Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat jestli si v prodavačky v obchodě (buď za kasou nebo mezi regáli) můžou dovolit nám prohlíže tašky nebo dokonce kapsy či rukávy. Nemám co skrývat, ale je dost nepříjemné, když mi u kasy prohlíží mojí tašku a 5 lidích předemnou si ani nevšimnou. Předem děkuji za odpověď
NE. zákon je k ničemu takovému neopravňuje. pokud mají podezření, že jste něco odcizil (obecně myšleno), mohou vás ke kontrole tašky vyzvat. je vaší dobrou vůlí toto strpět. pokud nebudete souhlasit, mohou vás zadržet do příjezdu PČR (nikoli MP). pokud PČR nic nenajde, bude na vás jak se budete dále bránit.
to vše platí až za pokladnou (bezpečnostními rámy)! mezi regály ani náhodou.
Dlouho jsem přemýšlela jestli sem psát ale jo.. Nechápu PROČ chodí někteří blbci s batohem do obchodů. Lze si je snad odložit při vstupu do obchodu a mít u sebe jen peněženku. Já při průchodu pokladnou VŽDY dám sama k nahlédnutí tašku pokud nějakou mám. Tím se vyvaruji otázky ,,můžete mi ukázat tašku?". Pokud mě zastaví ochranka tak i jí dám tašku k nahlédnutí. Vše je vyřešené během 30ti vteřin. Sice na to nemá právo ochranka ale zdržet do příjezdu PČR mě může a nebudu dělat problémy když jde o prd. Dělám v Kauflandu. Ne na kase ale v takovém tom jednom obchůdku co jsou za pokladnami a mám na pokladny celodenní výhled. Kdyby jste někdo viděl kolik lidí denně krade! Puberťáci, mámy na mateřsk co cpou zboží do kočárků i pod miminko, mladí chlapi, důchodci... Každý s taškou nebo batohem je podezřelý což se dá pochopit - opravdu v našem Kauflandu za mou 12ti hodinovou službu přijíždí Policie ke krádežím minimálně 4x ale o víkendu nebo k večeru i co hodinu... Ochranka je za to placená a je jejich povinnost provádět kontroly a prodavačky MUSÍ doslova. Jsou pod dozorem. Nevím jestli jste někdo byl někdy v Kauflandu v zázemí pro zaměstanance ale při pohledu na jejich interí nástěnky by jste asi koukali si vše MUSÍ a na co jim chodí denní kontroly. Vy se na ně zlobíte ,že koukají do krabiček od pasty jestli tam není něco strčené ale pokud se nepodívají tak je to třeba 1 000 KČ z platu dolů. Kdo si to může dovolit ,když bere 8tis.? Já je klidně nechám ať nákup prohlédnou a ještě se chovám slušně. Nemám za potřebí chodit se vyřvat do obchodu na prodavače. Absolutně netuším jak je to v jiných kauflandech ale u nás jsou kanceláře vedení nad pokladnami - tedy mají z "balkónu" výhled na pokladny a velice často/téměř pořád jsou prodavačky pod dozorem. Když vím kolik mají nařízení a povinností tak jim to opravdu nebudu třískat o hlavu. Dokud budou lidi ,kteří kradou tak budou kontroly v marketech.. Komu se to nelíbí ten do marketů nemusí chodit. Najděte si nějakou večerku poblíž a tam vás kontrolovat nebudou
Kdysi jsem měl o víkendech brigádu jako dohled v samoobsluze, takže vím, jak moc se lidé pokoušejí krást. Na některých to je vidět okamžitě, jak vejdou do dveří. To ale není důvod pro to, abych chodil nakupovat bez batohu nebo ho někde odkládal, když v něm mám své věci, nemluvě o tom, že ty boxy nebo skříňky rozhodně nejsou všude a dát ho do úschovy někomu CIZÍMU na informacích už vůbec. Za nějakých 6, 7 let mě prodavačky "kontrolovaly" jednou, tím stylem, že se zeptala, jestli mám něco v batohu - řekl jsem ne a bylo. To už si snad víckrát řekli o občanku při nákupu alkoholu.
