Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
nyní jsem se dozvěděla nepříjemnou věc a budu vás žádat o radu/y. Abych malinko shrnula svou situaci: Od září loňského roku jsem dělala střední školu dálkově a přitom jsem chodila na brigády. Od února 2011 jsem nastoupila na HPP do kravína kde jsem dělala 2 měsíce , než přišla lepší nabídka a to pracovat v prodejně se zvířaty. Odešla jsem koncem dubna a do nového zaměstnání nastoupila 9.května. Měla jsem tam asi 14 dní mezičas ale to neřeším - stále jsem byla student a tak i evidována na pojišťovně. 9.května jsem nastoupila do nové práce s tříměsíční zkušební dobou. Vše se jevilo OK a zkušení doba v srpnu skončila a já jsem nyní zaměstnána na dobu neurčitou. Mezitím jsem dodělala maturitu. S přítelem (budoucím manželem) se snažíme o miminko. Dnes jsem se dozvěděla o omezení prodeje v našich obchodech a o propouštění někoho z nás protože budeme nadbyteční. Ovšem pro mě to znamená ,že zřejmě budu propuštěna. Kolega je tam o rok déle než já a hlavně je to mladý chlap. Nehrozí, že půjde na mateřskou. Oficiálně bych se měla dozvědět o celé situaci za 14 dnů a zřejmě tedy podepsat výpověď. Teď se vás ptám - co teď? Hledání práce je samozřejmostí. Když jsem se hned ráno o tomto dozvěděla začala jsem hledat. Ale co to pro mě znamená? Je nějaká šance na odstupné? A nějaká šance na případnou podporu, kdyby náhodou? Co by se stalo, kdybych otěhotněla ve výpovědní lhůtě? A jak nyní nejlépe jednat? Děkuji moc!
Počkejte, uvidíte...
Pokud dojde k případu propuštění - v žádném případě nepodepisujte DOHODU! Měla byste menší podporu v nezaměstnanosti.
Máte nárok na výpověď prac. smlouvy s 2-měsíční výpovědní lhůtou a s odstupným. Zrušení PP je z důvodu reorganizace, zrušení prac. místa atd. Takže nárok máte.
S tím těhotenstvím nevím, to at poradí někdo jiný povolanější...
"almiro", na podporu v nezaměstnasti máte nárok po splnění zákonných podmínek a to, pokud jste během posledních tří let odpracovala 12 měsíců a byla soc. pojištěna. I když nepodepíšete výpově%d dohodou, bude Vaše případná podpora jen 45% z prům. měsíč. mzdy za poslední 3 měsíce. Jinak byste musela splnit zákonnou podmínku na 65%. - stařenka
doplněno 25.10.11 11:14:Pokud jste během posledních třech letech odpracoval 12 měsíců /byl zaměstnavatelem pojištěn/, budete mít nárok na přiznaní podpory v nezaměstnanosti. Do 50 let věku je nárok na 5 měsíců podpory a nad 50 let na 11 měsíců podpory. Evedence na ÚP se Vám započítává, jako doba poj. do důchodu, nejdéle však 3 roky celkem. Dále upřesňuje zákon.
