Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer,již několikrát se mi i jiným vycházejícím lidem z obchodu stalo,že je provázelo pískání při odchodu z obchodu,zároven záblesk červeného světla,co to znamená?děkuji
No, to je přece jednoduché, asi to znamená to, že někdo něco ukradl.
U vchodu do obchodu jsou obvykle takové brány, které v sobě mají senzor. Na oblečení je také nějaký, a když projdete bránou, stane se to, co popisujete v otázce.
Jde o bránu elektronické ochrany zboží, ta povětšinou bývá založena na čipech RFID
Nevím, kde to pípalo, ale třeba ve velkých obchoďácích mají tolik pokladen, že bez zábleskového majáčku není zřejmé, která brána zjistila aktivní čip. Zboží, které projde pokladnou, by mělo zároveň projít přes deaktivátor čipů, ale někdy se stane, že čip zůstane aktivní a brána za pokladnou začne ječet.
Pardon, dneska mam notas a je to nezvyk. Cidlo umistene primo ve dverich, takze kdyz minete linii vchodu, zacne pipat.
Není to přímo focení alespoň ne vždy. Můžete mít rám, který je opravdu pouze "hloupý" a zapípá při průchodu s nějakým tím magnetickým proužkem a tento zvuk slouží k zbystření obsluhy v místě a případného zakročení.
(který můžete najít i např. z vnitřní strany některých káv, nebo je to vystouplý čárový kód který má v sobě taktéž schován magnetický proužek)
Ovšem např. v hypermarketech nebo i jiných obchodech se používá návaznosti do kamerového systému a jakmile uděláte poplach,
dojde k automatickému natočení nejbližších kamer (otočných-tzv. doom kamer) na onen rám a zároveň je tato situace signalizována akusticky ještě dotyčnému co ty kamery sleduje.
Jinak tento poplach nemusí způsobovat pouze zboží kradené, může být z konkurenčního obchodu, kde zapoměli odstranit tento bezpečnostní prvek. Může se ovšem jednat např. o knihy z knihovny - knihovny dnes tuto technologii také využívají aby zabránily kradení knih. Pokud vám knihovnice tedy "málo" demagnetizuje onen proužek, citlivější rám v obchodě ho může zaznemenat.
V některých obchodech např. Albert bych ani nedoporučoval nosit např. stočený svazek kabelů i to může způsobit poplach.
Obyčejně je to zatajené zboží a fotografie viníka,záleží jen na vás,jak se cítíte,pokud dotčen,mělste si stěžovat.
doplněno 28.10.11 18:02:U nás najednou v Lidlu vznikla taková ulička,tam i ven.Celý týden to řvalo na každého,ale ochranka nic nedělala,asi to je jen psychologie,nejspíš to vypli ,je klid.
Pozor v Makru, když nakoupíte něco většího zabaleného, nebo cenově dražšího, tak pískáte také. Udělají kontrolu faktury, že tuto položku máte zaplacenou a jdete ven. Bylo nám vysvětleno, že další pojistka proti ukradení je uvnitř balení, ta píská.
Mi se něco takového stalo v oděvním obchodě, kde jsem nic nekoupila a nic nevzala. Ihned jsem se vrátila a u pokladny a ochranky žádala o vysvětlení. Věřím, že i toto kamera zaznamenala. Velice rychle jsem se přestala tvářit překvapeně a provinile. Tiše, ale rozhodně jsem žádala o vysvětlení. Nejdříve se všichni tvářili pobaveně, ale nakonec se mi omluvili. Všimli jste si, jak se člověk často cítí provinile? Držím v ruce označený lístek v tramvaji a vejde revizor. A já se vyděsím
Máte to taky tak?
Konkrétně tohle mne netrápí, lístky v tramvsji nepoužívám (tedy v Praze). Jedna z mála výhod seniorského věku. (Quo usque tandem?)
Jednou mi dcera podala plastový čip z oděvu...ležel v dětském koutku...ja ze studu ho strčila do kabelky...nebyl kam vyhodit...pak jsem šla po nákupech a aniž bych si to uvědomila..hvízdala jsem v tescu za kasou...přibehly dva...ja v klidu nandávala nákup do tašky,zeptali se mě zda mužou nahlednout do kabelky ja že ano...otevřela nic neviděli zvedli ji a houpali před senzorem...hvízdala jak divá...pak mi to došlo..mávli rukou že vpořadku,čip jsem měla v postraní kapse a říkala jsem si jak jim vysvětlím,že jsem ho neodstranila já,nybrž nalezla...nechali mě odejit a ja hned venku ho vyhodila...potvora jedna
Víděli jste pořad o podfuku...co dělaji zloději?...nenapadně oběti vloží ponožky do kabelky nebo hodí čip...no a když budete vycházet tak začnete pískat..vzbudíte rozruch,neviny neví a mezitím co hvízdate tak proleze zloděj,ktery už nehvízdá...protože hvízdate vy!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.