Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vyplaceni davek z up

Od: brambora123 odpovědí: 5 změna:

Dobry den chcci se zeptat, byla jsem v zamestnani 13 mesicu, ale bohuzel po nehode jsem 12 mesicu z toho marodila. Nyni se musim nahlasit na UP a nevim jestli mam narok na davky-respektive jestli v done neschopnosti za me bylo odvadeno zdravotni i duchodove pojisteni. Cetla jsem ze je potreba mit 12 mesicu odvadeneho duch. pojisteni. Moc tomu nerozumim dekuji zaradu. Jinak pre timto zamestnanim jsem jeste nikde nepracovala. Byla to moje prvni prace.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ron*
hodnocení

0x

Dobrý den.

Nárok na podporu v nezaměstnanosti má:

• občan s bydlištěm na území ČR, který v posledních dvou letech před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání získal alespoň 12 měsíců důchodového pojištění

• potřebnou dobu pojištění je možné získat i prostřednictvím tzv. náhradních dob, což je třeba doba pobírání invalidního důchodu pro invaliditu třetího stupně, péče o dítě do čtyř let, doba výkonu veřejné služby či dlouhodobé dobrovolnické služby. Mezi tyto náhradní doby pobírání nemocenský dávek (nemoc) nepatří. Za dobu nemoci jste nebyla povinna platit si zdravotní ani sociální pojištění, plátcem zdravotního pojištění byl po tuto dobu stát.

• Do evidence ÚP se zaevidujte co nejdříve, nejlépe zítra (předpokládám, že pracovní neschopnost už byla ukončena).

• Evidenci na ÚP a ukončení pracovní neschopnosti nahlaste i své zdravotní pojišťovně

brambora123
hodnocení

Teorii jsem samozrejme cetla, proto se ptam jestli splnuju tyto podminky ikdyz moje zamestnani bylo v uvozovkach cele v neschopnosti

iz*
hodnocení

0x

Trvalo zaměstnání celých 13 měsíců?

Nezrušil zaměstnavatel zaměstnání ve zkušební době po uplynutí prvních 21 dnů nemoci?

brambora123
hodnocení

ano zamestnani trvalo celych 13 mesicu

iz*

V takovém případě splňujete podmínky pro přiznání podpory.

Při registraci obdržíte výtisk Práv a povinností uchazeče o zaměstnání a budete muset podepsat, že jste s nimi byla seznámena. Protože ale nebude dost času na jejich pročtení, doporučuji se s nimi seznámit v předstihu, abyste se mohla rovnou zeptat na případné nejasnosti.

Práva a povinnosti uchazečů o zaměstnání

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]