Napíši vám, co se mi přihodilo. Je to již nějaký rok nazpět, přijela naše dcera z ciziny na návštěvu a s sebou přivezla od přítelkyně 16 letou dívenku. Pobyt strávily chozením po památkách a před odjezdem zpátky jsme jeli do Globusu. Tam si vybíraly ložní povlečení, slovníky, DVD, taky oblečení na sebe a domů chtěly každá dovézt nějaký ten suvenýr a dárek. Byl to nákup na hodně dlouho. Tak povídám, že bych si nohy ušlapala, posadila jsem se v obuvi na stoličku a začetla se do knížky, kterou jsem si i koupila. Holky běhaly po krámě a snášeli mi do vozíku, co si vybraly. Až už měly hlad a potřebu navštívit onu místnost, tak jsme jeli s plným vozíkem k pokladně. No nákup byl za několi tisícovek. Vše jsme zpět naskládali do košíku, zaplatili a chtěli se dát směrem na onu místnost. A ouha, hned k nám přikvačila ochranka, a že musíme s nimi do nějaké místnosti na kontrolu. Dcera z toho měla legraci, vysvětlovala dívence, co se děje, neboť chudák zírala, kam jí táhnou, no a já byla rozhořčena, jak si to mohou dovolit. Prý jsme byly v obchodě příliš dlouho a tak jsme byly podezřelé. Do mně vjel Amok, říkám, jen si nás prohlédněte, dcera se smála a říkala zda se má svléknout a dívenka byly vykulená, nic nerozuměla, dcera ji vše překládala. Samozřejmě, že nic nenašli. Já jim říkám, že si udělali velkou ostudu, neboť dívenka byla v česku poprvé v životě, její otec manažer firmy Philips, několik let pobývali v Americe, nikde se s ničím podobným nesetkla, i kdyby nakupovala půl dne a v česku byla málem za zlodějku. Sice se nám pánové omluvili, že je to jejich práce, ale že je to mrzí. Popřáli děvčatům šťastnou cestu nazpět domů a odešly jsme. Já to nemohla hodně dlouho strávit, no ale jsme holt v česku. - stařenka
To je právě to. Nemusíte nic, měly jste zůstat stát na místě, nechat je zavolat PČR a počkat, až dorazí. Když už, tak pořádně.
Já nevím, jestli mám povinnost čekat na policii ČR. Kdo mě k tomu přinutí? Chodím si např. před odchodem do práce kupovat celodenní svačinu a kdybych měl pak čekat na policii, tak mě z práce vyhodí.
Dotaz je již zodpovězen, tak jen přidám zajímavý údaj.
Před nedávnem jsem četl, že hodnota zboží, které se ztratilo v obchodech za letošní rok, vychází na jednoho občana (včetně kojenců) přibližně za 1000Kč. ( web.volny.cz/... volny/IDC/184083/)
Takže - podezřelí jsme všichni.
Stalo se mi často, že pokladní mě vyzvala, ať jí dám nahlédnout do batohu. Vím, že o toto může požádat pouze policie ČR, což jsem pokaždé sdělila. Ona se pak omlouvala, že to mají nařízeno od vedení. Takže neporušuje zákon ta uhoněná chudinka za kasou, ale přímo vedení supermarketu. A opravdu to chtěla i po ostatních zákaznících, nebyla jsem sama. Protože jsem měla čisté svědomí a nic jsem neukradla, batoh jsem pokaždé otevřela i když mě to štvalo. Pokud bych se kroutila, stanu se zbytečně podezřelou a proč si přidělávat další ostudu?
Kamarádka s mužem nakupovali v Tescu. Bylo před Vánoci, ona manžela poslala na chvíli pryč a vybrala mu drahou pánskou kopsmetiku. Hned si ji také nechala zabalit, aby on to neviděl. Po zaplacení odcházeli a spustil se alarm. Lidé se začali sbíhat, přiběhla ochranka. Oni tvrdili, že vše řádně zaplatili. Zkoušelo se postupně všechno zboží, pískal ten balíček s kosmetikou. Kamarádka prosila, ať ho nerozbalují, že je to dárek pro manžela. Nepovolili, rozbalili to před oběma a prodavačka z jednoho parfému zapomněla odstranit nějakou ochranu. Nikdo se jim ani neomluvil, pustili je, kamarádka rudá až na zadku, on nadával jako špaček. Povídala, že kdyby se k tomu byl nachomýtl někdo známý, což bylo klidně možné, tak by nikdy nikomu nevyvrátila, že manželé Y v Tescu kradli. Taková to prý byla ostuda.
