Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
odpovědí na toto téma je tu více, ale tak nějak žádná nekopíruje můj případ. Letos jsem se rozvedla, byt. v družtevním vlastnictví se přepsal na dceru (manžel potřeboval peníze). V průběhu pak došlo k rozvodu dohodou, kde byt připadl mě (avšak již v té době byl dcery - české soudy). Takže být je dcery. Poté se nám z důvodu jeho dlouhodobé nepřítomnosti povedlo jeho trvalé bydliště nahlásit na úřad. Nyní si odmítá převzít věci s tím, že je prozatím nemá kam dát. V dohodě je však napsáno, že se do měsíce vystěhuje. Co s tím? Bojím se, že bude dělat problémy a poukazovat na to, že došlo k převodu bytu v průběhu rozvodu (darovací smlouvou, kterou podepsal i on) a že o byt přideme. Taky se bojím, že na mě hodí nějakou půjčku z dob manželství, o které jsem samozřejmě nevěděla. Nevím kam ty peníze dal. Co s tím? Mohu ho soudně vystěhovat? Mohu normálně věci vzít a vyhodit a vyměnit zámek? Díky. P.
Dle mojich zkušeností by problém s bytem neměl být. Máte darovací smlouvu jím podepsanou a rozsudek soudu. Pokud u vás nemá již trvalé bydliště, určitě máte právo vyměnit zámek. Napsal bych mu doporučený dopis, ať si do dejme tomu 15 dnů vyzvedne své osobní věci, jinak je uložíte do placené úschovy. To myslím poskytuje i nějaká soudní instance, nebo exekutor. To by ho mělo odradit od zdržování.
Zámek vyměňte, a co to má u Vás za věci? Jen svršky? Snad Vám tolik nepřekáží, přece Vám řekl, že nemá kam jít, tak zase to chce trochu lidskosti. - stařenka
Dobrý den, pokud máte pravomocný rozsudek o rozvodu, pak můžete zámek vyměnit. Soudní vystěhování je také samozřejmě možné, ale počítejte s tím, že je to příliš zdlouhavá záležitost. Jednodušší řešení je, zbalit věci a poslat mu je tam, kde bydlí, popř. k příbuzným. Dobré je, pořídit si fotodokumentaci věcí a mít svědka. V žádném případě však nemůžete věci vyhodit.
Kde je láska,která kvetla? Byt se převedl na dceru, tím přišel manžel o všechen majetek, který jste měli společný. Dovedu si živě představit, proč jste byt s manželkou na dceru převedli. Máte pravdu půjčky a pod. vás mohou strašit. Manžela jste odhlásila, tím s ním nemáte nic společného. Co vám udělá, když je odhlášen, nechat těch pár hadříků, co u vás má nechat v taškách někde v šatně? Jak je vidět, vy jste v bytě u dcery zůstala, představte si, venku je -25 a váš manžel / bývalka/ jako bezdomovec, spí venku v trubce? Možná to oblečení bude potřebovat! Pamatujte na to.
Není to tak jednoduché jak vám zde radí. Podle občanského zákoníku platí, že dárce se může po obdarovaném domáhat vrácení daru tehdy, pokud se obdarovaný chová k němu nebo ke členům jeho rodiny tak, že tím hrubě porušuje dobré mravy.
Dobrý den, děkuji za odpovědi, ať už jsou jakékoli. Věřte, že snaha udobřit se byla. Manžel se však pracovně vydal mimo domov a pak už se jen ozýval o peníze, které měl spíše nosit do společné domácnosti. Snaha řešit byla, ale odpovědi "nač jsou třeba ty peníze" nepřicházela. Své vypořádání jsme udělali tím, že jsme mu peníze poskytly, avšak se ozýval o další a další. Přišla jsem díky němu o všechny úspory a jaká byla první reakce při žádosti o rozvod? "Zapomeň na byt" I toho jsem byla rozhodnuta se vzdát. Než přisel s tím, že potřebuje peníze zas. Do toho se již vložili děti (které ostatně poskytly peníze, které jsem sama neměla). A to byl důvod, proč se přepsal byt darovací smlouvou v průběhu o rozvod. Kde je ta láska, která kvetla? Nevím, sama se teď divím. Z odstupem času přicházím na to, že ho vlastně neznám. Nevím kam zmizely peníze, které jsme společně naspořili. jistě něco se pořídilo ale ne vše bylo utraceno za domácnost, o financích se nikdy bavit nechtěl.
Jaký je důvod proč se chci zbavit těch pár krabic které tu mám? Chci na všechno zapomenout. Co se týče darovací smlouvy, máte pravdu. Lepší by bylo udělat asi smlouvu kupní. Prostě se to vyřešilo takto. Už jsme mu nechtěli dávat peníze pro nic za nic.
petul
Aspoň jste to tu některým rejpalům vysvětlila. Já mám podobný příběh své nynější manželky, které jsem musel pomáhat vyhnat manžela z trv. bydliště ještě po 5 letech.
Předpokládám že dcera, které jste darolvali byt v tomto bytě s vami nebydlí. V návaznosti na rosudek sepište s dcerou nájemní smlouvu. Díky tomu můžete vyměnit zámky( změna nájmníka).Poté všechny jeho věci zabalte označte a klidně uložte třeba do sklepa.Toto mu oznamte dopisem s doručenkou. Jedná se o to kdyby k Vám přišla exekuxe tak jim je vydáte a oni se již nebudou zabývat zbytkem domácnosti.
"petul", možná by teď mohla dcera byt darovat Vám, nebo Vám jej za symbolickou částku prodat, děti by stejně dědily po Vás. Jen mně to tak napadlo. - stařenka
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.