Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám několik nejasností ohledně alimentů. Jsem už plnoletý a můj otec mi posílá měsíčně 1 000 Kč. Před asi pěti lety proběhlo soudní řízení, ve kterém se rozhodlo, že z původních 2 000 Kč mi alimenty sníží na již zmiňovanou tisícovku (v té době byl na tom otec velice finančně i zdravotně špatně a proto moje mamka i soud souhlasil se snížením výživného). Ovšem je to už nějaký ten pátek a situace se obrátila.
Mamka se dostala do dost velkých finančních problémů a já jsem v posledním ročníků SŠ a je to velice nákladné (ples, oblek, přihláška na VŠ, přípravné kurzy...). Zato otec o mě přestal jevit zájem a má dost slušně placenou práci, při které si dovoluje mít každou chvíli nové auto, luxusní oblečení...
Chtěl bych proto zvýšit výživné zpět na 2 000 Kč za měsíc. Mám žádost k soudu podat já, když jsem už plnoletý nebo musí požádat o zvýšení opět moje mamka? A povolí to soud, když jsme před časem souhlasili se snížením?
Předem děkuji za odpověď
Žádost podejte vy,když už jste plnoletý,tak už ji nemůže podávat vaše maminka.O změnu výše alimentů se žádá,když se změní situace.Nebojte se zažádat a do žádosti uvést všechny důvody,proč o zvýšení žádáte.
Pokud jste již plnoletý, žádost na zvýšení výživného již opatrovník, tedy Vaše matka, podávat nemusí, ale může. Vhodné by bylo, abyjste žádost podal vy sám. Soud zjišťuje příjmy obou domácností rok zpětně. Vyžádá si příjmy od otce i od matky. Pakliže máte příjmy i vy- brigády a podobně, to si také zjišťuje. Výdaje si zjišťuje od školy. Vy můžete doložit výši jízdného a jiné náklady. Podání žádosti na zvýšení výživného přijímá Okresní soud Vašeho bydliště písemnou formou, případně Vám, jak má žádost správně vypadat tam i poradí, případně sepíše, je zde na podávání takovýchto žádostí přímo zaměstnanec. Pak budou obě strany vyzvány k jednání, kde zopakujete důvod své žádosti. Posléze soud si ověřuje v určité lhůtě skutečnosti. Pak jste vyzváni k vyhlášení rozsudku. Výživné je u soudu urgentní záležitost, proto se české soudy snaží ji řešit do 3 měsíců. Ovšem...ve spravedlnost českých soudů moc nevěřte, mám s nimi již své zkušenosti za 10 let napadání ze strany bývalého otce našeho dítěte...Jak Vám i radí, zažádejte si klidně i 4-5 tisíc, soud sám rozhodne, jaká by měla být výše Vašeho výživného.
Moje poznámka: Je ale paradox, že to může být i subjektivní rozhodnutí soudce, česká justice doposud němá žádné kritéria, ani tabulky, kolik a jakou výši výživného by měli na jaké dítě a jak stanovit.
Čili,lidově řečeno, když Váš otec soudce uplatí, je možná následná vlna ponížení, že z Vašeho 1000,- soud výživné sníží na 500,-
Hodně hlavně psychického zdraví ve Vašem sporu, protože jde přece hlavně o peníze a tam je výsledek více něž hodně pro Vás důležitý.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.