Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.Ctěla bych si ještě do konce roku nechat udělat nový cestovní pas.Ten starý mi sice ještě platí,asi necelé 2 roky,ale nechce se mi pak dávat za nový 1200,-1500,- Udělají mi nový,když mám ještě platný?Ten starý bych si chtěla nechat-z nostalgie,razítka z dovolených,stará fotka,tak abych ho nemusela vracet,mám v plánu říct,že jsem ho nechtěně vyprala v pračce,tudíž mechanicky zničila a vyhodila.Co myslíte nebudu mít kvůli tomu nějaké sankce? Díky za odpověď!
Občan je oprávněn mít více platných pasů současně.Platné cestovní pasy České republiky jsou vydávány na základě zákona č. 329/1999 Sb., o cestovních dokladech, ve znění pozdějších předpisů.
doplněno 30.10.11 15:01:Pokud by s tím byl problém řekni že se chystáš cestotovat do Izraele a poté do muslimských zemí. Sami ti to nabídnou.
Cestovní pas je majetkem státu, takže při výměně musíte starý pas odevzdat.
Kdykoliv (v době platnosti i po ní) můžete oznámit jeho ztrátu, zničení nebo krádež. V případě ztráty či zničení vám hrozí pokuta až 10 tisíc Kč (záleží na tom, do jaké míry jste porušila zákonnou povinnost doklad před ztrátou či zničením chránit), v případě krádeže musíte počítat s policejním vyšetřováním (a také s případnou pokutou, pokud byl pas zloději až příliš snadno k dispozici). Budete-li mít věrohodné vysvětlení okolností zničení, ztráty či krádeže (ideálně s nějakým dokladem oné události, např. požáru v kempu, převrhnutím raftu na divoké vodě...) zaplatíte nanejvýš jen symbolickou pokutu a poplatek za vystavení nového dokladu. Jestliže díky takovému oznámení přijdete k novému pasu a ten starý si ponecháte, chraň vás pámbu ho někde (třeba z roztržitosti) použít - to by už začínalo páchnout trestným činem.
Mimochodem, k nostalgii by vám klidně mohl stačit i pas naskenovaný, ne?
Mám takový dojem že starý pas se odevzdává,pokud ho neodevzdáte riskujete pokutu stejně jako u OP ,jediná vyjímka je snad při krádeži...určitě Vám to někdo upřesní
Je to tak,pokud starý pas nevrátíte,nový nedostanete.Je to proti zneužití.Rovněž všechny doklady zemřelých se musí odevzdat,jsou tam enormní pokuty.
No nevím,ale když budu tvrdit,že pas jsem prostě rozmočila v pračce,tak nevidím důvod k ,,enormní pokutě,,! Vypraná a zničená občanka je celkem běžná věc a pokuty se neplatí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.