Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, žijeme v domku na vesnici, společně s námi žili manželovi rodiče. Měli jsme pouze jeden plynoměr i elektroměr, ale na platby se obě rodiny skládaly. Tchán byl dost velký despota, vládl pevnou rukou, vše muselo být, jak řekl, o všem rozhodoval sám, vše bylo napsáno na něho /jeho byl dům, kontaktní adresy na telefon, pojistky, SIPO/. Ale platili jsme vše dohromady.
Před 5 lety tchán zemřel a my museli všechno předělat. Zařídili jsme nové SIPO, na manžela, změnili telefon, pojistky. Vše jsme zařídili bez problémů, postavil se nám jen ČEZ. Prý nám smlouvu nepředělají, teprve potom, až proběhne dědické řízení a bude jasné, koho domek je. /ostatní - telefon, plyn...vše bylo v pořádku/.
No a pak se stalo, že jsme to pustili z hlavy. I když dědické řízení už proběhlo. Elektřina fungovala, jako předtím, složenky chodily, my poctivě platili a nic se nedělo. Na změnu smlouvy u ČEZ jsme úplně zapomněli. Včera nám přišel blahopřejný e-mail od ČEZu. Prý: Váženému zákazníkovi k narozeninám. Ano, tchánovi by včera bylo 88 let. I když už 5 let nežije, jak vidno, smlouva u ČEZu je pořád vedená na něho.
Co mám dělat? Ozvat se ČEZu, nebo do toho raději nevrtat? Můžeme dostat nějakou sankci za to, že jsme smlouvu nepředělali? Vlastně už 5 let je asi ta smlouva na zemřelého neplatná. Ale zároveň platíme dál a nikdo tím nebyl poškozen. Jinak, jen pro informaci: manžel má úplně stejné jméno i příjmení, jako zesnulý tchán, samozřejmě i stejné bydliště, rozdíl je pouze v datu narození. Jinak platíme dobře a včas, nikdy jsme neměli žádný problém. Děkuji předem. Jaga.
Az po vyrizeni dedictvi jde prepsat,tak to je,mel to takhle soused,navic jeho zesnula matka ,posledni zalohy asi 3 nemela uhrazene a jemu vypli proud,jelikoz se tam nastehoval.zavazal se ,ze zaplati za matku,ktera nezije a proud pustili.Takze on se stal platcem,ale stale byla majitelka matka.On vsechno vyrovnal a preplatek na konci poslali na maminu adresu,coz samozrejme poslali na zpet postacky,ale byly to uz souseda penize.Musel cekat dlouho ,nez se dedictvi dalo do kupy,aby se vse srovnalo.vy se ptate ale na neco jineho.Myslim,ze za tohle vam nemuzou nic provest.platili jste,o jineho nejdeDedictvi bezte s nimi vyridit se zpozdenim,nejak to napisi.Rekla bych jim to tak jak zde pisete,ze se na to pozapomelo po prvnim snazeni,kdy to jeste neslo.
Jestli někde na ČEZu tvrdí, že odběrné místo lze přepsat v případě úmrtí na jinou osobu až po vypořádání dědictví, tak si vyžádejte předpis (vyhlášku), kde toto je uvedeno. Není to prostě pravda. Jak už jsem jednou napsala, jediné, co by ČEZ mohl udělat je to, že by případný přeplatek (nedoplatek) zahrnul do dědictví. S tím jsem se však ani jednou nesetkala.
Děkuji za radu, ale nebude problém, že jsme to nechali tak dlouho? Nerada bych, zvláště před Vánoci, platila nějaké pokuty, to by bylo víc než nemilé. Jaga.
Taky si myslím.Mohl by se totiž vyskytnout nějaký problém a ČEZ by trval na jeho řešení s tchánem.Chování našich institucí je nevypočitatelné.Tuto poznámku myslím vážně.
Já sem zašel na ČEZ i na RWE a tam sem jenom přehlásil odběrné místo z matky na sebe a to bylo z měsíce na měsíc takže s tím nebyl vůbec žádnej problém.
jaguško. Źádná pokuta Ti nehrozí, neboj . V Tvém případě dokonce pochybil ĆEZ, když Ti dal mylnou informaci, že se musí čekat na dědické řízení
. Do dědického řízení mohl ĆEZ pouze zahrnout případný přeplatek za energii. Ale to se v reálu opravdu nepraktikuje.
No, taky mohli k tý gratulaci poslat něco dobrýho .
Přeji dobrý den, skutečně se ničeho bát nemusíte. Já jsem po manželově smrti taky platila dál elektřinu na chalupě na jeho jméno. Asi po deseti letech na to nějak přišli, musela jsem vyplnit přehlašovací dotazník, jen udělali v nový odečet a od dalšího období platím už na své jméno. Mělo by jim stačit, že je všechno zaplaceno, což můžete hravě prokázat. Patronka
Dobrý den, moji milí rádcové, tak jsem se díky Vašim radám "pochlapila" a ozvala se dodavateli plynu, jak to s námi je. Navrhli mi převod, a je opravdu bezplatný, což mě potěšilo nejvíc! Jenže k tomu musím mít aspoň kilo papírů: kromě OP i dědův úmrtní list, číslo a stav plynoměru, číslo našeho účtu a SIPO, výsledky dědického řízení /tak ono to opravdu musí být!/, vztah k nemovitosti - výpis z katastru aj. Kromě toho si musím stáhnout na netu 4 různé formuláře o zrušení a zřízení a... Kdoví, zda taky nebudou chtít číslo bot a počet dioptrií. Ale už jsem to rozjela, tak to snad nějak převedeme. Ještě jednou díky všem, co se mým problémem zabývali.
Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.