Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Materska chaos

Od: donamimona* odpovědí: 4 změna:

prosim o pomoc
DObrý den,
jsem v 24. týdnu těhotenství (TP 18.2. 2012), první dítě. OSVČ od 2010, platím pouze sociální a zdravotní základní pojištění, ne nemocenské připojištění. Přítel (bude napsán v rodném listě jako otec dítěte) je zaměstnaný min. 5 let a platí nemocenské p. Měla bych jen dotazy ohledně mateřské a rodičovské. Shrnu to do bodů, ať z toho není slohovka :).
1) na netu jsou popsány nějaké nové změny v 2012, ale je tam, že to ještě neprošlo senátem - nenašla jsem žádnou aktualizaci, nevíte v jakém to je stadiu?
2) máme v plánu, že si o MD a následný rodič. p. zažádá přítel, abych nemusela spadnout do 4 leté varianty (chtěla bych 3 nebo 2-letou)...pak to přepíše na mě. V té nové verzi je napsáno, že to bude o moc jednodušší teď od 2012...samosebou nijak blíž nespecifikováno...co tím myslí?
3) jak dlouho před porodem musím o dávky (porodné, MD, rod. P.,...) požádát a kde? Popř. přítel, pokud to jinak nepůjde.
4) nově se celá agenda MD a rod. p. má prý přesouvat ze sociálek na pracák...když budu chtít nějaké info, tak se zeptat už teď na pracáku?
Na netu nějaké info je, ale já z toho opravdu nejsem chytrá.
POkud si někdo najdete čas, budu Vám vděčná za info.
Veronika.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Já změny v RP nesleduji nijak podrobně (už se mne netýkají), tak jenom tak co jsem postřehla... neruším za stoprocentní správnost...

1) podle dnešního článku na Peníze.cz to stále ještě neprošlo senátem.

2) jestli jsem to dobře pobrala, tak jednodušší by to mělo být v tom, že by otec dítěte nemusel nastoupit na mateřskou, a přesto by vám vznikl nárok na volbu délky rodičáku. Nemuselo by se tedy kolem toho tolik papírovat a přehazovat příspěvek z jednoho rodiče na druhého.

3) o rodičovský příspěvek se žádá nejdříve po porodu, tedy před porodem rozhodně ne. Před porodem byste žádala o mateřskou, pokud byste na ni měla nárok, což (jak píšete) nemáte. Otec dítěte taky nemůže před porodem o mateřskou požádat, ptž otec smí na mateřskou nastoupit nejdříve šest týdnů po porodu. O rodičák (i porodné) se žádá na kontaktních pracovištích úřadu práce, ten svůj si můžete najít tady v adresáři:

portal.mpsv.cz/...

4) o tom, že by se mateřská měla přesouvat z OSSZ na ÚP nic nevím, nicméně RP se na ÚP vyplácí už nějaký ten rok. Ovšem ptát se teď, v tuto chvíli, mi přijde předčasné, ptž dokud zákon nebude kompletně schválený, se stejně nedozvíte nic určitého.

donamimona*
hodnocení

Dekuji moc za odpoved, rozhodne vite vic nez ja.:) Pekny vecer.

martinaa*
hodnocení

0x

Na prvni tri Vam bohuzel neodpovim, to se tyka socialky, ale bod 4. - uz par let vyplaci rod. prispevky "pracak", ovsem je to od nich jaksi oddelene (oddeleni statni a socialni podpory). Ale budovou to je pracak.

donamimona*
hodnocení

Dekuji moc za odpoved, tak jak to pisete, to prave bylo a ted to nema mit se socialkou nic spolecneho...ani MD ani rod. prispevek...tak je to tam aspon napsane, co se tyka tech zmen od 2012, proto jsem z toho zmatena...ale stejne dekuju.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]