Na cikány s evidentně plnou vycpanou bundou si netroufnou, ale slušný člověk má na ostudu zaděláno na to šup. Bohužel, jsme v Česku. Jaga.
batoh jsem pokaždé otevřela i když mě to štvalo, a priori jsem podezřelý.
No a na takových hodných lidech je postaveno to, že si necháme po svých právech šlapat a pak se divíme, jak to tady vypadá, co si k nám politici, úředníci a j. dovolí. A ani policie nemůže bez pádného důvodu něco chtít, oprávnění a postup je upraven zákony.
A ti dva měli udělat pěkný virvál u společnosti a ne se nechat. Furt se bojíme.
Globus, zřejmě jako německá firma po špatných zkušenostech s čecháčky u nich, se zpočátku choval v oblasti kontrol zákazníků dost svérázně; kromě "kontroly do spodního prádla v místnosti v zázemí obchodu, naštěstí osobou stejného pohlaví" dokonce u mé dcery a budoucího zetě nejlepším pokusem bylo vyvěšení nenápadných cedulek u všech pokladen ze strany prodejní plochy s textem zhruba tohoto obsahu "pokud jste sem (do prostoru Globusu) vstoupili, souhlasíte s osobní prohlídkou ochrankou obchodu" . Zřejmě se inspirovali tím, že vstupem do dopravního prostředku souhlasíte se zněním Dopravního řádu jeho provozovatele. Dost jsem se tomuto pokusu nasmál, naštěstí cedulky po krátké době zmizely... Jo a Policii ČR můžete v případě ataku ochrankou volat i Vy, a to kvůli omezování osobní svobody. A zažil jsem, kdy na výzvu k předložení batohu dotyčný reagoval tak, že namarkovaný nákup nechal v košíku a na páse a beze slova odešel.
Přesně jak píše většina - prodavačka požádat může, ale to, zda tašku či batoh skutečně ukážete, je na Vás. Bez PČR nezmůže nic ani "ochranka", leckdy reprezentovaná prostoduchým mužíkem o výšce metr šedesát, oblečeného do rádoby šerifské uniformy s vycpávkami ramen a náhlavní soupravou... Teďka tuto žádost praktikuje snad pouze onen Globus. Většinou odpovím vtipem - třeba že batoh ukážu, ale až mi paní prodavačka ukáže svoji kabelku, nebo že v batohu nic nemám, ale kdyby chtěla vidět moje spodní prádlo, tak mám krtečka atakdále atakdále. Samozřejmě, záleží jakým tónem pokladní žádost vznese, někdy prostě jen řeknu že NE... Vždy to zabralo. A teď mne kamenujte, že jsem na pokladní drzý, že to mají v popisu práce. Ano, mají, ale tu práci si snad vybraly samy, ne? A k těm úschovním skříňkám: v batohu často nosím elektroniku za pár desítek tisíc (PDA, foťák, notebook...), nechávat to v autě na parkovišti samozřejmě nechci. A z vlastní zkušenosti nejmenovaného obchoďáku vím, že i ty skříňky nejsou bezpečné. Když se nám takto vypařila taška a žádali jsme o náhradu, bylo nám řečeno, že musíme dokázat co v ní bylo. Jak? Pak začali tvrdit, že tam třeba vůbec nebyla. Když jsem poukázal na kamerový záznam, tak na tom prý nic vidět není. Když jsme jej tedy chtěli vidět aspoň to, že do skříňky věci dáváme, záznam se tajemně ztratil. Nakonec hypermarket prohlásil, že klíč jsme měli jenom my a oni chudáci nemají ani kopie klíčů. Zajímavé, když nad schránkami visí cedule, že jsou každý večer po zavíračce skříňky odemykány... tenkrát škoda nějakých 5.000Kč...
Kontroly se určitě neboje,Já Vím je to ponižující ale plusko pro Vás...když jdu do obchodákus batohem,ráda ukážu s kočárkem mě taky furt zastavovali.Mimčo mi navíc v úzké uličce u pokladen stáhlo žvejkačky z regálu...nákup za 15 stovek a mám krást žvejky?...omlouvaly jsme se navzájem.Parfémy v tescu hvízdají.Do kaufu nereda chodím...tam je to jak v base,pomalu se musí podívat zda nemáte pilník v rohlíku,ale chápu je,že kontrolovat prostě musí.Navíc jsem kontrolována každý den když výjdu z práce,to víte...nejvíc kradou zaměstnanci
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.