Nejste přihlášen/a.
Dobrý den!
Nad mým balkónem mají sousedé na okně na venkovním parapetu dýni s hořící svíčkou. Není to dobrý pocit, zvonila jsem u nich, ať si to dají jinam, ale vysmáli se mi, že jsem přehnaně strašpytel. Myslíte, kdyby to spadlo dolů na můj balkón, že by nám to mohlo poničit balón nebo okno nebo že by to mohlo i něco podpálit? Nebo mám zbytečné obavy?
když si představím, že i když dýně je vydlabaná, dutá, a nemá velkou váhu, při pádu by mohla rozbít křehčí předměty, polámat květy a pod. kdyby třeba při pádu odpružila od šňůry na prádlo a rozbila okno, zbytky najdete na zemi a zdokladujete sousedům náklady na opravu...
jedno podlaží má výšku okolo tří metrů, dá se předpokládat, že při pádu a dopadu svíčka zhasne... pro klid v duši bych na těch pár dní dal hořlavé věci jinam...
Čím víc domluv, tím víc pomluv! To říkala moje babička. Někdy se stane, že kvůli zcela zanedbatelné maličkosti se dříve snášenliví sousedé rozhádají na život a na smrt, do několika generací a může to skončit až u soudu. Vycházím s lidmi dobře, ale z naší vesnice a okolí podobné odstrašující případy znám.
Jak už rádci psali - při případném pádu vydlabané dýně by svíčka zhasla. A pokud ne, jistě na balkóně neskladujete hořlavý materiál - třeba seno, papíry do sběru, či dřevo na podpal. A těžká jistě také není, takže by nezpůsobila nikomu otřes mozku, snad jenom úlek. Jak už někdo psal, buďte ráda, že nad Vámi nebydlí horda cikánů. To by k Vám nepadaly dýně, ale pivní flašky, odpadky, občas by se Vám na ten balkón shora třeba i někdo vymočil. A trvalo by to po celý rok, kdežto ta dýně tam bude sotva pár dní. Tak to vydržte a nedělejte kvůli tomu bouři ve sklenici vody! Jsme jenom lidi a věřte, někdy jsou problémy se vzájemným soužitím daleko, daleko horší. Jaga.
Pokud dům patří družstvu, asi bych dotaz nahlásila na družstvo, pokud městu, tak na MÚ. - stařenka
Víte, mě tato situace silně připomíná pozici mé známé, která se dopustila toho ,,zločinu´´, že zjistíc že má hudebně nadanou dceru, zakoupila piano. A dcera ,,naprosto překvapivě´´ na toto piano občas hraje - přičemž nikdy ne po 18 hodině. Ale to stačí jedné ze sousedek k tomu, že nejen že tříská do radiátorů, kdykoliv začne hrát, ale snaží se dělat potíže přes koho to jen jde. Aktuálně to směřuje k trestní komisi, kde se však dotyčná paní zřejmě podiví, neboť jsem známé dohodil právníka, který chystá na dotyčnou stížnost pro šikanu.
Má rada zní - buďte rádi, že máte sousedy s dýní na balkóně a ne bandu hnědočechů, kteří dělají z bydlení v domě peklo. Ano, pád dýně samozřejmě, může způsobit nějaké škody, ale přesto říkám - buďme k sobě tolerantní!
Ovšem může se stát, že dýně spadne z výšky na někoho, nedej Bože na dítě a to už by byla ta nejhorší alternativa. Mně to nepřijde normální cpát dýni na parapet. - stařenka
A co takhle
DOMOVNÍ ŘÁD
Čl. 7
VYVĚŠOVÁNÍ A VYKLÁDÁNÍ VĚCÍ
1. Nájemce nebo vlastník bytu nesmí bez písemného souhlasu družstva, příp. ostatních
vlastníků umisťovat na vnější konstrukce např. balkonů, lodžií a oken, na fasádu, na
střechu a anténní stožár jakákoliv zařízení a předměty.
2. Květiny v oknech, na balkónech apod. musí být zabezpečeny proti pádu. Při zalévání je
třeba dbát na to, aby voda nestékala a nesmáčela zdi.
