Nejste přihlášen/a.
Jsem v osmém měsíci těhotenství a rozešla jsem se s otcem dítěte, který je Angličan, kvůli jeho závislosti na alkoholu a podvádění s jinou ženou. Zprvu jsem nechtěla, aby se jakkoliv staral o naše dítě, nyní ale přemýšlím, zda je to správné a neměla bych vzhledem k jeho vysokému platu (86 tisíc čistého, pracuje v Čechách) neměla žádat o peníze pro malého, které mu budu ukládat na účet. Je mi jasné, že zprvu musím dosáhnout zapsání jeho osoby jako otce dítěte - chci se zeptat, jaký je postup, jsou nutné testy DNA a jak dlouho to trvá. Druhý dotaz potom, jak vysoké výživné můžu očekávat, zda to řeší české soudy, či anglické, a jaká práva bude mít jako otec zapsaný v rodném listě. Budu muset posílat miminko do Anglie, pokud se tam vrátí, což předpokládám? Děkuji za odpověď.
Jméno otce dítěte uvedete v porodnici, aby byl zapsán v rodném listě dítěte.Testy DNA potřeba nejsou,j estli-že otec nemá pochyby o svém otcovství. Pokud ano, musí podat žalobu na určení otcovství a tam testy nařídí soud. Jak vysoké výživné nedokáži říci, protože záleží na výdělku i na tom, jestli něco splácí atd. Otec bude mít právo na styk s dítětem. Buď se domluvíte mezi sebou,nebo to rozhodne soud. Pokud bude otec žít v cizině a má na styk s dítětem právo, pak si ho k sobě, dle dohody či rozsudku, bude brát. leda, že by se styku s détětem zřekl.
Děkuji za odpověď. Situace se zapsáním do rodného listu je trochu komplikovanější. Narodí se do 300 dnů od mého rozvodu s bývalým manželem, tudíž bude automaticky zapsán on. Pak proběhne žaloba na popření otcovství, čímž bude jeho jméno vymazáno z rodného listu. Obávám se, že bývalý přítel-Angličan vzhledem k hrozícím alimentů nebude chtít být zapsán. To skutečně mohu jen tak prohlásit? Nebo jak doložit, že on je otec? Co se týče platu, nic nesplácí, nedokážete říci ani odhad? Rozdíl v životní úrovni bude obrovský. Já budu mít mateřskou 7600, jen na půjčky kvůli rozvodu splácím přes 10.000 měsíčně, mám nárok jako neprovdaná matka na nějakou podporu také? A poslední dotaz ohledně styku s dítětem: Skutečně soud může nařídit, aby alkoholikovi posílala letadlem do Anglie miminko? To snad ne.
Pokud je to takto, pak budete muset testy na prokázání otcovství podstoupit. Co se týče alimentů, uvedu jen příklad. Když má někdo příjem cca 20.000,- Kč, platí na dítě 2.000,-Kč..Tak si udělejte obrázek, jak to může být u Vás.Soud může nařídit styk dítěte s otcem. Vy by jste musela prokázat, že je skutečně alkoholik a nedůvěryhodný. Miminko dokud bude malé, tak by otec nusel asi jezdit za ním sem.
doplněno 26.10.11 23:10:Snad jsem Vám byla alespoň trochu k užitku.
doplněno 26.10.11 23:11:jo a jako svobodná matka nudete mít jistě nárok na nějakou soc. podporu.
Také si myslím, že u malých miminek je nesmysl rozhodovat o styku soudně, nemyslím si, že by mělo příliš velký užitek z pár hodin týdně u otce. Spíš se bojím, aby se mu u něj něco nestalo. Spíš až bude větší a jeho otec si vyřeší problém s alkoholem.
Respektuji názor, ale nesouhlasím. Pokud se rodiče nedomluví, i u malých miminek v tomto soud rozhoduje, pokud by se na něj obrátil otec s tím, že mu matka ve styku s dítětem brání. Žádat alimenty a jinak otce zcela vynechat? To, že matka kojí, není důvod k tomu, aby otec, který zájem má, své dítě nevídal od malička (nekojí ho celý den). Matka si může dát podmínku, že dítě bude vídat v její přítomnosti, pokud má o dítě obavy. Zákon chrání i práva otců. Jak by k tomu přišli tatínkové, kteří na dítě platí a je jim ze strany matky bráněno podílet se na výchově svého dítěte od malička? V tomto případě, pokud s otcem není něco v pořádku, je nutno se obrátit na sociálku a ta to prověří. Situaci může zjednodušit fakt, že otec o dítě zájem jevit nebude.
Ještě odpověď ohledně toho, který soud rozhoduje. Je to podle bydliště dítěte, takže český.
Hezký den všem.
Souhlasím i s tímto, v žádném případě nechci nikomu brát jeho práva a opravdu nepatřím mezi matky, které se chtějí přes dítě mstít, nebo si myslí, že otec není důležitý a využívají toho, že soud většinou přiřkne dítě matce. Četla jsem někde, že je to 98 % případů. Naopak jsem mezi těmi 2 % a staršího syna vychováváme s bývalým manželem společně - bez problémů jsem souhlasila se střídavou péčí a musím říci, že je skutečně velmi dobrý otec. U druhého, ještě nenarozeného syna bohužel zřejmě nastane situace, kdy otec o dítě zájem jevit nebude, což mě moc moc mrzí, ale nic s tím nenadělám. Takže zřejmě soudy nic nebudou muset řešit.
Majo, řeknu Vám svůj názor. Já bych neuvedla žádného otce, abych měla klid. Dítěti, bych pak řekla, kdo je jeho otec. Je to jen můj pohled na věc, rozhodnout se musíte sama. - stařenka
Ano, to byl můj prvotní názor také - mít konečně od všeho ponižování klid. Ale je to správné, aby otec nenesl žádnou odpovědnost za své činy a veškerá starost zůstane na matce? Proč on by si měl dopřávat drahé věci a jeho syn zůstat bez podpory, aniž by nesl jakoukoli vinu? Peníze bych mu ukládala na účet.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.