Podpora v nezaměstnanosti v roce 2011
Nárok na plnou výši podpory v roce 2011 nebude mít ten, kdo z práce odešel z vlastní vůle a bez udání důvodu. V takovém případě má nárok pouze na 45 % průměrného měsíčního čistého výdělku nebo vyměřovacího základu. Vážný důvod podle § 5 písm. c zákona o zaměstnanosti spočívá v:
nezbytné osobní péči o dítě ve věku do 4 let,
nezbytné osobní péči o fyzickou osobu, která se podle zvláštního právního předpisu považuje za osobu závislou na pomoci jiné fyzické osoby ve stupni II (středně těžká závislost), ve stupni III (těžká závislost) nebo ve stupni IV (úplná závislost), pokud s uchazečem o zaměstnání trvale žije a společně uhrazují náklady na své potřeby; tyto podmínky se nevyžadují, jde-li o osobu, která se pro účely důchodového pojištění považuje za osobu blízkou,
docházce dítěte do předškolního zařízení a povinné školní docházce dítěte,
místě výkonu nebo povaze zaměstnání druhého manžela nebo registrovaného partnera,
zdravotních důvodech, které podle lékařského posudku brání vykonávat zaměstnání nebo plnit povinnost součinnosti s úřadem práce při zprostředkování zaměstnání, nebo
jiných vážných osobních důvodech, například etických, mravních či náboženských, nebo důvodech hodných zvláštního zřetele
Za vážný důvod se bude od roku 2011 také považovat okamžité zrušení pracovního poměru zaměstnancem z důvodů uvedených v § 56 zákoníku práce (zaměstnanec nemůže na základě lékařského posudku vykonávat práci a nebyl do 15 dnů zaměstnavatelem přeložen na jiné vhodné místo, nebo zaměstnanci nebyla vyplacena mzda do 15 dnů po uplynutí termínu splatnosti).
Moc děkuji za odpověď. Jde mi tedy především o to odstupné. Rozhodně neplánuji být na pracáku déle než to bude nezbytně nutné a předpokládám ,že nějakou /ať už jakoukoliv/ práci seženu. Těch 12 měsíců bych možná pojištěných měla protože jsem i předtím dělala a normálně za mě odváděli sociální.. Nejsem zvyklá se flákat doma. Dělám už od třeťáku na střední škole...
Jako svobodná matka budete mít mateřskou hrazenou a k tomu všechny výhody. Jaké to ale bude pro dítě? Co tím získáte?
Takže. Pokud vás propustí až v listopadu tak vám od prvního prosince začne běžet třímesíční výpovědní lhůta, tj. prosinec, leden, únor. Pak budete teprve nezaměstnaná, ale dostanete ješte 2 platy odstupného. Během výpovědní doby máte právo na myslím půl dne týdně volna na hledání práce - využijte to!
Rozhodně nepodepisujte dohodu - jedině snad, kdyby pro vás byla výhodná, třeba byla o tom, že končíte hned, ale dostanete 3 platy odstupného - to už je pak na vaší úvaze. Ale je potřeba vědět, že bude nižší podpora. Velice záleží na vašem zaměstnavateli, jak se bude chovat. Ono totiž někdy, aby to pro něj bylo nejlevněší, navlíknou na zaměstnance hrubé porušení práce a vyhodí ho na hodinu bez odstupného. Hrubým porušením práce jsou třeba 3 pozdní příchody! Ale předtím musí zaměstnanec dostat písemnou výtku. Pokud vám dají písemnou výtku, tak je to příprava na výpověď za hrubé porušení a braňte se. Ale nejlepší je si to po dobrém probrat a najít oboustraně výhodné řešení.
Líbí se mi váš přístup k životu. Pracovitých lidí je málo. Vy se neztratíte. Přeji hezké mateřství a ať jste šťastní.
To jsou nesmysly jeden vedle druhého. Výpovědní lhůta je 2 kalendářní měsíce (začíná běžet od prvního dne následujícího měsíce, kdy byla doručena/převzata), odstupné je ve výši nejméně trojnásobku měsíčního průměrného výdělku (v kolektivní smlouvě nebo vnitřním řídícím aktu může být sjednáno více násobků průměrného výdělku).
Stejně tak tazatelka může s klidným svědomím podepsat dohodu o rozvázání pracovního poměru, pokud v ní je výslovně uvedeno, že k němu dochází z organizačních důvodů. I v tomto případě bude mít nárok na podporu v nezaměstnanosti (pokud splňuje ostatní podmínky dle zákona o zaměstnanosti) v plné výši 65% průměrné čisté mzdy. V případě výplaty odstupného nemá nárok na podporu v nezaměstnanosti tolik měsíců, kolik násobků měsíčních průměrných výdělků by mělo být vyplaceno (novela účinná od roku 2012 toto upravuje).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.