3. Pro stavbu a instalaci venkovních rozhlasových a telefonních antén a jejich svodů je třeba
předchozího písemného souhlasu družstva, příp. ostatních vlastníků. Stavební úřad může
nařídit přeložení nebo úpravu antén, které ohrožují stavební stav nemovitosti nebo
bezpečnost okolí anebo ruší vzhled domu.
Čl. 8
A kdo má bát ke komu tolerantní? Já tu dýni nemám na okně! To mám tolerovat to, že mi to spadne na hlavu nebo mému děcku? To si k vůli nim nemůžu ani otevřít okno či pověsit prádlo na balkón? Vy máte teda názory...
Sice nechápu, jak souvisí sousedova dýně na jeho balkoně s Vašim oknem natož Vašim prádlem, ale napíšu Vám jen jedno : Sousedské spory jsou jedny z nejurputnějších a nejhůře řešitelných pří. Jako studijní materiál lze s nadsázkou doporučit filny csfd.cz/... a pod. Můj názor je ten, že pokud mě soused neobtěžuje, neobtěžuji ani já jeho. Dýni na balkoně skutečně nepovažuji za obtěžování, zejména proto, že ji tam těžko bude mít do Velikonoc. Prostě jde o amerikanofila, který si potrpí na Heloween. Ale to je jen rada. Klidně se do souseda navážejte dál, populární je třeba trestní komise , městská policie a pod. Až se Vám ho podaří dostatečně vytočit, pak zde budete možná řešit to, že Vám soused dělá soustavně naschvály a z bydlení peklo. Nebudete první a jistě ani poslední.
Hergot, co sem porad vsichni pletete ameriku? Halloween NENI americky svatek, to je porad dokola...
Jasně že není. Akorát loni jsem byl v Atlantě u ségry touhle dobou a stěží šlo najít barák bez svítící dýně. A u nás v našem maloměstě dýně dlabou taky Američani, co nás učí english. Taky to mají na balkóně - že bych je mazal prásknout? Akorát to mají na balkoně svého baráku, ale co kdyby ta mrška dýně spadla na nějakého chráněného ptáčka,či myšku, nebo nedejbůh chytla nějakou faleš a servala sousedům prádlo...
Docela mi prijde, ze prehanite... delam dlouhy cas s detmi, dyne dlabeme, davame na parapety. Nikdy jsem nezazila, ze by se dyne samovolne posunula a spadla a u toho jeste stihla neco zapalit. Za prvne vydlabana dyne je relativne lehka (neverim, ze by sousedi meli na malem parapetu osmikilovou potvoru), a za druhe - pri prekoceni a padu svicka 100% zhasne. Ze by Vam zapalila vlhke pradlo, je krajne nepravdepodobne.
Ze neotvirate okno ci nevesite pradlo je dle me slusne paranoia (a nad sebou mam troje sousedy, vim, o cem mluvim )
Viz příspěvek kata99 s citací domovního řádu.
Považuji za nesprávné a nezodpovědné dávat na parapety jakékoliv nezabezpečené předměty - ať jde o květináč, láhev piva nebo dýni.
Lahev piva vystavenou na parapetu jsem jeste nevidela:D:D Ze kvetiny musi byt zabepecene proti padu a aby po zdi netekla voda, to je dobre. Ovsem co kdyz je dyne take uvazana, coz tazatelka nevidi? Zadna voda z ni netece, nedela hluk, nesmrdi... tak mi to opravdu prehnane prijde, vzdyt ten tyden se to da v pohode tolerovat
A vydlabanou dyni narozdil od tezkeho kvetinace ci tezsi sklenene lahve od piva nepovazuji za nebezpecny predmet...
Ona dyne, ve ktere hori svicka dost smrdi, takze si ji domu da asi malo kdo. Navic nejspis maji deti, kvuli kterym to vyrezavali. Zkuste to par dni tolerovat. Prijde mi trochu prehnane se tak urputne brani, jestli Vas spis tim odmitnutim neurazili. Jestli je dyne nejak neprimerena a parapet presahuje, tak, ze by opravdu mohla spadnout, tak je pozadejte, at si to nejak lepe zabezpeci.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.