Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pracák vs Neschopenka

Od: bobika* odpovědí: 18 změna:

Dobrý večer, chtěla bych požádat o radu. Řeším nepříjemnou situaci, kdy budu nejpíš propuštěna ve zkušební době pro nadbytečnost. Již delší dobu sleduji trh práce a je mi jasné, že nenajdu nové místo ze dne na den. Proto uvažuji, zda by pro mne nebylo výhodnější, ještě ve zkušebce, odejít na neschopenku, než být na pracáku-čistě z finančních důvodů. Nemocenská by vyšla o pár tisícovek lépe. Jenže jsem ten typ zodpovědného vola a nerada podvádím :)) Podotýkám, že nejsem žádný lempl ani flákč. Vystudovala jsem VŠ, ale to dnes taky moc neznamená..Řešil jste někdo podobnou věc? Díky (Platím podnájem, u rodičů nežiji, finanční stránka je tudíž dost podstatná).

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Záleží na tom, co se Vám podaří s lékařem domluvit za chorobu, aby trvala dostatečně dlouho, a taky na tom, jaký máte ve zkušební době příjem, protože z něho by se případná nemocenská počítala.

Ve zkušební době s Vámi může zaměstnavatel ukončit pracovní poměr, i když budete v pracovní neschopnosti, jenom musí vyčkat těch 21 kalendářních dnů, po které Vám bude platit náhradu mzdy. Podotýkám, že ne všichni zaměstnavatelé o tomto ustanovení zákoníku práce vědí, a z těch, kteří vědí, to podstatné procento nedodržuje.

Z principu jsem proti takovému řešení, ale nejsem tady proto, abych Vás vychovávala, takže zvažte pro a proti a udělejte to tak, jak Vám to okolnosti a svědomí dovolí. Jsem stejný typ vola jako Vy, takže držím palce, abyste co nejdřív našla práci, která Vás nebude nutit k takovýmto šachům.

bobika*
hodnocení

Děkuji Vám, takže bych vlastně byla jak na neschopence, tak na pracáku..já se v tomto moc neorientuji, jen vím, že z pracáku bych měla max. 6 tisíc (jen za nájem platím 5000,-)..takže podvádět nechci, ale pracák by mě prostě neuživil.

Na pracák byste se přihlásila až po skončení neschopenky.

Abyste měla za 30 dní nemoci aspoň 6.000 Kč, musela byste mít měsíční hrubou mzdu kolem 12.000 Kč. O výhodnosti nemocenské proti podpoře se musíte rozhodnout sama.

doplněno 22.10.11 22:55:

Během trvání neschopenky se na pracák ani hlásit nemůžete. Evidujete se jako uchazeč o zaměstnání, ale nemůžete být uchazečem, když jste práce neschopná. Na pracák po skončení neschopenky.

hodnocení

0x

Pro bobiku: v tom se mýlíte. Buď budete na pracáku a pobírat podporu /budete ale zdravá a mít možnost okamžitě nastoupit do případného zaměstnání/, nebo budete na neschopence a budete brát nemocenskou. Obojí najednou nelze. Víte, co by rázem přibylo našich nepřizpůsobivých spoluobčanů, kteří by využili dávek v nezaměstnanosti + jako bonus k tomu ještě nemocenskou? Marodit můžete, ale potom po ukončení na ÚP musíte podepsat formulář, kde čestně prohlašujete, že už jste zdravá a tudíž práceschopná. Teprve pak Vám náleží podpora v nezaměstnanosti.

Jinak se mi podobné šachování také moc nelíbí, ale dneska je prostě taková doba, že peníze lidé nemají a koukají je sehnat jakkoli. Záleží také na lékaři. Pokud jste mladá a zdravá, co Vám honem najde za diagnózu, aby trvala další dobu? I na lékaře chodí dost kontrol, zdali všichni jeho pacienti marodí oprávněně. Vím to - měla jsem úraz na noze, byla jsem doma delší dobu a lékař si mě volal, jak to vypadá, že prý by pro něho bylo lepší moji neschopenku ukončit, prý se už o to zajímali při kontrole neschopenek.

