Nejste přihlášen/a.
Zdravím, nechápu rozdělení půl na Vás a půl na syna. Vyživovat by přece měl syna ne Vás! Pokud Vám polovinu stanoveného výživného na syna dá a za druhou polovinu mu sám nakoupí potřebné věci (ne zbytečnosti), tak se chová morálně správně. A doufám, že si schovává paragony od nákupů pro případné soudní řešení, pokud tento soud Vy oslovíte. Nezlobte se na mne za můj názor, ale fandím mu.
Hope, otázka je, co opravdu kupuje a kolik to stojí. Bohužel, takto může na tom jedině vydělávat a správné to taky není. Já si myslím, že pokud by to i bylo tak, jak říkáte... tak 2 tis měsíčně je málo. Nesmíte zapomenout započítat náklady na bydlení, dopravu do školy, kroužky, kapesné, atd. Bohužel, v mnoha případech je to o tom, že rodič nechce platit, protože je prostě naštvaný na bývalého partnera a myslí si, že peníze nejsou použity tak, jak mají. Tím de facto trestají dítě, které za nic nemůže.
Jinak pokud se po rozvodu zhorší finanční situace druhého rodiče, může v dnešní době požádat o výživné i na sebe.
Hanko, samozřejmě předpokládám, že taťka kupuje rozumné věci, které jsou určené pro syna! Mám kamaráda, kterému soud určil výživné a následně střídavou péči. Výživné bylo vypočítané pro trvalou péči matky. Dnes má syna polovinu času u sebe, včetně stravy, oblečení a dalších záležitostí, ale stále platí původní alimenty! Podle mne je to nespravedlivé, z toho pramení moje původní reakce.
A co se týká výživného na rodiče, nevím, ale platí to oboustranně? Když třeba tatínek přijde o práci, bude mu maminka s děckem platit alimenty?
Výživné na rodiče platí oboustranně. Rodič o ně musí zažádat soudně. Stejně tak může Váš kamarád zažádat o úpravu alimentů v případě střídavé péče, pokud ho nenapadlo, odvolat se proti rozsudku ohledně alimentů v zákonné lhůtě. Co se týče ex manžela tazatelky, správný právní postup je, aby podal žalobní návrh k soudu na úpravu alimentů. Svojí žádost bude muset zdůvodnit a prokázat. Pokud soud shledá jeho žádost jako oprávněnou, pravděpodobně mu vyhoví a alimenty sníží na tu polovinu, kterou své bývalé ženě odmítá dávat. Ale nemůže to udělat tímto způsobem, když mu soud vyměřil platit částku v určité výši.
Zdravím, sice Váš nick nějak neznám, ale Vaše odpovědi ve mně budí důvěru, Asi víte o čem mluvíte, Já osobně bych uvítal Vaši další účast na této poradně! Přeji hezký den, Hop...
Hanko mýlíte se jedná se pouze pokud rozvedený manžel se není schopen sám živit (né že se zhorší životní situace) to je §92 a podle §93 může soud manželovy který see na rozvodu převážně podílel nařídit výživné ( tady se jedná už o zhoršení siruace) Výživné je možno přiznat na dobu maximálně 3 let
Dle mého názoru to nelze... Soud určil výživné a tím to hasne. Když by např. syn bydlel v hotelu, tak by mu 4 tis na měsíc také nestačily na pokrytí všech nákladů, že? Jak váš bývalý může říct, že si zasloužíte půlku a půlku syn? Tomu dost dobře nerozumím.
na jednu stranu by měl platit, to co bylo nařízeno soudem, ale na druhou stranu, pokud nakoupí oblečení, tak ho nemusíte kupovat Vy. je to o domluvě,ale pokud to dáte k soudu, tak to podle mne dostanete zpětně. měl jsem něco podobného a ty částky, které jsem zaplatil nižší, než měly být, tak mi ani neuznali jako zaplacené ( a to jsem měl podepsané jako předané) a platil jsem všechno znovu v plné výši.
Zcela jednoznačně je povinen platit stanovené výživné. Trestní oznámení na neplacení výživného, v tomhle by měla poradit sociálka. Stejně tak má on možnost se obrátit na soud, pokud má důkazy, že s výživným není nakládáno tak, jak by mělo. To, co koupí dítěti navíc, nemá nic společného s povinností platit výživné v plné výši.
Pokud můžu se svou kapkou do mlýna tak bych rád řekl jen tohle.Musí platit ve výši stanovené soudem a ůčtenky jsou mu na ho... platné jen v případě že by si paní požádala o navýšení alimentů může soud přihlédnout k těmto vícenákladům a zvýšení zamítnout.Sám Alimenty platím a jsem tohoto názoru pokud chce matka pro dítě třeba 1ř tisíc at je tomu dítěti dá taky.Moje bývalá mefachčí už 1ř5 let dluhy kam se podíváš a já živím i jejího nabíječe a můžu s tím akorát prd bylo mi taktně naznačeno že mám právo akorát platit.6ádal jsem před 8 měsíci o snížení výživného a nic ale mezitím soud projednával dvě neuspěšné žádosti ze strany matky o navýšení.to je logika že?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.