Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nepřihlášení se k placení DPH - pokuta, proml

Od: josifek* odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,
pravě jsem zjistil že jsem měl v roce 2009 tržby za posledních 12 měsíců větší než 1 000 000 korun tudíž jsem se měl přihlásit k placení DPH. To jsem ale neudělal. Jaké mi za to hrozí postihy a jaká je promlčecí doba tohoto přestupku (nebo co toje)
Děkuji za odpověď

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Je to porušení daňové povinnosti (zákon 235/2004 sb. § 98). Vyplývá z něho 5% pokuta, 20% penále +úroky. V horším případě se to dá posuzovat i jako krácení daně podle § 148 TZ.
josifek*

Díky moc za odpověď. Ještě bych se chtěl zeptat z čeho a jak se počítají ty procenta pokuty a penále. Pokud bych měl tržby 100 000 měsíčně.

Mrkněte na
www.podnikatel.cz/clanky/nepodali-jste-danove-priznani-cekejte-sankce/. Najdete tam i odkaz na daňový řád.

sebod*

Dlužné penále se nevypočítává z tržby, ale z výsledného DPH. To znamená - Vy jste něco koupil za cenu s DPH. Pak jste cosi prodal - opět za cenu s DPH. Tyto dvě hodnoty DPH mezi sebou odečtete. To, co jste takto získal na DPH navíc, to odvedete státu. Může se však také stát, že např. více investujete, koupíte větší zásoby apod. - potom jste na DPH vydal větší částku, než jakou jste přijal. V tom případě Vám FÚ přeplatek vrátí.

Napište mi na vnitřní poštu. Zkusíme se na ten Váš problém podívat. Třeba něco vymyslíme.

doplněno 04.11.11 10:51:

navíc tím, že jste měl být plátcem DPH, tak se Vám změní celé daňové přiznání za ten rok, protože Vy jste si dával jako nákladovou položku cenu i s DPH, ale mohl jste tam dát pouze cenu bez DPH. Je to na předělání celého účetnictví *zed*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]