To víte, i lékaři se bojí pletichařit, jde přece také o ně. Tak musíte vše bedlivě zvážit, abyste nedostala do problémů ještě někoho jiného /lékaře/.*bzum* Jaga.

bobika*
hodnocení

Podvádění se mi nelíbí, ale už jsem jednou pá měsíců marodila a vím, kolik budu mít na pracáku a kolik v nemoci-a těch pár tisícovek není žádné terno, ale sama víte, jak to dnes chodí. Nejsem žádnej asociál a flákač a to, že se v práci propouští, není moje volba...a nikdo se mě taky neptá, z čeho budu platit nájem a jídlo. Na druhou stranu..co je v tomto stát fér? Můžu zmínit naše nepřizpůsobivé občany, kteřří žijí ze sociálních dávek, v životě nemakali ještě jim stát přispívá na bydlení, že..Z toho by slušnej člověk zvracel.

antara

Ve vašem případě bych s tím zvracením chvilku počkal. Vy sice budete taky žít z nemorálně získaných peněz "ukradených" zaměstnavateli a po 21 dnech ze sociálních dávek (nemocenské), navíc ke kterým se dostanete obyčejným podvodem (za určitých okolností kvalifikovaným i jako trestný čin), ale to je něco jiného :).

Ono se často v životě všechno vrací. Teď ukradete hromádku peněz ze zdravotního a nemocenského pojištění vy a až budete potřebovat bezodkladný lékařský zákrok, tak třeba nezbudou peníze na vás.

bobika*
hodnocení

Předpokládám, že jste podobnou situaci nikdy neřešil/neřešila a finančních prosředků máte jistě dostatek ;) to pak nemůžete pochopit ty druhé, kteří v nezaměstnanosti nejsou schopni ani platit nájem, protože z podpory jednoduše nevyžijí. A co vím od samotných lékařů, nebyla bych první, kdo v takovém případě žádá o nemocenskou. Krádež bych to také neoznačovala-od toho tu máme hromadu jiných.

antara

Proč nevyužijete možnosti sociálních dávek (např. příspěvek na bydlení) stejně jako nepřizpůsobiví? To by bylo v souladu se zákonem. Ani okradení zaměstnavatele nepovažujete za krádež? Když myslíte.

bobika*
hodnocení

V tomhle případě opavdu ne, protože dotyčný zaměstnavatel sám neví, co znamená férovost...a pochybuji, že bych na bydlení něco dostala-žiji s přítelem, takže o nájem se dělíme...ale to je zase jiná věc, na ulici bych neskončila.

bobika*
hodnocení

Tak jsem si zjistila, že při výpovědi zaměstnavatelem i ve zkušební době bych měla mít první 2 měsíce nárok na podporu v plné výši. Což je částka srovnatelná s částkou z marodění..asi tedy spíše zvolím pracák. I tak si budu připadat jako budižkničemu, ale aspoň s čistým svědomím :D a volný čas věnovat třeba dobrovolnictví... Jen je dost hloupé, že dnes si už člověk při pracáku nemůže přivydělávat.

Pozor, ve zkušební době nejde o výpověď, ale o skončení pracovního poměru. Výpověď je proces, který má úplně jiná pravidla. Důsledek (=jste bez práce) je ovšem stejný.

atreus*

Jde o "zrušení pracovního poměru ve zkušební době".

Ale ano, můžete si při pracáku přivydělávat, ale Váš měsíční výdělek nesmí přesahovat 4 tisíce /čistého/. Pokud by to bylo víc, odeberou Vám dávky v nezaměstnanosti. Protože tento stát je samý podvod a lze v něm téměř všechno, známý na pracáku si našel brigádu, vydělával si asi 7 tisíc měsíčně, dohodl se s mzdovou účtárnou, dal fiktivně zaměstnat manželku a to, co přesahovalo ty 4 tisíce dostala na výplatnici ona. I když tam nikdy nedělala. Jak vidíte, lze všechno. Ale já bych se stejně bála, jsem takový poctivý pitomec nebo pitomý poctivec. Jaga.

