svyho.
"je mi 23, dodelal sem bakalare a nebudu delat nakyho vocasa za 12,5tis." - vidím, že máte hodně sebevědomí.
Jen tak, abych šířil osvětu doplním, že "zaměstnávání na živnosťák" vždy bylo, je a bude nelegální.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.