To, o čem píši, se stalo přede dvěma lety, tak nevím, zda to nebylo zase nějak pozměněno.

bobika*
hodnocení

Já se dočetla, že dnes si již při pracáku přivydělávat nelze...

a je mi celkem jedno, jak se říká tomu, když jsem propuštěna ve zkušebce-pro mě je důležité, že podpora bude aspoň těch 65procent-tedy doufám..

antara

Nemáte pravdu. V případě, že pobíráte podporu v nezaměstnanosti, tak přivýdělek NENÍ možný. V případě, že podporu nepobíráte, tak si za zákonem daných podmínek přivydělávat můžete, měsíční výdělek však nesmí překročit částku 4 000 Kč HRUBÉHO.

A víte proč je tento stát samý podvod, protože váš známý a jeho zaměstnavatel jsou podvodníci, kteří bez podvodů a zlodějen nejsou schopni existence - tak je vychovali rodiče. Stačí si přečíst toto vlákno a vše vám musí být jasné. Stejně tak tento národ krade v obchodech jako straky - dosáhl krásné druhé místo v Evropě. A tak tady žijem.

Jiste ze,stat ma byt prikladem to je za prve a kdyz krade tolik,ze i z podctivcu se museji stat podvodnici v zajmu existence,kde to pak jsme?Nechci byt sprosta...Ze jste jeste zadny podobny cin neudelali a myslite si,ze se vas netyka?Tak mozna ze jste jeste nemuseli.clovek musi,kdyz nema na najem,nemuze uzivit deti a podobne.Pokladam se za slusneho cloveka a nikoho osobne bych neosidila,ale pokud bych nemela z ceho zit,udelala bych klicku,ke ktere me nuti stat take.Nijak se nechci strefovat do zdejsich pisatelu,ani nemirim na nikoho osobne,je to proste muj pohled na vec.Kazdy rozumny clovek teto republiky vi,ze procenta nezamestnanych a v podobnych situaci poctivosti stat nespasi.,kdyz zdruhe strany tecou miliardy.Mimo jine,velice rada vzpominam na dobu,kdy jsem se nemusela bat nechat tasku s nakupem pred obchodem,treba i s penezenkou,v detskem veku a jit jeste kouknout do dalsiho obchodu,nikdy se mi nestalo,ze by nekdo neco vzal.take je to o poctivosti,tenkrat to musel byt kleptoman,nebo nejake to male procento lidi,ze holt kradli.Zkuste dnes nekde neco polozit.Je fakt,ze je to i o povaze lidi.stale si drzim svoje,jeste jsem nic nevzala,presto,ze mam do kapsy hluboko.ale kdo vi jaci budeme diky situacim,ze?

bobika*
hodnocení

Já se těmto podvodům nedivím...nemůžu říct, že to podporuju, ale nedivím se, že se tohle děje, aby se lidi uživili. A nemůžete házet všechny do jednoh pytle, je to o jedincích. Z vašich reakcí je jasné, že jste zřejmě v odobné situaci nikdy nebyl-jak byste pak mohl pochopit člověka, ktrý např. uvažuje, jestli je pro něj výhodnější marodit nebo jít na pracák-když musí! Podvody jistě nejsou řešení, ale kdyby tenhle stát-tedy hlavně váda-fungovala jak má-a nešla celé společnost do háje, zase by to vypadalo jinak.

pt®
hodnocení

0x

"bobíku", nic si z některých odpovědí nedělejte. Ptala jste se, jak se zachovat, aby to bylo v normě, podle zákona . Myslím, že "inzinyrka" Vám poradila dobře. Jen mimochodem, na příspěvek na bydlení byste zatím neměla nárok, to by musela být jiná situace. Tak ať se Vám daří najít novou práci a můžete žít v klidu bez problému. mějte se. - stařenka

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]